Zeybekci: Türk müteahhitleri Ortadoğu'nun yeniden inşasında büyük rol oynayacak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Engineering News Record'un (ENR) dünyanın önde gelen müteahhitlik firmalarının uluslararası piyasalarda bir önceki yılda elde ettikleri gelirlere göre sıralandığı ENR Top 250 Listesi’nde 43 Türk firmasının yer almasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

"MÜTEAHHİTLİK YURTDIŞINDA TANINAN EN ÖNEMLİ MARKA SEKTÖRLERİNDEN BİRİ"

Zeybekci, açıklamasında şunları söyledi: “Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record-(ENR)’ın  dünyanın önde gelen müteahhitlik firmalarının uluslararası piyasalarda bir önceki yılda elde ettikleri gelirlere göre sıralandığı ENR Top 250 Listesi’nde bu yıl 43 firmamızın yer alması yurtdışı müteahhitlik sektörümüzün başarıdan başarıya koştuğunu göstermesi açısından önemlidir. Firma sayısı itibariyle yıllardır bulundukları ikincilik kürsüsündeki yerini koruyan yurtdışı müteahhitlik sektörümüz, Türkiye’nin yurtdışında tanınan en önemli marka sektörlerinin başında gelmektedir.

"TÜRK ŞİRKETLERİ ORTADOĞU'NUN İNŞASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK"

Müteahhitlik sektörümüz, bölgesel ve uluslararası gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. İnanıyorum ki, Libya, Irak, Suriye ve diğer Ortadoğu coğrafyasında yaşanan sıkıntılar sona erdiğinde müteahhitlik sektörümüz, daha büyük projelere imza atacak, bu ülkelerin gelişmesi, kalkınması ve yeniden inşaasında büyük rol oynayacaklardır. Listede yer alan firmalarımız başta olmak üzere yurtdışı Türk müteahhitlik sektörümüzü başarılarından dolayı tebrik ediyor, projeleri bol olsun diyorum." 

Müteahhitlik firmalarının 2014 yılı uluslararası proje gelirlerine göre hazırlanan “ENR Top 250” Listesi’nde 2015’de ilk 100 firma arasında 8 Türk firması yer alırken, toplamda 250 firma içinde 43 firma bulunuyor. Bu rakam ile Türk müteahhitlik firmaları, listede toplam 65 firma ile birinci sırada yer alan Çin’in ardından 2. sırada yer aldı. Aynı listede 2014 yılında 42 Türk müteahhitlik firması yer alıyordu. 

ENR Top 250 Listesi – 2015’te yer alan Türk müteahhitlik firmalarının uluslararası pazarlarda elde ettikleri gelirler 29,3 milyar dolar oldu. Böylece Türk müteahhitlik firmaları, gelirlerini bir önceki döneme göre %43,4 artırdı. Türk müteahhitlik firmalarının gelirlerinin listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payı %3,8’ten  %5,6’ya çıktı. 

ENR Top 250 Listesi - 2015’te yer alan müteahhitlik firmalarının toplam yurtdışı gelirleri dünyadaki gelişmelere bağlı olarak 544 milyar dolarlık seviyesinden %4,1 oranında azalarak 2014 yılında 521,6 milyar dolara geriledi. 

Bölgeler itibariyle, uluslararası proje gelirlerinde Sahraaltı Afrika’da %14,7, Kuzey Afrika’da %12,4 oranında artış gerçekleşti. 

Öte yandan, uluslararası proje gelirlerinde Avrupa’da %10,4, Latin Amerika’da %7,2, Ortadoğu ve Asya pazarlarında ise %6,3 oranında düşüş kaydedildi. 

Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181