Buca kentsel dönüşüm projesi başlıyor!
Buca Seyhan Mahallesi'nde dönüşümde bir ilk yaşanacak. Hayata geçirilecek ticari girişim, kentte ilçe belediyesi eliyle gerçekleştirilecek ilk proje olacak.

2013 yılında Buca ve Karabağlar'da 4 mahallede riskli alan ilan edilen yerler Bakanlık tarafından belediyelere devredilmişti. İTO ve belediye tarafından planlanan ticari proje için ilk adımı Buca Belediyesi attı. Proje ihalesine çıkan belediye, 2019 yılının yaz aylarına kadar kentsel dönüşüm için gerekli çalışmaları tamamlayacak.

Buca'nın ardından Karabağlar'ın aynı adımı atıp atmayacağı merak konusu oldu. Çalışmalara önceki yıl başlayan Karabağlar Belediyesi'nden de önümüzdeki aylar içerisinde benzer hamleler atılması bekleniyor. İki ilçedeki 4 mahallede yaklaşık 1 milyon 918 bin 258 metrekarelik alanda dönüşüm projesi yürütülecek.

Her açıdan kalkınacak
Buca'daki dönüşüm kapsamında çalışmalara 2020 yılına kadar başlanması hedefleniyor. Yeni bir çehreye kavuşacak Seyhan Mahallesi, ekonomik, sosyal ve ekonomik sosyal ve teknik altyapı açısından kalkınacak.

Buca Belediyesi kentsel dönüşümde çığır açacak
Seyhan Mahallesindeki 85 hektarlık alanda hayata geçirilecek proje, kentte ilçe belediyesi eliyle gerçekleştirilen ilk kentsel dönüşüm projesi olacak

2013 yılında Buca ve Karabağlar'da 4 mahallede 5 bin 377 binanın bulunduğu 1 milyon 918 bin metrekarelik alanı Bakanlar Kurulu kararı ile "Riskli Alan" ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir buçuk yıl sonra bu karardan geri adım atarak, söz konusu alanda dönüşüm yetkisini Buca Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi'ne devretti. İzmir Ticaret Odası ve ilçe belediyelerince planlanan ve Türkiye'de bir ilk olacak ticari kentsel dönüşüm projesi için iki ayrı koldan çalışan belediyelerden ilk resmi adım ise Buca'dan geldi.

İLK ADIM BUCA'DAN
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Buca Belediyesi'ne yetki devri yaptığı ilçenin Seyhan Mahallesi sınırlarında kalan 85 hektarlık riskli alanda kentsel dönüşüm projesi resmen start aldı. 6306 sayılı yasa kapsamında dönüşüme girecek bölge için proje ihalesine çıkan ilçe belediyesi, dev yatırımın hazırlık aşaması için yüklenici firmalardan danışmanlık hizmeti satın alacak.

PROJESİ SENEYE HAZIR
Yapılacak kapsamlı çalışmalar neticesinde, 2019 yılının yaz aylarına kadar kentsel dönüşüm için gerekli projeler tamamlanacak. İlk etapta bölgede dönüşüme yön verecek imar planları, stratejik plan, mimari projeler hazırlanacak ve hak sahipleriyle uzlaşma görüşmeleri başlatılacak. Ardından projenin maliyeti belirlenerek, seçilecek mimari proje üzerinden yapım ihalesine çıkılarak kentsel dönüşümün temeli atılacak ve inşaatına başlanacak. İzmir'de ilçe belediyesi eliyle yürütülecek ilk kentsel dönüşüm projesi olacak çalışmaya 2020 yılına kadar başlanması hedefleniyor. Kentsel dönüşüm projesi sayesinde yeni bir çehreye kavuşacak Seyhan Mahallesi, ekonomik sosyal ve teknik altyapı açısından kalkınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın toplam 4 mahalleyi ve 110 hektarlık riskli alanı kapsayan bölgede yerel idareye yetki devri yaptığı proje için bir diğer önemli hamle de Karabağlar Belediyesi'nden geldi.

Projenin ikinci etabında çalışmalara önceki yıl başlayan Karabağlar Belediyesi, ilçenin Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın Mahalleleri'nde bugüne dek muhtarlar ve ilçe halkıyla çeşitli toplantılar düzenlemişti. Projenin Karabağlar ayağında da önümüzdeki aylar içerisinde benzer hamleler atılması beklenirken, iki ilçede mobilya imalathaneleriyle oto tamircilerin bulunduğu alanda toplam 5 bin 377 bina dönüşüme girecek. İki ilçedeki 4 mahallede yaklaşık olarak 1 milyon 918 bin 258 metrekarelik alanda kentsel dönüşüm projesi yürütülecek.

KRİZ ÇIKMIŞTI
2012 yılında kentsel dönüşüm için düğmeye basan iki ilçe belediyesi İzmir Ticaret Odası ile bu doğrultuda protokol imzalamış ve hazırlıklara başlamıştı. Ancak, üç kurumun başlattığı ve bölgeyi ticari anlamda ön plana çıkartacak bu proje tam bir buçuk yıl onay beklemiş, ardından da alanla ilgili çalışma başlatan belediyeler Bakanlar Kurulu'ndan çıkan riskli alan karan ile adeta şoka uğramıştı. Gelişmelerin ardından bakanlığın riskli alan kararına itiraz eden belediyelerin bu ısrarlı çabaları 2014 yılında sonuç vermiş ve Ankara'dan yetki devri kararı gelmişti.

Erman Şentürk / Ege Telgraf Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet telli 6 yıl önce

Ali Agaoğlunun seyhan mahallesini gezdiğini duyduk neler olacak merakla bekliyoruz

Avatar
zubeyir cetin 6 yıl önce

Olecez halen daha caldiran mahallesine kentsel donusum gelmediii duyun sodomizing

Avatar
zubeyir 6 yıl önce

Olecez halen daha caldiran mahallesine kentsel donusum gelmediii duyun sodomizing

banner182

banner181