'Maldivler Türk yatırımcıları bekliyor!'
Turizmde son yılların en gözde destinasyonlarından biri olarak öne çıkan Maldivler, otel yatırımları açısından sunduğu fırsatlarla da dikkat çekiyor. Gerek gelen turist sayısı gerekse yeni otel yatırımları açısından yükseliş kaydeden Maldivler'deki yatırım fırsatlarını yakından takip eden ve ülkede yatırım yapmak isteyen firmalara A'dan Z'ye danışmanlık hizmeti sunan Kerer's Consultancy, bu kapsamda yurt içi ve yurt dışından yatırımcıları Maldivler'le buluşturuyor.  Kısa vadede kar edilebilecek projeleri yatırımcılara sunmayı hedeflediklerini söyleyen Kerer's Consultancy Kurucu Ortağı Kerem Şaker, bu yıl turizmde zorlu bir dönem geçiren Türkiye açısından Maldivler'in çok doğru bir adres olduğunu belirtiyor. Pazarının yatırım potansiyelini, firma olarak sunmuş oldukları hizmetleri ve gelecek dönem hedeflerini Kerem Şaker Turizm&Yatırım Dergisi'ne anlattı.

Öncelikle firmanız Kerer's Consultancy'i tanıyabilir miyiz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Life&moore ve Caspian Consultancy şirketlerinin bir araya gelerek kurduğu Kerer's Consultancy ağırlıklı olarak yurt dışı projeler, kentsel dönüşüm, inşaat ve emlak bazlı çalışmalar yürütüyor. Maldivler'deki adaların yatırıma açılması, Maldiv pazarı üzerinden gelen yatırımcı arayışları, Türkiye'deki ve dünyadaki yatırımcılara ulaşıp projelerle buluşturma, gelebilecek taleplerle uygun adaları kiralama yolunda bağlantıların kurulması, yatırım yapılan ülkelerin inşaat mevzuatları ve yasal izinleri konusunda yatırımcılara danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kuzey Kıbrıs'ta Esta Group, Dubai'de Damac-ı-First Group ve SPF ile ağırlıklı çalışarak yatırımcılara uygun projeleri sunuyoruz.

Kerer's Consultancy diğer danışmanlık firmaları ile kıyaslandığında hangi hizmetleriyle öne çıkıyor?
Diğer danışmanlık firmalarıyla kıyaslandığında; kısa vadede kar edebilecek projeleri sunuyoruz. Örneğin Türkiye'de 5 yıldızlı bir otel, yatırım maliyetini 1820 yıl bandında çıkarırken, Maldivler'de bu yatırım maliyeti maksimum 5 senede çıkabiliyor. Ağırlıklı yurt dışı bağlantılarımız oluyor. Dubai ve Kuzey Kıbrıs için de projeler sunabiliyoruz.

Faaliyet gösterdiğiniz önemli destinasyonlardan biri de Maldivler. Maldivler e yönelmenizde neler etkili oldu?
Türkiye'de ve Avrupa'da gelişen terör olayları turizm sektörüne ciddi zarar verdi. Antalya'ya gelen turist sayısı ilk 6 ayda bir önceki seneye göre yüzde ki düşüşle 4,1 milyondan 2,1 milyona geriledi. Bu da doğal olarak turistlerin ve yatırımcıların daha güvenli bölgelere kaymasına yol açtı. Maldiv pazarı üzerinden gelen yatırımcı arayışları, turizm sezonunun 12 ay olması,yatırılan sermayenin çok kısa sürede dönüş sağlaması, turistlerin güvenilir bir bölge arayışı ve Maldivler hükümetinin yatırım ​yapmak isteyenler için sunmuş olduğu teşvikler ülkeyi çok cazip hale getirdi. 150 yataklı bir resortün yüzde 50 dolulukla hesaplandığında sadece oda olarak cirosu 27 milyon dolar yapıyor. Bu da yatırımcıya çok ciddi bir kar sağlıyor.

Maldivler'deki otel yatırımlarını göz önünde bulundurduğunuzda bölgeye kimler daha fazla ilgi gösteriyor?
Sheraton, Conrad, Holiday Inn, Rixos ve Gürallar Grubu gibi zincir oteller bölgeye yatırım yapıyor. Maldivler'de ayrıca Türk yatırımcılardan Aydeniz inşaat'ın Ayada Resort adıyla hizmet veren lüks bir tesisi bulunuyor. Maldivler'de sezonun 12 ay olması, iki günde verilen şirket tescil kolaylığı, yüzde yüz yabancı mülkiyeti, off-shore karının tam iadesi,yasal destekli yatırım garantisi, şeffaf ve yasal bir vergi yapısı, kalkınma projeleri üzerinde ithalat vergisi muafiyetleri, son mevzuat ile birlikte arazi kiralama sürelerinin 50 yıldan 99 yıla uzatılması, hükümetin Öpen skies politikalarını sevk ederek turizm talebini canlı tutmaya çalışması gibi imkanlar sayesinde birçok ülke Maldivler'de yatırım yapmaya başlamıştır.

