Konut kredisi faiz indirimi 2018 detayları!
Konut kredisi faiz oranları nedir? 2018 Konut kredisi faiz oranı ne kadar olacak? sorularına yanıt aranıyor. Başbakan Binali Yıldırım Ziraat Bankası'nın konut sektöründe stokları azaltmaya yönelik bir kampanya başlatacağını duyururken, bankacılık kaynakları Ziraat Bankası ve sektörün önde gelen bankalarının da yer alacağı bir eylem planının bir kaç gün içinde açıklanacağını ve konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 civarına indirileceğini söyledi. Konutta KDV ve tapu harcını düşüren hükümet, şimdi de bir kampanya ile konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a çekiyor. Başbakan Yıldırım'ın duyurduğu ve kamu bankalarının başlatacağı kampanyaya, özel bankaların da destek vermesi bekleniyor. Konut sektörünü yeniden canlandırmak için hükümetten arka arkaya büyük adımlar geliyor. Haftasonu Bakanlar Kurulu kararı ile KDV ve tapu harcının düşürülmesinin ardından, şimdi de konut alıcısının en büyük sorunu olan konut kredisi faiz oranları bir kampanya ile düşürülüyor. İşte konut kredisi faiz oranları

Hükümet bu kapsamda bankalara göre yüzde 1.66'ya kadar çıkan konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarıyla yapacağı kampanya ile 0.99'a çekecek. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kademeli olacak bu kampanyada kamu bankalarının belirlenen sürede, kredi talebine göre faiz oranlarını belirleyeceğini söyledi. İlk hedefin konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a düşürmek olduğunu vurgulayan Elmas, bu sayede konut alıcısına önemli fırsatlar oluşturulduğuna dikkat çekti. Şu anda 100 bin lira için en düşük konut kredisi faiz oranı 1.16 iken, en yüksek faiz oranı ise 1.35'i geçiyor. Başbakan Binali Yıldırım, konut kredisi faiz oranlarını bir kampanya ile düşüreceklerini Türkiye Bankalar Birliği 61. Olağan Genel Kurulu'nda açıkladı. Yıldırım, "En son konutla ilgili KDV'yi düşürdük ve benzer şekilde tabi tapu harcında da bir düşürme yaptık. Bu özellikle belirli bir metrekarenin üzerine, zaten 150 metrekare altına böyle bir vergi yok üzerindeki bütün konutlarda bir stok var. Büyük şehirlerde bunlarla ilgili de Ziraat Bankası ve diğer bankalar bir kampanya başlatacaklar. Bugünlerde ona yönelik de bir kampanya yapacak ve piyasa hareketlenmiş olacak" diye konuştu.
 
Geçen yıl yükselmeye başlayan konut kredisi faiz oranları, bu yıl da tüketiciyi zorlamaya devam ediyor. En düşük oranın 1.15 olduğu faizlerde, oran 1.66'ya kadar çıkıyor. Bu nedenle ipotekli konut satışı olarak bilinen banka kredili satışlar 2017'den bu yana düşüşünü sürdürüyor.

KDV HARİCİ İNDİRİM
Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı ise  31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da binde 20'den binde 15'e düşürüldü. Düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.
 
ÖZEL BANKALARI DA BEKLİYORUZ
Altan Elmas, kampanyanın başta konut alıcısına önemli fırsatlar oluşturacağını, sektörü yeniden canlandırırken, ekonomiye de ciddi katkılar sağlayacağını söyledi. Elmas, "Hükümetin KDV ve tapu harcında yaptığı indirimlerle hepsi birbirini destekleyecek. Maliyenin verdiği destekler konut satışlarını artıracağı için devlet bütçesinde bir yük de oluşturmayacak. Kamu bankalarıyla başlayacak ancak özel bankaların da elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu sayede kampanya, daha geniş bir tabana yayılabilirHükümetin KDV ve tapu harcında yaptığı indirimlerle hepsi birbirini destekleyecek. Maliyenin verdiği destekler konut satışlarını artıracağı için devlet bütçesinde bir yük de oluşturmayacak. Kamu bankalarıyla başlayacak ancak özel bankaların da elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu sayede kampanya, daha geniş bir tabana yayılabilir" dedi.
 
