'Balon patlaması değil, talep patlaması yaşıyoruz!'
TOKİ Başkanı Ergün Turan, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen toplantıda kurumun yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi. Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen inşaat sektöründe hiçbir mega projenin durmadığını dile getiren Turan, "İstanbul Finans Merkezi'ne kamu tarafı olarak nisan ayında başlıyoruz. Kamu olarak 3 bankanın binasını biz yapacağız" dedi. Geçen yıl Türkiye'de inşaat harcamalarının yaklaşık yüzde 7 arttığını, inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 5,6 düzeyinde olduğunu ifade eden Turan, geçen yıl inşaat malzemeleri maliyetindeki artışın yüzde 5.2 ile enflasyonun altında kaldığını anlattı.

Balon patlaması değil talep patlaması yaşıyoruz
Turan, ülkede birinci ve ikinci el konuta talebin artarak devam ettiğini, geçen yıl konut satışının yüzde 10.6 arttığını belirterek, "Bilhassa A+ gibi sektörün belli segmentlerinde dönemsel sıkıntılar ve yığılmalar olabilir ama TOKİ'nin yaptığı işlerde gerçekten bir balon yok. Balon patlaması değil talep patlaması yaşıyoruz" dedi. TOKİ'nin ürettiği sosyal konutların hızlı bir şekilde satıldığını, daha fazla sosyal konut 
üretmek için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Turan, Anadolu Yakası'nda da sosyal konut için yeni alanlar ürettiklerini, bu yeni alanın nerede olacağına dair şimdilik bir bügi vermeyeceğini, söylemesi halinde spekülasyon yapılarak fiyatların artırıldığını söyledi. 2023 hedefi için inşaat sektörünün büyümesinin yeterli olmadığını dile getiren Turan, "19 stadyum inşa ediyoruz. Bunların 3'ünü teslim ettik. 16'sının inşaatı devam ediyor. 3-4 yılda 65 bin öğrencinin kalacağı yurt yapıp teslim ettik. 266 hastane yaptık. Bu yıl 60-70 hastane yapacağız. Türkiye'nin önümüzdeki 50 yılı inşa ediliyor şu anda. Son 12 yılda 1.004 okul yaptık. Bunun 540 tanesini tamamen TOKİ kendi kaynaklarıyla yapıp Milli Eğitim Bakanlığına teslim etti. 500'den fazla cami yaptık. Türkiye'de üretilen toplam konutun yüzde 8-10'u TOKİ ve iştiraklerince üretilmiştir" dedi. 25 bin konutun ihalesine çıkılacak 


İstanbul'a yeni sanayi tesis yeri oluşturulacak
İstanbul'da sanayi şehirleri kurmayı düşünüyor muşunuz?" şeklindeki bir soruya karşılık verirken yer sıkıntıma işaret eden Turan, "İstanbul'da bir sanayi tesisi yeri oluşturup üretmeye ve ihale etmeye çalışırız. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Bu. sektörel bazlıda olabilir" bilgisini verdi.

25 bin konutun ihalesine çıkılacak
Turan, 5'inci ayın sonu itibarıyla 25 bin konutun ihalesine çıkılmış olacağını, yıl sonu itibarıyla da 60 bin sosyal konutun inşaatına başlayacaklarını anlattı. Bunun, günde 250 konutun bitirilmesi ve ihale edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Turan, son dönemde "mutlak kalite" prensibi ile çalıştıklarını vurguladı. Turan, şu anda 49 ilde aktif kentsel dönüşüm şantiyeleri bulunduğunu, Anadolu'da kentsel dönüşümü para kazanarak değil sübvanse ederek yaptıklarını, 2016'da İstanbul'da da kentsel dönüşümde aktif rol alacaklarını anlattı. 

Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181