Temmuz'da konut satışları yükselişe geçti!

Konut satışları temmuz ayında yükselişe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. Buna göre, satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.7 artarak 109 bin 548 oldu. Böylece 5 aydır süren düşüş serisi sona erdi. Yaşanan artışta geçen yıl temmuzda bayram tatili ve kredi sınırlanaması yüzünden satışların düşük seyretmesi de etkili oldu. Konut satışlarındaki durgunlukta en etkili faktörlerinden biri olan yüksek faiz satış verilerine yansıdı. Banka kredili konut satışı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.1 düşüş göstererek 14 bin 533 oldu. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 13.3'e kadar geriledi. Böylece kredili satış payında son 9 ayın en düşük seviyesi görüldü. Peşin ve senet gibi diğer satış türleri ise yüzde 27.1 artışla 95 bin 15 oldu.

TÜKETİCİ 2. EL DEDİ
Temmuzda da tüketici ağırlıkla ikinci eli seçti. Türkiye genelinde temmuzda sıfır konut satışı yıllık yüzde 10.3 artarak 31 bin 641 oldu. Toplam konut satışında ilk el konut satışının payı yüzde 28.9'a geriledi. İkinci el konut satışları ise yüzde 19.5 artarak 77 bin 907'e, payı ise yüzde 71'e çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28.9 azalarak 2 bin 801 oldu. Temmuzda toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2.6'ya geriledi. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 996 konut satışı ile Antalya aldı.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181