Kiptaş Süleymaniye projesi ile tarihi evleri yenileyecek!
İstanbul’un en eski semtlerinden olan Süleymaniye "Süleymaniye'yi Yenileme Projesi" ile tarihi semtteki ahşap cumbalı evler yeniden hayat bulacak. Fatih Belediyesi ve Kiptaş iş birliğiyle hayata geçirilecek projede, ilk etapta 39 ada 733 parselde toplam 707 ev yenilenecek, 102 bin 185 metrekarelik alanda tarihi olmayan binaların tamamı yıkılıp tescilli binalara uygun hale getirilecek

Fatih Belediye Başkanı Demir "Unesco’nun Tarihi Yarımada'da korunması gereken 'dünya mirası' olarak görülen yerlerden biri olan Süleymaniye'nin tarihi ahşap ve cumbalı evlerini yeniden ihya edeceğiz’ dedi.

Demir, "Kiptaş ile başlamayı planladığımız ciddi emek içeren projenin uygulanacağı alanda, 380'i tarihi olmayan, 327'si tescilli olmak üzere 707 bina var. Tescilli binalar, asıllarına uygun şekilde yeniden ihya edilirken tescilli olmayan binalar ise tarihi evlere uygun hale getirilecek" diye konuştu.

AHŞAP CUMBALI EVLER İHYA EDİLİYOR
Bölgedeki tarihi evlerin geçmişte korunamadığını, bir kısmının yakılıp yıkılıp yok edildiğini aktaran Demir, "Geçmişte tarihi Süleymaniye evleri çok iyi korunamadı. Şu anda boş ve virane gördüğümüz pek çok yerde tarihi Süleymaniye evleri vardı. Bunların pek çoğu yakıldı, yıkıldı yok edildi ve yerleri otopark olarak kullanılmaya başlandı. Proje 39 ada, 733 parsel ve 102 bin metrekarelik alanda 707 binayı ilgilendiren büyük bir dönüşüm ve yenilemeyi kapsıyor. Süleymaniye'nin bütün alanlarındaki mevcut binaların zaten rölöveleri çıkartılmış ve planları hazırlanmıştır. Önceki dönemde yok olan bütün binaların geçmişine ait belge, bilgi ve görüntüleri toplanıyor. Belgelerden hareketle geçmişte yok edilen evlerin yeniden ihyasıyla ilgili çalışmalar yapılacak. Projeler yapılarak tescilli binalar esas alınarak diğer binalar, yükseklikleri ve mimarı tarzları tarihi binalara uygun şekilde yakılıp yeniden yapılacak. Hayalini kurduğumuz İstanbul'a ahşap, cumbalı ve en fazla üç katlı evlerin olduğu Süleymaniye'de kavuşacağız." ifadelerini kullandı. 

Tarihi evlerin korunması için projenin hayata geçirileceğini dile getiren Demir, şöyle devam etti: Özellikle 39 adanın ilk 6 adasıyla ilgili çalışmaların neredeyse bittiğini, bunların projelerinin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. KİPTAŞ ile başlamayı planladığımız ve ciddi bir emek içeren projede, 380'i tarihi olmayan, 327 de tescilli bina var. Projeler yapılarak tescilli binalar esas alınarak diğer binalar, yükseklikleri ve mimarı tarzları tarihi binalara uygun şekilde yakılıp yeniden yapılacak. Hayalini kurduğumuz İstanbul'a ahşap, cumbalı ve en fazla üç katlı evlerin olduğu Süleymaniye'de kavuşacağız.

KİPTAŞ tarafından satın alınan çok katlı binaların yıkıldığını aktaran Demir, şunları kaydetti: Bırakın yoğunluğu arttırmayı, koca koca binalar yıkılıp yoğunluk üçte iki oranında azaltılacak. Bizim proje uygulayacağımız alan 39 ada. Bu neredeyse Süleymaniye'nin üçte birine tekabül ediyor. Bir üçte birlik kısmında İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmalar yapıyor. Süleymaniye ile Haliç arasındaki kısım da üçüncü alanımızdır. Orasıyla ilgili de şu anda fikir aşamasındayız. Üçe ayrılan Süleymaniye'nin bütünüyle ilgili bir çalışma var.

PROJENİN MERKEZİ SÜLEYMANİYE CAMİSİ VE KÜLLİYESİ
Süleymaniye Camisi'nin Darül Şifa denilen bölümlerinin arka kısımlarında kalan yerlerin tamamıyla elden geçirileceğini anlatan Demir, "Bu yenileme, projede temelde yine Süleymaniye merkez baz alınarak yapılacak. Süleymaniye'nin komple çevresiyle ilgili çalışmalar var. Darül Şifa'nın arkasındaki yerde daha önce binalar vardı. Tarihi eserler muhafaza edildi ve diğerleri yıkıldı. Yapılacak binalarda yükseklik tarihi eserler baz alınarak yapılacak." değerlendirmesinde bulundu. 
 
Fatih Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181