İmar barışı müracaatları 8 Haziran Cuma günü başlıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek düzenleme kapsamında başvuruların 8 Haziran’da başlayıp 31 Ekim’e kadar süreceğine dikkat çekti.

Ellerindeki verilere göre Türkiye’de 26 milyon 358 bin bağımsız birim bulunduğunu belirten Özhaseki, bunların normal şartlarda belediyelere müracaat edilerek, ruhsat alınarak yapılması gerektiğini anlattı.

MÜRACAATLAR CUMA GÜNÜ
İmara aykırılık durumunun ortaya çıkardığı zararlara değinen Özhaseki, bu durumlarda bu tür yapılara elektrik, su, doğalgaz bağlanamıyor. Bağlayan belediye başkanı hapse giriyor. Burada da büyük kavga var. Vatandaşa davalar açılıyor, mahkemelere gidiyor. Milyonlarca insan mahkemelik” dedi.

Özhaseki, vatandaşla ihtilafları sona erdirecek, kavgaları bitirecek, bir taraftan da ekonomik bir değer haline getirecek bir yasayla baş başa olduklarını belirterek, “Onun yönetmeliklerini yayınladık, İnşallah cuma gününden itibaren müracaatları almaya başlayacağız. Toplamda 40-50 milyar lira civarında bir bedel toplanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Ekonomik değer oluşuyor
Yeni düzenlemeyle belli bir ücret karşılığında taşınmazların kayıt altına alacağını ve ihtilaflara son verileceğini vurgulayan Özhaseki, şunları kaydetti: “Burada herkes kazanıyor. Maliye arsasını satıyor vatandaşa, bedelini alıyor. Maliye rahatlıyor. Belediye bir arsada 10 daire varsa, gözükmediği için sadece arsadan emlak vergisi alıyordu şimdi dairelerden almaya başlıyor, gelir de artıyor. Vatandaş karlı, nihayetinde kat mülkiyetine geçiyor, bunu ekonomik bir değer olarak göstermeye başlıyor. Kayıtlarında, ticari ilişkilerinde, o da karlı. Bir taraftan da yüzde 3-5 gibi bedel alarak kentsel dönüşümle ilgili kaynak oluşturuyoruz. Böylelikle biz de karda oluyoruz.”

e-Devlet’ten de müracaat alınacak
Özhaseki, Yapı Kayıt Belgesi müracaatlarının e-devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi. Başvuruların hepsinin bir havuzda toplanacağını, 24 saat içinde vatandaşa dönüş yapılacağını aktaran Özhaseki, vatandaş hazine üzerinde oturuyor ve mülkiyetle ilgili sorunu varsa, müracaat edip rayiç bedel üzerinden satın alacağını kaydetti.

Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181