İşte yeni BDDK, SPK ve Merkez Bankası binaları!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'yi işgal kalkışmasının ardından gaza daha hızlı yüklendiklerini söyledi. İdare, bu dönemde hem sosyal konutta rekor hedefini revize etti hem de İstanbul Finans Merkezi (İFM) gibi büyük projelere hız verdi. Ergün Turan, İFM'de yer alacak olan üç önemli kamu kurumundan ikisinin temel atma törenini gerçekleştirecekleri bilgisini de paylaştı.

İFM İÇİN İNŞAATA BAŞLIYORUZ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının ihale edildiğini hatırlatan Başkan Turan, "BDDK ve SPK'nın yeni genel merkezleri için inşaat süreci başhyor. İFM, için ihaleleri yaptık, projeleri bitirdik. Haftaya ilk kazmayı vuracağız" dedi.

2-3YIL İÇİNDE BİTMİŞ OLACAK İFM
siluetinde önemli bir yere sahip olacak öz konusu projelerin 2-3 yıl içinde tamamlanmış olacağını da paylaşan Turan, "Merkez Bankası binası için de protokol imzalandı. O kapsamda süreç devam ediyor. Merkez Bankası kampüsünde ofis, ticaret alanı, otel de yer alacak" diye konuştu.

BÜYÜKLÜK 3 MİLYAR LİRA MEHMET ALİ
Başkan Turan'ın paylaştığı bilgilere göre söz konusu projelerin büyüklüğü 3 milyar lira civarında olacak. BDDK binasında yüklenici firma, arsa karşılığı satış gelirini 1 milyar 861 milyon lira, idare payı gelirini ise 372 milyon lira olarak taahhüt etmişti. SPK'yla imzalanan protokol kapsamındaki ihaledeyse yüklenici firma 915 milyon 417 bin liralık satış geliri, 215 milyon liralık da TOKİ payı geliri taahhüdü ile ihaleyi kazanmıştı.

YDA VE KURULUŞ İNŞAAT YAPIYOR
Turan'ın aktardığı bilgilere göre BDDK binasının inşaatını ihaleyi kazanan YDA Group yapacak. SPK binasını ise Kuruluş İnşaat gerçekleştirecek. İstanbul Finans Merkezi'nin Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandığını dile getiren Ergün Turan, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapakçarşı'nın etkilerinin bugüne taşınmasının amaçlandığım söyledi.

OTEL VE OKUL DA OLACAK
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nde Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, gibi kamu bankalarının inşaatları da yer ahyor. Ata şehir'de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alana inşa edile cek İFM'nin konumu ve mimarisiyle Anadolu Yakası'nın simgesi olarak tasarlandığının altım çizen Ergün Turan, kampüste, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinin yer alacağı bilgisini verdi.

Ayda 1.2 milyar liralık düzenli ödememiz var! 
TOKİ nin, kar amacı gütmeden 'sıfır karla' konut yapıp sattığını üzerine basa basa vurgulayan Başkan Ergün Turan, "TOKİ, sattığı konutlardan hiçbir para kazanmaz. Arsa satış ihaleleri kasamıza girer, bununla da sosyal yükümlülüğümüz olan konut ihtiyacına yönelik projeler gerçekleştirilir. Nakit konusunda sorun yaşamayız. Bizde ihale edilen iş, tamamlanmışsa o saat karşılığı ödenir" dedi ve işin büyüklüğü ile ilgili küçük bir ipucu verdi: "Ayda 1.2 milyar lira düzenli ödeme yapıyoruz."

Çıtayı 64 bin konuta yükseltti
Başkan Turan, 15Temmuz'daki hain darbe girişiminin, demokrasiye, milli iradeye karşı yapıldığını belirterek, şunları söyledi: "Sektörün öncü kuruluşu olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. 15 Temmuz'un ardından vites yükselttik, 5 bin 613 konutun ihalesini gerçekleştirdik. Ağustos ve eylül için 8 bin 979 konutun ihale tarihini belirledik. Bu aya kadar 46 bin konutun ihalesini gerçekleştirdik. Bu hızla yıllık 60 binlik rekor da kıracak tahminimiz yıl sonunda 64 dodyal kınu1 dedi.

İndirimli satıştan 1 milyar TL gelir yarısı yastık altından çıkar!
Turan, 'peşin ödeyene %20 indirim' kampanyasıyla 700 milyon lira ila 1 milyar TL arasında bir gelir beklediklerini de söyledi. "Bu rakamın da en az yarısı yastık altından ekonomiye kazandırılmış bir kaynak olur" diyen Ergün Turan şöyle devam etti: "Parası olan peşin ödeme yapıp borcunu kapatıyor. Olmayan yüzde 20 indirim için banka kredisi alıp borcunu ödüyor ve ödemelerini sabıtliyor. Aslında biz de projelerimizde faizi, enflasyon farkını sıfırlıyoruz. Vatandaş kazanıyor. Biz deTOKİ olarak bu kaynakları diğer alanlara aktarıyoruz."  

Zeytinburnu'ndaki ASKERİ LOJMANI dönüştüreceğiz!  
Ergün Turan "Biz sıfır karla konut satıyoruz. Sosyal konut üretimimizden asla kar sağlamıyoruz. Kentsel dönüşümde de hassas davranıyoruz. Bu devletin yapması gereken bir şey. Zeytinburnu'nda 110 dönümlük bir askeri lojmanı dönüştüreceğiz. Bu projenin detayları ortaya çıkınca kentsel dönüşümeTOKİ'nin hassas bakış açısını da göreceksiniz" bilgisini aktardı. 

Maaşın 4'te 1'i kesiliyor
TOKİ Başkanı Ergün Turan ayrıca sivil şehit ve gazilere de sıfır faizli kredi imkanı sunduklarını ifade ederken ödemeleri de devletten al dıkları maaşın 4'te 1 'ini keserek tahsil ettiklerini, vadenin de sabit ödemeyle borç bitene kadar hesaplandığını söyledi.

Mehmet Ali Ergün / Akşam Gazetesi

BDDK Binası


Merkez Bankası Binası


SPK Binası

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181