Ovit Tüneli bu yıl sonunda açılacak!
Dünyanın en uzun ikinci karayolu tüneli, bu yıl sonunda açılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayacak koridorlardan biri olan Ovit Tüneli'nedi çalışmaların hızlandığını belirterek "Tüneli 2018'e kalmadan yıl sonunda hizmete açacağız" dedi. Türkiye'nin kuzeyi ile güneyinin 18 ulaşım koridoruyla birbirine bağlanacağını dile getiren Arslan, bu hatlardan son üçünün Karadeniz'i, Doğu Anadolu ve Akdeniz ile buluşturacağını ifade etti. Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temeli atılan Ovit'in daha önce 2018'de biteceği açıklanmıştı. Binali Yıldırım, 11 Kasım 2016'da yapılan "Işık Göründü" töreninde ise, "Bu tünel 2018'e kalmayacak, 2017 sonunda bitecek" demişti.

Osmanlının kalkınma projeleri arasındaydı
Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yeniden gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünelin giriş kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. Ovit projesi, arşiv kayıtlarına göre, 1880'de Osmanlı Devleti'nin kalkınma projeleri arasında yer aldı. İlk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi.

130 yıllık rüyaydı şimdi geçit verecek
Rize-Erzurum güzergâhında 2.600 rakımlı Ovit Dağın'nda 50 yıldır yapılması beklenen tünel, Türkiye'nin en uzun, dünyanın 2'nci en uzun tüneli olacak. Gidiş ve geliş olarak 14 bin 300 metre uzunluğunda yapılacak bu tünel, kar yağışı durumuna göre kasım ile nisan ayları arasında ve hatta mayıs ayına kadar ulaşıma kapalı tutuluyordu. Tünel devreye girdiğinde yol hem 12 ay açık kalacak, hem de 250 kilometrelik Rize/ Erzurum kara yolu 50 kilometre kısalmış olacak. Tünelle Rize'nin Ayder Yaylası Ovit'e bağlanmış olacak. Yol tamamen bittiğinde zaman ve yakıttan tasarruf yıllık 90 milyon lirayı bulacak. Tünelin maliyeti, bağlantı yollarıyla birlikte 1,5 milyar lirayı buluyor.

Dünyanın en uzunu Zhongnanshor
Dünyanın en uzun kara yolu tüneli, 18 kilometre uzunluğu ile Çin'deki Zhongnanshor tüneli. Ovit, 14,3 kilometre ile dünya ikincisi. İsviçre'yi İtalya'ya bağlayan Gotthard ise 13 kilometre gidiş 13 kilometre dönüş mesafesi bulunan tüneli ile üçüncü sırada bulunuyor.

En uzun demiryolu tüneli 57 kilometre
Avrupa'da İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya'yı birbirine bağlayacak olan 57 kilometre uzunluğu ve 2 bin metre derinliğiyle dünyanın en uzun tüneli olan Gotthard Base Tüneli, 1 Haziran 2016'da söz konusu 4 ülkenin başbakanının katıldığı törenle açılmıştı. Yapımı 17 yılda tamamlanan tünel, 11 milyar avroya (43,5 milyar lira) mal olmuştu. Tünelden günde 65 yolcu, 180 yük treni geçeceği tahmin edilmişti. Tünelin inşasında Rönesans İnşaat'ın iştiraki de bulunmuştu. Japonya'daki Seikon tüneli 54,1 kilometre, İngiltere-Fransa arasındaki Chunnel 50 kilometre, İsviçre-ltalya arasındaki Simplon 19,7 ve İtalya'daki Apennine demiryolu tüneli ise 18,5 kilometre uzunluğuyla ilk 5'te yer alıyor.

KOP TÜNELİ ÖNEMLİ
Ovit'in 14 bin 200 kilometrelik güzergâhının ve devamında Kop tüneli ile Erzincan'a ulaşım kolaylaşacak. Tünel, Erzurum'un İspir ilçesi üzerindeki tünellerle Erzurum'a, Gümüşhane üzerinden Trabzon'a ve Erzincan'a bağlanacak.

2. KOL ZİGANA TÜNELİ
Bu tünel de Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Erzincan ve Bayburt'a, oradan da Erzurum'a bağlayacak. Bu tünelin devamında Kop'un ikinci kolu bulunuyor.

DÜNYA ÇAPINDA SAHARA
Karadeniz'i Doğu Anadolu ve Akdeniz ile buluşturacak 3. koridordaki Sahara Tüneli tamamlandığında ana koridorlar bitmiş olacak. Artvin-Ardahan kara yolunda yapılacak Sahara Tüneli ile Karadeniz, Artvin üzerinden Ardahan'a, oradan Kars, İğdır ve Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden Van'a bağlanacak.

TENDÜREK'LE YOL AÇIK
Ağrı'nın Doğubayazıt ilç esi ile Van arasında geçit vermeyen bölgelerden biri Tendürek. Bu hattı aşmak için de Tendürek'e tünel planlanıyor. Bakan Arslan, Tendürek Tüneli için müjdeyi 1 Nisan 2017'de vermişti.

Bayburt Sıla Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181