YÜZDE 45 AZALDI
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden birinin yüksek konut kredisi faiz oranları olduğunu anlatırken, bu yüksek seviyelerin konut alım kararlarını ertelediğini söyledi. Durbakayım, "Yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışların yüzde 45 oranında azalması, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Faizlerin yüksekliğinin ötesinde bankaların kredi verme şartlarında zorlayıcı davranmaları da ipotekli satış oranlarının dip seviyeleri inmesine neden olmaktadır. Kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok önemli bir hamle. Ancak özel bankaların da bu kampanyaya dahil olması gerekir" diye konuştu
 
Konuya yakın kaynakların Reuters’a verdiği bilgilere göre söz konusu proje kapsamında şu anda sektörde ortalama yüzde 1.25 seviyelerinde olan, hatta bazı bankalarda yüzde 1.35 seviyelerine kadar çıkan konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 civarına çekilmesi bekleniyor.

Konut satışlarında geçen yıl son çeyrekte başlayan düşüş eğilimi Mart’ta artarak devam ederken; toplam konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 geriledi. Yükselen kredi faizlerinin etkisiyle konut kredisiyle yapılan satışlarda ise çok daha sert düşüş gözlenirken, Mart’ta ipotekli satışlarda yüzde 35 düşüş kaydedildi.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, konut kredi faizleri 8.5 yılın zirvesinde seyrediyor.

“YÜZDE 1 CİVARI OLACAK”
Konuya yakın bir kaynak, “Düşük bir faiz oranı olacak. Yüzde 1 civarı olacak. Yüzde 1’in altında bir rakam da belirlenebilir ancak henüz belirlenmedi. Şu anda üzerinde çalışılıyor” dedi.

Bir başka kaynak da sektörün büyük bankalarının da projede yer almak istediğini belirtti. Bugün Türkiye Bankalar Birliği’nin genel kurulunda konuşan Yıldırım da Ziraat Bankası’nın konut sektöründe stokları azaltmaya yönelik bir kampanya başlatacağını duyurmuştu.Genel Kurul’un ardından başbakanla bir araya gelen bankacıların konuyla ilgili detayları görüştüğü belirtiliyor.

REUTERS
Merkez Bankası (MB), kur ve enflasyon beklentilerini kontrol altına almak amacıyla 25 Nisan'da 75 baz puanlık bir faiz artırımına gidince tüketici kredilerinin faiz oranları da zıpladı. Konut kredilerinde aylık faiz oranlarında bazı bankaların 6-7 baz puan artışına gittiği görülüyor. Piyasadaki en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1.15 ile tarihi zirve seviyelerinde dolaşıyor. Müşterisine aylık yüzde 1.66 faiz teklif ederek konut kredisi kullandırmakta isteksiz davranan bankaların sayısı da oldukça fazla. Öte yandan 3 gün öncesine kadar aylık yüzde 1.20-1.21 bandından konut faizi uygulayan bazı bankalar da faizlerini yüzde 1.27- 1.29 seviyelerine yükseltti.

İhtiyaç kredilerinde ise piyasadaki en düşük faiz oranı 1.38 seviyesine çıkarken, aylık faizi yüzde 1.84 düzeyinde tutan bankalar da mevcut. MB'nin son faiz artışının ardından bazı bankalar geçen hafta ihtiyaç kredisi faizlerini aylık yüzde 1.52'den yüzde 1.63'e kadar çıkardı.

KONUT KREDİSİ YAVAŞLADI
MB'nin faiz istatistikleri verilerine göre, 27 Nisan haftası itibarıyla bankalarca açılan kredilerde uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı ihtiyaç kredisinde 19.96, taşıtta yüzde 17.91, konut kredisinde ise yüzde 14.92 olarak gerçekleşti. Buna göre, yılın ilk 4 ayında ihtiyaç kredi faizleri 44 puan, taşıt faizleri 396 puan, konut faiz oranları ise 114 puan arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) mart ayı verilerine göre tüketicilerin konut, ihtiyaç ve taşıt kredilerinden ve kredi kartlarından oluşan banka borcu 498 milyar 518 milyon liraya çıktı. İhtiyaç kredileri 206 milyar 491 milyon liraya, konut kredileri ise 193 milyar 418 milyon liraya ulaştı. Konut kredilerindeki yüksek faizler ipotekli konut alımını oldukça yavaşlattı. Yılın ilk 3 ayında sadece 1.9 milyar liralık konut kredisi kullanıldı. Geçen yıl aynı dönem bu tutar 8.8 milyar lira seviyesindeydi. İhtiyaç kredisi kullanımı ise faiz artışlarına rağmen arttı. 3 ayda kullandırılan ihtiyaç kredisi tutarı 7.9 milyar lira olurken, geçen yıl aynı dönemde 5.8 milyar liralık ihtiyaç kredisi kullanılmıştı.

DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR
Bankacılık sektörü kredi ve mevduat faizleri son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Kaynak yetersizliği ve arz-talep dengesizliği nedeniyle piyasa faizleri her yükseldiğinde bankacılık sektörü de faizleri artırıyor. Bankacılar, faizlerin yeniden düşüş eğilimine girebilmesi için kısa vadede enflasyonun düşürülmesi ve sermaye akımlarını çekecek şekilde yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Döviz kurlarında görülen yeni zirveler ve enflasyondaki kötüleşme MB'nin sıkı para politikasına devam edeceğine işaret ediyor. Dolayısıyla kısa ve orta vadede kredi faizlerinde bir düşüş beklenmiyor.

FAİZLER 5 YILDA DİPTEN ZİRVEYE ÇIKTI
Gelişmekte olan ülkelere milyarlarca dolarlık sıcak para girişi yaşanırken, bu ülkelerde kredi faizleri ve dolayısıyla mevduat faizleri rekor seviyede düştü. Türkiye'de de 2013 Mayıs ayında ihtiyaç, konut ve taşıt kredi faizleri dip seviyelerdeydi. Bu 5 yıllık süreçte MB paranın kullanım maliyetini artırdıkça faizler de artmaya devam etti. Bankaların artan maliyeti müşterilerine yansıtmalarıyla son 5 yılda ihtiyaç, konut ve taşıt kredileri faizleri sırasıyla 659, 783 ve 589 baz puan arttı. 3 Mayıs 2013'te ihtiyaç kredisi faiz oranı 13.37, taşıt kredisi faiz oranı yüzde 10.08, konut kredisi faiz oranı yüzde 9.03 seviyesindeydi. Aylık bazda aynı kredi türlerinde faiz oranları sırasıyla yüzde 1.11, yüzde 0.84 ve yüzde 0.75 olarak kayıtlara geçti.

Konut kredisi faiz oranları nedir? 2018 Konut kredisi faiz oranı ne kadar olacak? Konut kredisi faiz oranları düşecek mi? sorularına yanıt aranıyor. Başbakan Binali Yıldırım Ziraat Bankası'nın konut sektöründe stokları azaltmaya yönelik bir kampanya başlatacağını duyururken, bankacılık kaynakları Ziraat Bankası ve sektörün önde gelen bankalarının da yer alacağı bir eylem planının bir kaç gün içinde açıklanacağını ve konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 civarına indirileceğini söyledi. Konutta KDV ve tapu harcını düşüren hükümet, şimdi de bir kampanya ile konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a çekiyor. Başbakan Yıldırım'ın duyurduğu ve kamu bankalarının başlatacağı kampanyaya, özel bankaların da destek vermesi bekleniyor. Konut sektörünü yeniden canlandırmak için hükümetten arka arkaya büyük adımlar geliyor. Haftasonu Bakanlar Kurulu kararı ile KDV ve tapu harcının düşürülmesinin ardından, şimdi de konut alıcısının en büyük sorunu olan konut kredisi faiz oranları bir kampanya ile düşürülüyor. 

Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Refiye 6 yıl önce

Bankalar yapılandırma imkanı verecekmi

Avatar
Refiye Balkaya 6 yıl önce

Bankalar yapılandırma imkanı verecekmi

Avatar
ne zamana kadar duşük faiz uygulanacak acaba 6 yıl önce

Avatar
Aykut 6 yıl önce

Bilmem versinler mi

Avatar
Serkan 6 yıl önce

Yapılandırma yokmuş.

Avatar
Serkan 6 yıl önce

Yapılandırma yokmuş.

Avatar
kral 6 yıl önce

bu faiz indirimleri 3 aylık kampanya mı acaba

Avatar
ne zamana kadar duşük faiz uygulanacak acaba 6 yıl önce

banner182

banner181