Alınan yapı ruhsatları yüzde 6,1 arttı!
2016 yılı ilk dokuz ayında alınan yapı ruhsatları metrekare bazında yüzde 6,1 artmış ve 143,5 milyon metrekareye ulaşmıştır. Üçüncü çeyrekteki yavaşlamaya rağmen ilk dokuz ay sonu itibariyle geçen yılın üzerinde yapı ruhsatı alınmıştır. 2016 yılı ilk dokuz ayında konutlar için alınan yapı ruhsatları yine metrekare bazında yüzde 10 büyümüş ve 109,7 milyon metrekare olmuştur. Konut dışı binalar için alınan yapı ruhsatları ise yüzde 5 gerilemiş ve 33,8 milyon metrekareye inmiştir. Konut dışı binalara yönelik yatırım iştahı zayıflamıştır. 2016 yılının ilk dokuz ayında geçen yıla göre bir büyüme olmakla birlikte 2014 yılı seviyesinin altında kalınmaktadır.



2016 Yılı İlk Dokuz Ayında Alınan Konut Yapı Ruhsatı Daire Sayısı Yüzde 8,1 Arttı
2016 yılı ilk dokuz ayında alınan konut yapı ruhsatları daire sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artmış ve 689.583 adet olmuştur. Geçen yıla göre büyüme yaşanmasına karşın 2014 yılının oldukça altında kalınmıştır.



İnşaat Sektöründe İstihdam Ağustos Ayında 2,04 Milyon Kişi Oldu
İnşaat sektöründe istihdam Ağustos ayında 2,04 milyon kişi ile Temmuz ayındaki istihdamın altında gerçekleşmiştir. İnşaat sektöründe istihdam son üç aydır azalmaktadır. İnşaat sektöründeki istihdamın toplam istihdam içindeki payı ise yüzde 7,4 olmuştur. İstihdam geçen yılki Ağustos ayı istihdamının ise üzerinde gerçekleşmiştir.

İnşaat Sektöründe Güven Endeksi Kasım Ayında 4,5 Puan Geriledi
İnşaat sektöründe güven endeksi Kasım ayında 4,5 puan daha gerilemiştir. Yaz aylarında gerilemeye başlayan güven endeksi darbe girişiminin etkisi ile Ağustos ayında önemli ölçüde düşmüştü. Eylül ayında etki azalarak sürmüştü. Ekim ayından sonra Kasım ayında da güven endeksinde önemli kayıplar oluşmuştur. Böylece güven endeksi Temmuz-Kasım döneminde toplam 15,4 puan gerilemiştir. Güven kaybı daha çok sektörün dışındaki dinamiklerden kaynaklanmaya devam etmektedir. Kasım ayında güven endeksi geçen yılın Kasım ayı güven seviyesinin de 8,8 puan altına gerilemiştir.

Mevcut İnşaat İşleri Seviyesi Kasım Ayında 2,7 Puan Geriledi
Mevcut inşaat işlerinde yaz aylarında görülen dalgalanma içinde Eylül ayında mevcut işlerde bir toparlanma olmuştu. Ekim ayından sonra Kasım ayında da mevcut işlerde gerileme yaşanmıştır. Mevcut işlerin mevsimsellik katkısı ile daha yüksek olması beklenirken genel siyasi ve jeopolitik gelişmeler işlerde gerilemeye yol açmaktadır. Mevcut inşaat işleri seviyesi Kasım ayında geçen yılın Kasım ayındaki mevcut işler seviyesinin de 4,9 puan altında gerçekleşmiştir.

Yeni Alınan İnşaat İşleri Seviyesi Ekim Ayında 0,1 Puan Arttı
Alınan yeni inşaat işleri seviyesi Kasım ayında 0,1 puan artmıştır. Alınan yeni inşaat işlerinde önemli dalgalanma yaşanmaktadır. Alınan yeni iş siparişleri Eylül ayında sınırlı bir toparlanma göstermiş, Ekim ayında ise gerilemişti. Kasım ayında ise çok sınırlı bir artış görülmektedir. Kasım ayında alınan yeni inşaat işleri siparişleri geçen yılki Kasım ayı seviyesinin de 1,8 puan altında gerçekleşmiştir.

Türkiye İMSAD Kasım ayı Sektör Raporu için tıklayınız.
 
İMSAD Kasım ayı Sektörü Raporu Konut Satışları verileri için tıklayınız 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181