Belediyeler kendi imar planlarını Temmuz 2017'ye kadar Bakanlığa iletecek!
Kentsel dönüşümde ikinci dalga Fikirtepe ile başlıyor. Dönüşümün başladığı 2012 yılından bu yana Türkiye genelinde 370 bin binada yıkım kararı alındı ve yarısı yıkıldı. Bu binalardaki toplam konut sayısı 965 bin. ilgili kişi sayısı 3 milyon 3 bin 250 kişi olarak kayıtlara geçti. '2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Ozhaseki. 2030 yılına kadar özellikle İstanbul'da büyük bir deprem beklenirken dönüşümde 5 yılda kat edilen yolun çok düşük olduğunu söyledi.

BELEDİYELERE 7. AYA KADAR SÜRE
Özhaseki. tüm belediyelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek. "İmar yönetmeliğinde değişiklik yapacağız. Mevcut durumda İstanbul için uygulanan imar yönetmeliği Türkiye'nin her yerinde geçerli. Bu bazen kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bunun için belediyelere şehirleri için ne istiyorlarsa onu yazmalarını ve 7'inci aya kadar bize iletmelerini istedik. Belediyelerdeki yasalarda da değişiklikler yaptık. Biz de bakanlık olarak elimizi tasın altına koyuyoruz ve belediyelere diyoruz ki' dönüşüm için ihtiyacınız olan paranın faizini biz üstleniyoruz. Siz vatandaşı mağdur etmeden dönüşüm planlarını hazırlayıp bize getirin'. Bunun için kaybedecek vaktimiz yok. Yılda en az 500 bin konutun yenilenmesi gerek. Bunun 250 bini İstanbul'da dönüşecek. Oluşacak ekonomik hacim 40 milyar doları bulacak. 2017 yılını hazırlıkların ve yasal altyapının oluşmasına ayırıyoruz. 2018'de ise dönüşüm başlayacak" dedi.

YILLIK 5 MİLYAR LİRAYI ÜSTLENECEK
Belediyelere verilecek sıfır faizli krediler için yıllık 5 milyar liralık maliyet oluştuğunu hesap ettiklerini belirten Ozhaseki. "Bunu vatandaş evi dönüşürken mağduriyet yasamasın ve şehirlerimizde nüfus yoğunluğu oluşmasın diye üsteniyoruz. Maliyeti bakanlığımıza ait gayrimenkulleri satarak, elde ettiğimiz gelirlerden ve yurtdışından çekeceğimiz kredileri karşılayacağız. Satacağımız gayrimenkullerin değeri 2 milyar dolara yakın" dedi. Belediyelerin ucbeyler gibi olduğunu da vurgulayan Özhaseki rezerv alanların da belediyeler tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

KAÇAK KATTA HEDEF SIFIR MAĞDURİYET
Dönüşümde kaynakları etkin kullanıp tüm sıkıntıları gidermek için caba sarfettiklerini belirten Ozhaseki. en büyük sıkıntılardan birinin de kaçak katlar olduğunu söyledi. Hedeflerinin sıfır mağduriyet olduğuna vurgu yapan Ozhaseki. nüfus yoğunluğu oluşmadığı sürece bu tür kaçak katlara sahip vatandaşı düşünerek hareket edeceklerini aktardı.

YAPI DENETİMLERİ ARTACAK
Dönüşümün sağlıklı islemesi de bakanlığın olmazsa olmazları arasında sıralanıyor. Bu konuda asla taviz ^v vermeyeceklerini ifade eden Ozhaseki. yapı denetim şirketlerinde sıkıntılar olduğunu buradaki suistimallerin de önüne geçileceğini kaydetti.

Askeri alanlar vatandaş için kullanılacak
Askeri alanlarda da bir dizi çalışmalar yapılacak. Şehir içindeki askeri alanlar yeşil alan. park olarak değerlendirilecek. Dönüşüme ihtiyaç duyulan yerlerde vatandasın cebinden para ödemesini önlemek için müteahhite sunulacak imkanları da yeri geldiğinde bakanlık üstlenecek. Bakan Ozhaseki. "Vatandaşı mağdur etmeden yerinde dönüşüm için şehrin dışında ve çeperlerinde kalan askeri alanları rezerv alan olarak kullanabilir ve buralarda ticari alanlar yapabiliriz. Biz rant peşinde koşana değil gerçekten dönüşüme ihtiyaç duyulan bölgelerde vatandaşa hizmetin yollarını arıyoruz" bilgisini verdi. Ozhaseki. Türkiye'nin planlı şehirleşmesi için de kolları sıvadıklarını belirterek, arabesk mimariden kurtulmak için kendi kendine yetebilen uydu kentler yapacaklarını ifade etti.

FİKİRTEPE'DE TEMELATILIYOR
Fikirtepe'de 28 adada yüzde 100 anlaşma sağlandı. 3 sene içinde 35 bin konut ilçede dönüşecek. Bunun da oluşturacağı yıllık ekonomik hacim 18 milyar dolar. Pazar günü 13 adada. 9 bin 189 konut. 571 is yeri ve 509 ofisin dönüşeceği bir temel atma töreni olacak. Bakan Ozhaseki. burada da ellerini tasın altına koyduklarını hatırlatarak. bölgede yıllarca süre gelen sorunlardan dolayı iflas etmiş şirketlerle İller Bankası ve Kiptas olarak masaya oturduklarını ve bu projeleri tamamlayacaklarını söyledi. 

Emine Açar / Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181