Türkiye'de, Maldivler'e yönelik otel yatırımı hareketi ne zaman başladı?
Türkiye'den ilk olarak Aydeniz Grup 2011 yılında Maldivler'de otel açtı. Gürallar Grubu ve Rixos'un da şu an yapımı devam eden otelleri var. iki grup da otellerini 2017'de açmayı planlıyor.

Türk yatırımcılar için Maldivler'deki yatırım fırsatları ve sağlanan avantajlar nelerdir? Firma olarak yatırımcılar için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Maldivler hükümeti tarafından sunulan teşvikler yatırımcılara ciddi avantaj sağlıyor. Kısa sürede yatırımın karşılığını almanın mümkün olduğu Maldivler'de, yatırım ne kadar büyük olursa o oranda karşılığını alma şansı var. iş ortaklarımıza sunduğumuz hizmet Maldivler'de başlıyor. Yatırım öncesi her ayrıntıyı şeffaf şekilde sunmaya özen gösteriyoruz. Maldivler hükümetinde yetkili olan mercilerle bir araya gelip, yatırımcının bölge hakkında bilgi akışını en yetkili kişilerden almalarını, hizmet veren otellerin yetkilileriyle tanıştırıp otellerin sezon bazında doluluk oranları ve cirolarıyla ilgili bilgi edinmelerini sağlıyoruz. Yatırım kararı kesinleşen firmalara, Maldivler hükümeti tarafından hizmete açılmış 60 adadan istedikleri ada için gerekli izinleri alıp, isterlerse çok düşük faiz oranı ile 3 sene geri ödemesiz kredi çıkarıyoruz, inşaatı iş ortaklarımızla birlikte yapıyoruz. Burada en önemli noktalardan biri,yatırımcının krediyi ödemeye başlamadan önce anaparasını çıkartmış olabilmesi. Bizim en önemli misyonumuz ise, başından sonuna kadaryatırımcıya hizmet vermek, izinlerden kredi alımına kadar tüm süreçlerde hizmet verip, son olarak oteli anahtar teslimi sunuyoruz. Kredi tutarını inşaatı yaptıkça ortaya çıkan faturalar karşılığında peyderpey alıyoruz.

Maldivler en fazla hangi ülkelerden turist alıyor?
Maldivler'e gelen turistlerin başını Çinliler çekiyor. Ayrıca ingiltere, italya, Almanya, Rusya ve Fransa'dan gelen turist sayısı oldukça fazla. THY'nin direkt uçuş başlatmasıyla birlikte Türkiye'den Maldivler'e giden turist sayısı da arttı.

Türk turizmi enzorlu dönemlerinden birini yaşıyor. Bu konuda yatırımcılara önerileriniz nelerdir?
Türk turizmi, terör ve Rusya ile olan ilişkiler nedeniyle ilk 6 ayı çok ciddi düşüşle kapadı. Yatırımcılar doğal olarak yapmayı planladıkları projeleri askıya almayı tercih ettiler ya da başka arayışlara yöneldiler. Bu noktada iş ortaklarımıza önerimiz, yurt dışında çok daha kısa sürede dönüş sağlayabilecek, gelen misafirlerin güven duyabilecekleri bölgelere yatırım yapmalarıdır.

Sizce Türkiye'deki yatırımcılar doğru yerden doğru danışmanlık hizmetini alabiliyorlar mı? Bu anlamda yatırımcılar nelere dikkat etmeliler?
Yatırımcıların danışmanlık aldığı firmalar, A'dan Z'ye hizmet vermeli, net ve şeffaf bir şekilde bilgi, hizmet akışı sağlamalıdır. Maldivler'de yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıların da bu konulara dikkat etmelerini öneririm.

Sizce Türkiye yurt dışı yatırımlar açısından nasıl bir tablo sergiliyor?
Türkiye son yıllarda yurt dışında yatırım yapmaya başlayan ülkelerden biri olarak göze çarpıyor, iç pazarda çok ciddi noktalara gelen firmalar, hem karlı hem de hareketli pazarlara girmek için fizibilite çalışması yapıyorlar. Bu konuda Türk firmaları her geçen gün yükselen bir trend izliyor.

Firma olarak Maldivler le ilgili gelecek dönem hedefleriniz nelerdir?
Maldivler bugün genel olarakyıllık bir milyar dolar gıda ihtiyacı olan bir bölge. Bununla birlikte birçok ürünün ihracatı da yapılabilir. Buradaki en büyük problem uzaklık nedeniyle transportun uzun zaman alması ve ürünlerin bozulması. Biz bu anlamda ihracat yapılabilecek firmalara da danışmanlık hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. 

Turizm&Yatırım Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181