Konut kredisine başvurmadan önce neler yapılmalı ?
Konut kredisi almak isteyen konut alıcılarının iyi bir araştırma süreci ve değerlendirme yaptıktan sonra en uygun konut kredisi faiz oranı ile konut sahibi olmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Konut kredi faizlerinin değişkenlik gösterdiği piyasalarda iyi bir araştırma yaparak en uygun ve en düşük faizli konut kredisi kampanyasını yakalamak mümkün.

Peki konut kredisine başvurmadan önce neler yapılmalı ? Konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir ? Düşük faizli konut kredisi kullanımı nasıl yapılır ? Konutu alırken kazanca geçmek için 10 adımda yapılması gerekenleri sizler için derledik.

İşte
konut kredisi kullanmadan önce yapılacaklar:

1-Durum Değerlendirme Süreci
Herhangi bir bankadan konut kredisi başvurusunda bulunmadan önce en uygun ürün ve fiyat için iyi bir araştırma yapmalısınız.
Öncelikle satın almaktan memnun kalacağınız, sorunsuz bir konut bulmak gerekir. Aradığı evi bulanlar için ise konut kredisi süreci başlar.

2-Konut Kredisi Araştırma Süreci
Konut kredisi ararken çeşitli bankanların oranlarını karşılaştırmak, olabildiğince fazla tekliften ve fırsattan haberdar olmak gerekir. İnternette ve diğer mecralarda mevcut olan ‘tabela oranları’ değil; müşteriye, bankalara, hatta şubelere göre değişebilen en hesaplı kredi oranları araştırılmalıdır.
Konut kredisi ve konut kredisi faiz oranları son durum!

3-Teklif Karşılaştırma Süreci
Farklı bankaların teklifleri alındıktan sonra bu teklifler karşılaştırılır. Konut kredilerinde sadece faiz oranını dikkate almak tüketiciyi yanlış sonuçlara götürebilir. Tüketici, kredi veren kuruluşun kredilendirme şartlarını ve kullandırım sırasında oluşabilecek masrafları da öğrenmelidir. Dosya masrafı, ekspertiz ücreti, ipotek ücreti vb. bankadan bankaya değişen çeşitli masraf kalemleri kredinin maliyetini hesaplarken hesaba katılmalıdır.
Konut kredisi hesaplaması nasıl yapılır ?

4-Konut Kredisi Başvuru Süreci
Tüketici konut kredisini hangi bankadan kullanacağına karar verdikten sonra ihtiyacı olan tutar ve vade için kredi başvurusunda bulunur. Başvuru süreci bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte gerekli belgelerin hazır olması durumunda, genellikle aynı gün içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir.
Konut kredisine nasıl başvurulur? Başvuru süreçleri nelerdir?

5- Bankaların Kredi Başvurusunu Değerlendirmesi-Ön Onay Süreci
Kredi değerlendirmesi yapılırken, tüketicinin krediyi geri ödemede güçlüğe düşüp düşmeyeceği ve konutun kredilendirmeye uygun olup olmadığı ayrı ayrı değerlendirilir. Banka bu aşamada Kredi Kayıt Bürosu veya Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, Kredi Risk Raporu vb. hizmetlerini kullanabilir. Bu hizmetler genellikle tüketicilerin borçlandıkları yerlere (kredi kartı, ihtiyaç kredisi vb.) borçlarını zamanında ödeyip ödemediklerini kontrol eder. Bu merkezlerde herkesin ‘KKB puanı’ veya ‘KKB skoru’ olarak da bilinen bir puanı vardır ve bankalar bu puanın belirli seviyelerden düşük olması durumunda kredilendirmeye sıcak bakmazlar.

6-Gayrimenkul Değerlemesinin Yapılması-Kesin Onay Süreci
Konut alınırken de satılırken de kredi kullanılsın kullanılmasın konutun ekspertiz işleminin yapılması önemlidir. Ekspertiz işlemiyle konutun üzerinde herhangi bir takyidat olup olmadığı ve değeri konusunda bilgi sahibi olunduğundan, konutun fiyatı rapora göre belirlenebilir. Tüm bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra konut için bir ekspertiz raporu oluşturularak banka ile paylaşılır.

7-Konut Kredisinin Kullandırılması Süreci

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181