2021 yılının 2. çeyreğine ait 'İkinci El Konut Piyasası Raporu' açıklandı!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve Yeni Nesil Gayrimenkul Değerleme Ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa.com işbirliği ile hazırlanan 2021 yılı 2. çeyreğine ilişkin “İkinci El Konut Piyasası Raporu” açıklandı. 2021 yılının 2. çeyreğinde ikinci el konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre %5 artış gösterdi.

TÜGEM ve Endeksa işbirliği ile hazırlanan “İkinci El Konut Piyasası” raporuna göre, 2021 yılı 2. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye genelinde konut fiyatlarında yıllık %30 artış görüldü ve ortalama konut metrekare satış fiyatı 3.239 TL, ortalama amortisman süresi 20 yıl, ortalama pazarlama süresi 63 gün oldu.

2. çeyrekte, konut satış adedi geçen sene aynı döneme göre %2 arttı

2021 yılının 2. çeyreğinde 289.760 adet konut satışı gerçekleşti. Konut satış adedi bir önceki çeyreğe göre %10; geçen senenin aynı dönemine göre ise %2 artış göstermiş oldu.

Çeyrek bazında konut satış adetleri

İkinci el konut satışı toplam satışların %70’ini, kredili konut satışları ise %20’sini oluşturdu

2. çeyrekte 202.252 adet ikinci el konut satışı gerçekleşti. Bu rakam ile ikinci el konut satışları bir önceki çeyreğe göre %11, geçen sene aynı döneme göre ise %5 artış göstermiş oldu. İkinci el konut satışı toplam konut satışlarının %70’ini oluşturdu.

2. çeyrekte kredili konut satışları ise toplam konut satışlarının %20’sini oluşturarak 56.952 adet olarak gerçekleşti. Kredili konut satışları bir önceki çeyreğe göre %21 artarken; geçen senenin aynı dönemine göre ise %58 düşüş göstermiş oldu.

Yabancıya konut satışı geçen sene aynı döneme göre %220 arttı

2.çeyrekte yabancı uyruklu kişilere toplam 10.601 adet konut satışı gerçekleşti. Bu adet ile yabancıya konut satışı bir önceki çeyreğe göre %7; geçen senenin aynı dönemine göre %220 artış göstermiş oldu.

Ay bazında konut satış adetleri

En fazla stok adedi İstanbul’da

56.449 adet ile 2. çeyrekteki konut satışlarının %19 ‘unun gerçekleştiği İstanbul’da, konut fiyatları son 1 yılda %24 artış gösterdi ve ortalama metrekare satış fiyatı 4.755 TL oldu.

Ankara’da 28.180 adet ile 2 çeyrekteki konut satışlarının %10’u gerçekleşti ve konut fiyatları son 1 yılda %25 oranında artış gösterdi, ortalama metrekare satış fiyatı 2.483 TL oldu. Konut satışlarının %6’sının gerçekleştiği İzmir’de 16.325 adet satış oldu ve konut fiyatları son 1 yılda %33 artış gösterdi, ortalama metrekare satış fiyatı 4.306 TL oldu.

En fazla konut satışı olan iller içerisinde en fazla stok adedi İstanbul’da. 2. çeyrek sonu itibarı ile İstanbul’da 274.228 adet konut stoku bulunurken, Ankara’da 141.589 adet, İzmir’de ise 83.260 adet stok bulunuyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, "Konut satışlarında ikinci el payının en yüksek seviyelerde olduğu bir dönem içindeyiz. Kredili konut satışlarındaki azalma, ikinci el konutların daha çok nakit olarak el değiştirmesine neden oldu. Yabancılara satışta ise yeni rekorlar gelmeye devam edecek. Konutta gerek kiralık gerekse satılıkta değer artışının devam edeceğini düşünüyoruz." dedi.

Raporu değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise, “Pandemi süreci ile değişen yaşam koşulları yeni konut talebini artırdı. Geçen sene Haziran ayında yapılan konut kredisi kampanyasının da etkisiyle konut satışları arttı ve geldiğimiz noktada sektörde stok sıkıntısı gözlemliyoruz. Yeni konut üretim maliyetlerinin artması ve üretimin yavaşlaması ile talep ikinci el konuta kaymış durumda. Geçtiğimiz sene aynı dönem ile karşılaştırdığımızda toplam konut satışları %2 artmışken ikinci el konut satışları %5 arttı. İkinci el konut satışları toplam satışların %70’ini oluşturdu. Stok sıkıntısı, artan maliyetler ve artan talep etkisi ile konut değer atışı ise devam ediyor. Şu an konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı %30 seviyesinde. Oran düşse de artışın devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi

En fazla konut satışı yapılan ilk 50 ilde ortalama fiyat, değer değişimi, pazarlama ve amortisman süresi, stok adedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181