'Kentsel dönüşüm Mersin'de de uygulanmalı!'
Akdeniz kıyısında 321 kilometrelik kıyı şeridi bulunan Mersin'de binalar denize paralel uzanıyor. Sıcak bir iklime sahip olan Mersin'de yanlış yerleşim nedeniyle kentin dağ ve deniz esintisini alamadığına dikkat çeken Işkın Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çimiş, yazılı açıklamasında; kentin adeta nefessiz kaldığını söyledi. Plansız büyüyen kentte çok sayıda sağlıksız binanın da bulunduğunu dile getiren Çimiş, hiç deprem olmadan yıkılan binaların kentte can aldığını anımsatarak, "Hızlı büyüyen Mersin'de yaşayan nüfus kent merkezinin belli yerlerine sıkışmış durumda.

Son on üç yılda yapılan yatırım ve atılımlar Türkiye'yi ekonomik ve sosyal yönden ileriye taşıdı. Bu ilerleme hayatın her alanına yansıyor. Yaşam kalitesi artıyor, eğitim seviyesi yükseliyor. Bu olumlu tablonun devamı için, vatandaşların hayat standartlarının daha da yükselmesi için Kentsel Dönüşüm hamlesini başlatıldı. Bu hamleyle ülkemizde can ve mal güvenliği bakımından tehlike arz eden 6,5 Milyon konut ve iş yerinin yenilenmesi sağlanacak. Mersin'de de kentsel dönüşüm bir fırsat olarak değerlendirilmeli" dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM RİSKİ ORTADAN KALDIRIYOR
Gelişen, değişen dünyada modern yaşamın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Çimiş, Mersin'in yeniden ciddi bir planlamaya ihtiyacı olduğunu kaydederek, kentsel dönüşüm hakkında şu bilgileri verdi: "Kentsel dönüşüm, şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalardan biridir. Şehrimizde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projelerinde, hedeflerimiz içinde ilk olarak örnek şehir olmak ve planlı şehirleşme konularında, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, şehirleşmenin hangi ölçüde ve ne şartlarda örnek şehir statüsünde olması gibi bir çok konuda proje çalışmalarımız devam etmektedir."

"YÜKSEK YAPILARA İZİN VERİLİP TEŞVİKLER SOMUTLAŞMALIDIR" 
Kentsel dönüşümün ana fikri depreme dayanıklı yeni yapılar inşa etmek olsa da; yeni yapıları yaparken, 'eski yapıyı yık yap' şeklinde olmaması gerektiğini ifade eden Işkın Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çimiş, şöyle devam etti: "Şehrin güzelleşmesi için geleceğe iyi bir ülke bırakmak için ada bazında projeler yapmak gerekli, ada bazında inşaat yapıldığında, sosyal alanlar, çekme mesafeleri, yeşil alanlar, otoparklar daha modern olacaktır, binalar nefes alacaktır. İşte tam bu noktada müteahhitler ada bazında çalışmaya odaklanmalı, hükümet ve belediyeler bu işe emek vermeli, yoğunluklar arttırılmalı, yüksek yapılara izin verilip teşvikler somutlaşmalıdır, iyi bir şehir için yüksek yapılar şarttır, Dubai modeli 35-40 katlı binalar yapılarak modern şehirlerimiz olacaktır."

Mersin Hakimiyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181