Bu kampanyalarla ev almanın tam zamanı!
Konutta kampanya rüzgarı esiyor. Gayrimenkul firmaları ev fiyatlarını yüzde 20 indirdi. Hükümet, KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 8’e, tapu harcı ise yüzde 4’ten yüzde 3’e düşürdü. Bu sayede 10 günde 3 binden fazla konut satıldı.

Seçimlerin öne çekilmesinin ardından art arda açılan ekonomi paketleri arasında yer alan konutta KDV oranlarının yüzde 18’den 8’e çekilmesi ve tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi konut sektöründe yüzleri güldürdü. Başbakan Binali Yıldırım tarafından duyurulan, konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki kamu bankalarının başlattığı kampanyalar da konut alımlarının önünü açacak bir başka gelişme olarak gündeme geldi. 

TAPU HARCINA İNDİRİM 
Konut alıcısının beklediği müjde bu ayın başında açıklanmıştı. Konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı, 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oram da yüzde 4’ten 3’e indirildi. Mevcut durumda alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 tapu harcı alınırken, düzenlemeyle bu oran yüzde 1.5’e inecek. Düşen tapu harcı oram, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. 

DOPİNG ETKİSİ YAPAR 
Sektörün önde gelen temsilcileri KDV ve tapu harcındaki indirimin artan faiz oranları nedeniyle kan kaybeden konut satışlarına doping etkisi yapacağına işaret ediyor. Özellikle büyük şehirler başta olmak üzere sektöre önemli bir ivme kazandıracak indirimlerin, mevcut konut stokunu azaltmada önemli etki yaratacağı dile getiriliyor. Gerek KDV, gerekse tapu harçlarındaki indirim konut alıcısına da önemli fırsatlar sunuyor. Örneğin 500 bin TL’lik bir evin tapu masrafı 20 bin TL’den 15 bin TL’ye düşecek. Yine 500 bin TL’lik bir konutun 90 bin TL olan KDV’si, 40 bin TL’ye inecek.

'Katkı payı' desteği
45 firmanın katıldığı “Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak” kampanyasına tüm projeleriyle destek veren Teknik Yapı, bankalara yaptığı katkı payını ve daha fazlasını müşterilerine yansıtıyor.  Firma, yüzde 5 peşinat, yüzde 0.98 faiz ve yüzde 20 indirim kampanyasına katılacakları döviz artışı ve enflasyondan korumak için fiyat artışı yapmamayı da taahhüt ediyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım,  “Şimdiye kadar olan kampanyalarda konut faizini düşük tutmak için firma olarak bankalara ödediğimiz yüzde 6- 11 arasında katkı paylarını, bu kampanyada müşteriye yansıtma kararı aldık” dedi. 

İŞTE  FIRSATLAR
* Tapu harcı binde 20’den binde 15'e düştü. 
* Tapu harcı indirimi kapsamına yalnız konut ve işyerleri alındı. 
* Kat irtifakı tesis edilmiş olan konutlar da tapu harcı indirim uygulamasına dahil edildi. 
* Tapu harcı indirim uygulaması alınan kararla 31 Ekim 2018 tarihine kadar [bu tarih dahil) geçerli olacak. 
* 150 metrekareden büyük konutların tesliminde alınan KDV oranı, yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. 
* 150 metrekareden büyük konutların teslimlerinde uygulanacak KDV indirimi 31 Ekim 2018 tarihine kadar [bu tarih dahil) uygulanacak. 

Faizler düştü
Öte yandan konut sektörünü yeniden canlandırma adına hükümetten arka arkaya büyük adımlar geliyor. En son konutta KDV ve tapu harcını düşüren hükümet, şimdi de kampanya ile konut kredi faiz oranlarını yüzde l’in altına çekiyor. Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği 61. Olağan Genel Kurulu’nda konut kredisi faiz oranlarını bir kampanya ile düşüreceklerini açıklamıştı. Kampanyaya, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, Şekerbank, Halkbank katıldı. Konut kredisi faizini yüzde 0.98’e düşürdü. 

Yüzde 20 indirim satışları uçurdu
Devlet bankalarının konut kredilerinde yaptığı indirimin ardından, 45 inşaat firması sattıkları konutların fiyatlarını yüzde 20 indirme kararı aldı. Kampanya kapsamında alınacak 400 bin TL'lik bir konutun fiyatı indirim sonrası 320 bin TL'ye kadar inmiş oldu. Firma temsilcileri indirimden sonra adeta telefonların kilitlendiğini söyledi. 15 Mayıs’ta başlayan kampanyalı satışlar 3 bini aştı. Kampanya 15 Haziran'a kadar geçerli olacak.

2 milyondan fazla konut stoku var
Türkiye’de 3.5 yıllık konut stoku bulunuyor. 2013 yılında 840 bin daire için iskan alındı ancak 530 bin daire satıldı; aradaki fark 310 bin. Bu fark 2014’te 490 bin, 2015’te yaklaşık 300 bin, 2016’da yaklaşık 370 bin, 2017’de yaklaşık 670 bin olarak gerçekleşti. Toplamda 2 milyon 130 bin konut stoku bulunuyor. Son 5 yıllık birinci el konut satış ortalamasına bakıldığında ise 590 bin adet/yıl konut satıldığı görülüyor.

Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181