Emlak Konut Saraçoğlu projesi 19 Nisan'da ihale çıkıyor!
Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı, Ankara Kızılay’daki 72 yıllık Saraçoğlu Mahallesi 435 lojman ve 250 anıt ağaç korunarak yeniden hayat bulacak. Emlak Konut’un hayata geçireceği proje için 19 Nisan’da ihale yapılacak.

Türkiye’nin ilk toplu konut alanı olan Ankara Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi, Emlak Konut GYO tarafından geliştirilecek proje ile yeniden hayat buluyor.  Ankara’daki kamu çalışanları için 1940’larda geleneksel Türk evleri olarak inşa edilen mahalle, 120 bin metrekarelik alanda çınar ve kestane ağaçlarıyla çevrili 435 lojman ve 250 tescilli anıt ağaç, okul, kütüphane, dükkanlar ve açık alanlardan oluşuyor. 
 
İhale 19 Nisan’da
Saraçoğlu Mahallesi, Ağustos 2017’de Resmi Gazete’de yer alan kararla Emlak Konut GYO’ya devredilmiş, gayrimenkul satış vaadi ve arsa payı karşılığında hasılat paylaşımı esasına göre inşaat sözleşmesi yapılmak suretiyle değerlendirilmesi kararlaştırılmıştı. Projeye ilişkin ihalenin ilk oturumu gelir paylaşımı modeliyle 19 Nisan’da yapılacak. Böylece son birkaç yıldır atıl şekilde bekleyen mahallenin Ankara halkına açılması, anıt ağaçların ve yapıların korunarak yenilenmesi için proje çalışmaları başlamış oldu. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’ni geçmişine uygun, tarihi dokusunu oluşturan tüm tescilli yapılarını ve anıt ağaçlarını koruyarak Ankara’nın kent yaşamına kazandıracaklarını söyledi. Kurum, 1940’lı yıllarda Emlak Bank’ın inşa ettiği projeyi bugün Emlak Konut olarak yenilemekten mutluluk duyacaklarını ifade etti.
 
Projeyle Kızılay eski albenisine kavuşacak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, projenin Ankara için çok önemli olduğunu belirterek, Ankara’ya ayrı bir değer katacağını ifade etti. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de proje kapsamında her binanın her ağacın korunacak olmasından çok memnun olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Kızılay son dönemlerde bir çöküntü bölgesi oldu, eski cazibesini kaybetti. Bunda alışveriş merkezlerinin de rolü var. Bu proje Kızılay’ın eski albenisini kaybetmiş olmasına bir karşı hamle olarak eski günlerdeki gibi merkez haline getirecek. Ankara gündeminde buranın yıkılacağı çok katlı projeler yapılacağı endişesi vardı. Şimdi anılara ve tarihe sahip çıkılıyor.”
 
Tek bir tuğlabile yerinden kalkmayacak
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaklaşık 1 yıl önce başlanan projede önemli bir aşamaya gelindiğini, projeyle ilgili onaylardan geçtiğini ve projenin hayat bulacağı bir noktaya geldiklerini anlattı. Saraçoğlu Mahallesi’nin bütün özellikleriyle korunacağını vurgulayan Naci Ağbal, “Burası kentsel sit alanı, tek bir tuğlası yerinden kalkmayacak. Gelecek nesillere taşınacak. Bir sosyal sorumluluk projesi. Emlak Bank’ın inşa ettiği proje için Emlak Konut’un da tarihsel bir sorumluluğu vardı” dedi. Mahallenin Cumhuriyet tarihine tanıklık ettiğini vurgulayan Ağbal, “Projeden duvarları ve çitleri kaldıracağız. Saraçoğlu’nu Ankara ile Ankara’yı Saraçoğlu ile buluşturacağız. Yemyeşil bir alan olacak. Bugünkü yeşil alanı daha çok artırılacak. Yılın tamamında bir uğrak noktası olacak. Ankaralı Kızılay’dan vazgeçmez. Kızılay’ın silüeti projeyle yeniden değişecek” diyerek sözlerini tamamladı. 
 
Şehirler rant baskısı altında
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, geçmişteki tarihi mirasa yapılan yanlış uygulamalardan örnekler vererek, artık bu durumun değiştiğini, bu projenin de bu yeni görüşün tezahürü olduğunu söyledi. Özhaseki, “Projeye doğru bir fonksiyon yüklemek de korumak kadar önemli” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da şunları söyledi: “Şehirlerin nüfus baskısı altında bunaldığı bir dönemden geçiyoruz. Büyükşehirler etrafındaki halkları kitleler halinde çekiyor. Şehirler de ciddi bir rant baskısı altında kalıyor. Burada da rant oluşur mu tarihi yapılar heba edilecek mi endişesi vardı. Proje hem şehrin değerini artıracak hem de çevreyle dost bir proje. Yüzde 44.12’si sosyal donatı, yüzde 55.88’i turizm kültür konut ve ticaret alanı olarak bırakıldı. 3 kattan yukarıda yükseklik yok. Ağaçlar korunacak. En kısa sürede tamamlanmasını ümit ediyoruz.”

Meltem Kara / Vatan Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181