Emlak Konut'ta projeler 0,7 faiz ve 10 yıl vade imkanı ile satılacak!
Önceki hafta yaşanan darbe girişiminin ekonomiye etkisini ortadan kaldırmak için Türkiye’nin ekonomideki en önemli ayaklarından birisi olan gayrimenkulde harekete geçildi. Bir yandan konut satışlarının darbeden etkilenmesini önlemek diğer yandan inşaat sektöründe işsizlik yaratılmaması için kolları sıvayan Emlak Konut, olası problemlere karşı eylem planlarını hazırladı ve düğmeye bastı. Edinilen bilgilelere göre öncelikle anlaşma yapılan şirketlerin tüm projeleri Emlak Konut güvencesi ile tek çatı altında toplanacak. Bir araya gelen projelerin satışı bu isim altında yapılacak. Güvenceyi Emlak Konut vereceği için şirketlere olan güvensizliğin önüne geçilecek. Sisteme dahil olan şirketlerin şantiyelerde işleri aksatmadan yürütmesi için de şirketlere nakit destek anlamına gelebilecek uygulamalar yapılacak. Örneğin hasılat paylaşımı yöntemi ile yapılan konutların satışında Emlak Konut’un aldığı pay zaman olarak ötelenecek. Böylece şirketler finansal olarak rahatlayacak ve projelerini kolaylıkla bitirebilecek.

FAİZ YÜZDE 0.7 VADE 10 YIL
Diğer yandan darbeye direnen vatandaşın artan faiz oranlarından etkilenmemesi için de önlemler alınıyor. Tek çatı altında toplanan projelerin satışında şu anda piyasada olmayan faiz oranları ve vadeler sunulacak. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalarla bu konuda görüşüldüğü tahmin ediliyor. Çalışma tamamlandığında faiz oranlarının yüzde 0,7’ye çekilmesi vadelerin de 10 yıla uzatılması, böylece vatandaşa daha düşük taksitlerle ödeme imkânı sağlanması bekleniyor. Halen piyasada en ucuz kredi faizi aylık yüzde 1.12 düzeyinde bulunuyor. Böylece örneğin 100 bin liralık bir kredinin aylık taksidi 1.519 lira yerine 1.234 lira olacak. Vatandaşlar ayda 285 lira 10 yıl boyunca da 34 bin 158 lira daha az faiz ödeyecek. Eğer bu finansal plan olmaz ise faiz oranının enflasyona endeksleneceği bir formül üzerinde çalışılıyor.

‘İŞÇİ ÇIKARMAYIN’ DENİLDİ
Elini taşın altına sokan Emlak Konut’un şirketlere sağladığı bu fayda karşılığında ‘İşçi çıkarmayın’ önerisi götürdüğü öğrenildi. Böylece istihdamın önemli bir ayağı olan inşaat sektöründe işsizlikte meydana gelebilecek olumsuz gelişmelere karşı önlem alınacak.

SATIŞLAR ZATEN BİR SÜREDİR DÜŞÜYORDU
Darbe girişiminin yanı sıra gayrimenkulde harekete geçilmesinin bir nedeni de bir süredir zaten düşen konut satışları. TÜİK’in son açıkladığı rakamlara göre konut satışları 2016 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında azalarak 106.187 oldu. Mayıs ayında 114 bin 800 olan konut satışları önceki aya göre de önemli oranda düşmüş oldu.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.2 oranında azalış göstererek 36.371 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.6 azalarak 49.354 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 azalış göstererek 56.833 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 10.526 konut satışı ve yüzde 18.5 pay ile ilk sıraya yerleşti

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı NAZMI DURBAKAYIM:
Yüklenicinin eli rahatlayacak belirli formüller geliştiriliyor

Emlak Konut GYO, yüklenicilerin elini rahatlatmak, güçlendirmek için belirli formüller hazırlıyor. Fakat ayrıntılar henüz netleşmedi. Biz de Teknik Yapı olarak konut satışlarındaki kampanyalarımız için çalışmalarımıza devam ediyoruz, bunu yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ZİYA YILMAZ:
Elimizden geleni yapacağız

Emlak Konut GYO’nun konut alımını kolaylaştırmak için çalışmaları devam ediyor, henüz netleşmedi. Biz de DAP Yapı olarak ülkemizin ve gayrimenkul sektörünün yaşanan bu badireyi en az zarar alarak atlatmasını istiyoruz ve elimizden geleni yapmaya hazırız.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İNANÇ KABADAYI:
Verilen görevi yapmaya hazırız

Bu dönemde bizler de vatandaşlarımızın yanında olacağız. Emlak Konut GYO’nun bize vereceği görevi yapmaya hazırız. Biz de çalışmalarımıza devam ediyoruz. 60 aya sıfır faiz uygulama kampanyamız devam ediyor. Ayrıca 120 ay vadede 0.79 faiz uygulaması yapmaya devam ediyoruz.

Artaş İnşaat Yön. Kur. Baş. SÜLEYMAN ÇETİNSAYA:
Üstümüze düşeni yaparız

Emlak Konut, projelerinde birlikte çalıştığı firmalarla görüşüp vadeyi 10 yıla çıkarmayı, faizi 0.70’e sabitlemeyi ya da TEFE-TÜFE oranlarına göre artış yapmayı planlıyor. Fakat henüz netleşmedi. Biz Artaş İnşaat olarak bu projeye varız dedik. Herkesin, ekonominin canlanması için üstüne düşen görevi yapması gerekiyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum’un yeni plan için inşaat şirketleri ile görüşmeleri sürdürdüğü öğrenildi.

Rahim AK / Erdem AKTÜRK / Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Goksal 8 yıl önce

Size nasil ulasa bilirim

banner182

banner181