Konut kredisi hesaplaması nasıl yapılır ?
Konut kredisi hesaplamasında üç ana kriter belirleyici olarak öne çıkmaktadır. Bunlardan ilki konut kredisi kullanmak isteyen kişinin ödeyebildiği peşinat miktarı olurken, aynı zamanda konut kredisi kullanmak isteyen kişinin aylık net geliri ve halihazırdaki borçluluk oranı da konut kredisi hesaplamasında dikkate alınan kriterlerdir.

Peki bu kriterlere göre ne kadar konut kredisi (mortgage) alabilirsiniz?

Eğer ne kadar mortgage alabileceğinizi hesaplamak istiyorsanız Konut Kredisi Hesaplama Araçlarını tıklayınız.
Eğer konut kredisi hesaplama araçlarının nasıl çalıştığını anlamak istiyorsanız okumaya devam ediniz. Öncelikle temel bir finans kavramı olan borç/gelir oranları kavramını açıklamamız gerekir.

Borç Gelir Oranları

Ön Oran. Ön oran aylık mortgage ödemenizin aylık net gelirinize bölünmesiyle ortaya çıkar. Ön oran aylık gelirinizin yüzde kaçının mortgage kredi ödemelerine gideceğini tespit eder. Genel olarak bankaların kriteri mortgage ödemenizin net gelirinizin %38 ini geçmemesidir.

Arka Oran. Arka oran toplam borç ödemelerinizin (mortgage, taşıt kredisi, tüketici kredisi, kredi kartı v.s. toplamı) aylık net gelirinize bölünmesiyle ortaya çıkar. Arka oran, aylık net gelirinizin yüzde kaçının toplam borç ödemelerine gideceğini tespit eder. Genel olarak bankaların kriteri toplam borç ödemelerizin net gelirinizin %50 sini geçmemesidir.

Örnek
Örnek olarak ayda olarak 1.000 ₺ net maaş alan bir kişiyi ele alalım. Her bankanın kriteri değişiktir, ancak genel olarak, bu kişiye kredi verirken şu şartlar koşulur:

Aylık net gelirin %38 i 380 ₺ dir. Banka bu kişinin aylık mortgage ödemesinin 380 ₺ yi geçmemesini ister.
Aylık net gelirin %50 si 500 ₺ dir. Banka bu kişinin aylık toplam borç ödemesinin 500 ₺ yi geçmemesini ister.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181