TOKİ 700 bin sosyal konut yaptı!
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi Toplantısı'nda İdare'nin sektördeki yerini ve projelerini anlattı. Son 13 yılda Türkiye'nin tamamında 700 bin konut rakamına ulaştıklarını ifade eden Başkan Turan, "Kamu kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde 8 bine yaklaşan sosyal donatı üretimi sağlandı. Bunların içinde 266 hastane, 1003 okul, 18 stadyum, 68 bin kapasiteli yurt / pansiyon ve hizmet binaları gibi faaliyetimiz bulunmakta ve Türkiye'nin 50 yıllık açığını kapatmaktadır. 539 cami, 619 ticaret merkezi inşa edilmiştir. Son 13 yılda TOKİ'nin yaptığı konutlarda oturan vatandaşımızın sayısı yaklaşık 3 milyondur" diye konuştu.

M. Ergün Turan, TOKİ'nin 13 yılda güncelleştirilmiş rakamlarla sektöre yaklaşık 120 milyar lira kaynak aktardığını kaydederek, "Türkiye'de 2002 - 2015 döneminde 700 bini sosyal konut olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon adet konut üretildi. Bu konutların yüzde 8,5'i TOKİ tarafından, yüzde 1,5 - 2'si kurumsal firmalar ve markalı, yüzde 90'lık bölümü küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından yapılan 15 - 20 daireli binalardan oluşmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni üretim disiplinlerimizle konut geliştiriyoruz"

Gelir seviyesi artmış, yaşam beklentisi daha yukarı taşınmış bir ülke olan Türkiye'de vatandaşların TOKİ'den beklentilerinin de farklılaştığını ve geliştiğini belirten Turan, şöyle devam etti: "İnsanlarımız artık sadece 'barınma' ihtiyacını gidermek değil, çevreyle etkileşimini artıracağı, kendisine sosyalleşme imkânı sunan sosyal yaşam alanları talep etmektedir. Bu nedenle dünün beklentilerine, dünün imkân ve kabiliyetleriyle çözüm üreten TOKİ konutlanndan daha nitelikli ve konforlu yaşam alanlan sunan TOKİ konutlannm üretimine geçilmiştir. Artık yeni üretim disiplinlerimizle konut geliştiriyoruz. Yol haritamızdaki en önemli unsurlardan biri 64. Hükümetimizin programında da yer aldığı üzere, başta kadim şehirlerimiz olmak üzere tüm mekânlanmızda, dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır.

Toplumumuzda dayanışma kültürünü yaşatma arzusu vardır. Hepimizin aradığı; bu topraklara ait olan, farklı gelir gruplarının aym semtte buluşabildiği; semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, 'mahalle kültürü' kavramında vücut bulan, dayanışmayla mutlu olacağımız sosyal yaşam alanlarıdır. Huzur bulduğumuz bu geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerimizde hayat bulması için, TOKİ olarak artık sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler üretiyoruz." Yerel mimari ve "mutlak kalite yaklaşımı" Turan, önemle üzerinde durduktan bir diğer unsurun ise "yerel mimariye öncelik vermek" olduğunu, farklı şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve iklimsel özelliklerinin de yansıdığını aktardı. Bu nedenle yeni şehirlerde sadece binalar inşa etmediklerini, bir medeniyet algısının yerel olanına yansımasını oluşturduklannı ifade eden TOKİ Başkanı, temel üretim disiplinlerinden bir diğerinin ise "mutlak kalite yaklaşımı" olduğunun altını çizdi. TOKİ Başkanı, "Kalitesi ve nitelikleri artınlmış sosyal konut üretimi İdaremizin birinci önceliğidir. Kalite kavramını, TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşulu olarak kabul ediyoruz. Hedefimiz, konutlanmızm yakın gelecekte önce 'kalite' ile anılıyor olmasıdır" diye konuştu.

Her yıl 60 bin konut üreteceğiz

Turan, TOKİ'nin konut ihtiyacı karşılamanın ötesine geçerek artık yeni yerleşimler, yeni yaşam alanlan kurmakta olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023'e kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanlan kuruyoruz. TOKİ'nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konuta ulaşmaktır. Bunun için planlarımızı yapmış durumdayız. Her yıl yaklaşık 60 bin nitelikli ve kaliteli konut üreteceğiz."

Yurt dışında müteahhitlere öncülük etmek istiyoruz

Diğer yandan TOKİ Başkanı Turan, 2015'in ilk ayında TOKİ Başkanlığında İnşaat müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. İnşaat sektörünün en önemli ayaklanndan birinin ve sektörün itici gücünün müteahhitler olduğunu dile getiren Turan, Türkiye'de inşaat sektörünün sorunlannı giderecek bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

TOKİ'nin bilgi ve deneyimini, yurtdışına taşıması yönünde yerli ve yabancı talep olduğunu belirten Turan, bu birikimi yabancı ülkelerle paylaşma arzusundayız. Bu konuda çalışmalarımız, görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin buna çok ihtiyacı var. Bu bilgi, bu know how ihracatını yaparken de yine müteahhitlerimizle birlikte hareket edeceğiz" diye konuştu.

Müteahhitlerin de TOKİ'nin çatı kuruluş olma teklifinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Turan, Türkiye'deki müteahhitlik sektörünün çok ciddi bir büyüklüğe ve güce sahip olduğunu söyledi. Turan, "Kısa ve orta vadede TOKİ'nin bir çatı örgüt olarak yurt dışına açılmasına öncülük etmek istiyoruz. TOKİ burada bir öncü kuruluş olarak müteahhitlik sektörüne de yurt dışı çalışmalannda ivme kazandıracak. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Bu konudaki çalışmalanmız devam ediyor" sözlerine yer verdi.

"Müteahhitlik hizmet yasasının çıkarılmasını istiyoruz"

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu da sektörün Türkiye'de pazar payı açısından değişik sebeplerden dolayı daralma yaşadığına dikkat çekti. Müteahhitlik hizmet yasası bulunmamasının sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Tellioğlu, "Müteahhitlik hizmet yasasının bir an önce çıkarılması noktasında sizden destek istiyoruz" dedi. TOKİ'nin yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde çatı kuruluş olmasına yönelik açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Tellioğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"TOKİ'nin yurt dışında bizlere çatı kuruluş olarak öncü olması kurumlarımıza çok ciddi avantajlar sağlayacak. Özellikle yurt dışında rekabet içinde olduğumuz ülkelerin bize karşı avantajlı durumu sona erecek. Çünkü yurt dışından özellikle teminat ve güvenlik konularında ciddi desteğe ihtiyacımız var. Bu konunun bir an önce gerçekleşmesini istiyorum." 

Toki Haber Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181