İmar barışında toplanan bedel 18 milyarı geçti!
Hükümet, İmar Barışı ile mülkiyet, imar, ruhsat sorunu yaşayan yaklaşık 11 milyonun üzerinde vatandaşın yüzünü güldürdü.

Toplanan bedel 18 milyar lirayı geçti. İmar Barışı başvuru süresi 15 Haziran'da, yapı kayıt bedeli ödeme tarihi de 30 Haziran'da sona erecek. Başvurular arasında konut sahipleri, tarımsal üretimde bulunanlar başı çekerken, güneş enerjisi santrali alanlarında da yaklaşık 250 enerji üreticisi İmar Barışına başvurdu. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi hüviyet oluşturuyor. Başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden yüzde 3 kayıt bedeli yatırılıyor.

TAKSİTLENDİRME YOK
Türkiye genelinde uygulamaya konulan İmar Barışı başvurularında sona geliniyor. İmar Barışında son durum Meclis gündemine de taşındı. Konuya ilişkin sorulara yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar toplam 9 milyon 807 bin bağımsız bölüm için yapı kayıt belgesi başvurusu yapıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı kararıyla başvuru süresi 15 Haziran'a, yapı kayıt belgesi bedeli ödeme tarihi de 30 Haziran'a kadar uzatıldı" dedi. Bakan Kurum yapı kayıt bedelinin tamamı ödenmeden belge düzenlenmesi mümkün olmadığından taksitlendirmeyle ilgili bir çalışma bulunmadığını ifade etti.

E-DEVLETTEN BAŞVURU KOLAYLIĞI
İmar Barışı düzenlemesi yaklaşık 13 milyon kişiyi ilgilendirirken, 11 milyonu geçen başvuru ile hedefe yaklaşıldı.
İmar Barışı düzenlemesine büyük ilgi gösteren yapı sahipleri, başvurularını e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyor.
Kayıt belgesi alan binaların yıkım kararı durduruluyor. Tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların sorunları da çözülüyor. Cezalar iptal edilerek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılıyor

YAPILAR MALİYE'NİN KAYITLARINA GİRİYOR
Kayıt altına alınan yapılar Maliye'nin de resmi kayıtlarına giriyor.
Yenileme ya da yıkım istenirse mevcut belediye imarı uygulanıyor. Türkiye'de elektrik, suyu olduğu halde tapuda arsa olarak görünen binalar bulunuyor.
Apartman arsa olarak göründüğü için bağımsız birim tapusu da alınamıyor.
Vatandaş daire alırken arsa payı aldığı için ciddi sorunlar yaşanıyor. Başvurularla bu sorunlar bir bir çözülüyor.

USULSÜZ UYGULAMAYA GEÇİT VERİLMEYECEK
Bu süreçte usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanmıyor. Usulsüz uygulamaların yaşanmaması için belediyelerden uygun görüntüleri, fatura kayıtları başta olmak üzere bütün bilgiler isteniyor.

Hazal Ateş / Yeni Asır

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181