Yol yapımında asfalt yerine atık plastikler kullanılacak!
Çevreci adımlarıyla son zamanlarda dikkat çeken Hollanda'da önemli bir proje daha gündeme geldi. Güneş enerjisiyle aydınlatılan bisiklet yolları yapan, 2025'te benzinli ve dizel araba satışını durdurmaya haznlanan ve 2018'de de trenleri rüzgar enerjisiyle çalıştırmayı planlayan Hollanda'nın bu kez hedefinde plastik yollar var.

OKYANUSTAN ELDE EDİLECEK
Merkezi Rotterdam kentinde bulunan VolkerWessels adlı bir inşaat firmasının yeni projesi büyük ilgi gördü. Henüz plan aşamasındaki projenin amacı yolları asfalt yerine tamamen geri dönüşümden elde edilen plastiklerle yapmak. Projenin başındaki isimlerden Rolf Mars, "Plastik yollar, günümüzde kullanılan asfalt yollara göre birçok alanda çok daha avantajlı. Bir kere daha dayanıklı olacaklar. Aşırı sıcak veya soğuk havalarda da zarar görmeyecek. Ayrıca yolların yapımı sıcak asfalt dökümü gibi aylar sürmeyecek. Uzun mesafe bir yol haftalar içerisinde kullanıma açılabilecek. Plastik yolların bakımları da asfaltlara oranla çok daha kolay ve ucuz olacak" dedi.

VolkerWessels şirketi de projenin hayata geçirilmesi halinde söz konusu plastiklerin okyanuslardan elde edileceğini açıkladı. Şirket mühendislerinden Anne Koudstaal, "Okyanuslarda 8 milyon tondan fazla plastik yüzüyor. Önlem alınmazsa 2050'de okyanuslarda balıktan çok plastik olacak. Biz de okyanuslardan toplanacak plastikleri işlemden geçirip yola dönüştürmeyi hedefliyoruz. Plastikleri aslında Legolar gibi birbirlerine iliştirerek yol inşa edeceğiz" diye konuştu.

Sabah Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181