Kiracının tahliyesi nasıl yapılır?
Kiracının tahliyesi nasıl yapılır sorusunun detaylarını sizler için araştırdık.Türk Borçlar Kanunu genellikle kiracıları korusada ev sahiplerine de kiracıları evden çıkarabilmeleri için bazı haklar tanıyor. Fakat ev sahibi kiracıya 15 gün önce tahliye edeceğini bildirmediyese veya tahliye sebeplerinden biri doğmamışsa evden çıkarma söz konusu değildir.

Kiracının tahliyesi nasıl yapılır?
Kiracıyı tahliye etmek için bazı tahliye sebeplerinin olması gerekmektedir. İşte kiracıyı tahliye etmek için gerekli olan sebepler;

1.Kira Ödemesi yapmayan kiracının tahliyesi
Kiracının sadece bir kirayı geciktirmesi yada ödenmemesi tahliye nedeni olarak görülmektedir. Ödeme emrine rağmen kiranın ödenmemeye devam etmesi durumunda kiracı evden çıkarılabilmektedir. Kiracının kirayı ödememesi yada geciktirmesi durumunda ilamsız icra yolu ile tahliye edilmesi borcun tahsilini sağlarken kiracının tahliyesini de en hızlı şekilde sağlamaktadır.

2. Kiracı yazılı tahliye taahhüdü vermişse
Kiracı ev sahibine belirtilen bir tarih için yazılı tahliye taahhütnamesi vermişse bu durumda evden kiracıyı çıkartmak mümkündür. Ancak bu taahhütnamenin; yazılı olması, kiracı tarafından bizzat yada vekaleten verilmiş olması, taahhütnamede belirli bir tarihin verilmiş olması,tahliye taahhüdünün kira sözleşmesi imzalandıktan bir süre sonra yapılmış olması gerekmektedir.

3. Geçerli sebepten iki ihtarlı kiracının tahliyesi
Türk Borçlar Kanunu'na göre kirasını ödemeyen kiracıya yapılan iki ihtar sonunda ev sahibinin kira sözleşmesini sona erdirme hakkı vardır. Haklı durumda gönderilen ihtarlar noter aracılığıyla, mektupla, telgrafla veya ödeme emriyle yapılabilmektedir. Yapılan ihtarların 1 yıl içerisin herhangi bir farklı aylarda olması gerekmektedir.

4. Kiracının evi varsa
Türk Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen maddeye göre kiracının kendinin yada eşinin aynı ilçe sınırların evi varsa ve bunu evi kiralarken beyan etmediyse mülk sahibine kiracıyı tahliye etme hakkı doğar.

5. Kiracı öldüğü taktirde kira sözleşmesinin sonlandırılması
Kiracının ölmesi durumunda aynı evi paylaşan kişinin ya da ölen kişinin ortaklarının kiracının ödemediği borçlar dan sorumlu olmadıklarını söyledikleri taktirde kira sözleşmesi sonlandırılır ve tahliye işlemi gerçekleştirilir.

6. Ev sahibinin konuta ihtiyacı olması
Ev sahibinin eşinin, çocuğunun, torununun veyahut bakmakla hükümlü olduğu kişinin konuta ihtiyacı varsa tahliye davası açılarak ev boşaltılabilir. Belirli süreli sözleşmelerde kira sözleşmesinin sonundan itibaren, belirsiz süreli sözleşmelerde ise kanundaki fesih sürelerine uyarak belirlenen tarihten itibaren 1 ay içinde dava açılabilir.

7. Taşınmaz yeniden inşa edilecekse
TBK'na göre taşınmazın tamiri veya yıkımı gerekiyorsa tahliye davası açılabilir. Kolay yapılabilen tamir veya değişikliklerde bu dava açılamaz.

8. Evi satmak gerekirse
Mülk sahibinin evi satması gerekiyorsa evin içinde oturan kiracıyla birlikte satması gerekir. Fakat yeni mülk sahibi evde kendisi, eşi, çocuğu, torunu veya bakmakla yükümlü olduğu kişi oturacaksa  kiracıya yazılı bildirim yapması gerekmektedir. Bildirim yollandıktan 6 ay sonra veya sözleşmenin bitiminden 1 ay sonra yeni mülk sahibinin tahliye davası açma hakkı vardır.

9. Kiracı 10 senedir evde oturuyorsa
10 yıldır evde oturan kiracının tahliyesi için kira sözleşmesinin kurulmasından sonra 10 yıllık bir uzama süresinin geçmiş olması, bu uzama süresini izleyen yılın sonundan 3 ay önce fesih bildiriminin kiracıya yönlendirilmiş olması, bu zamandan sonraki her senede de sözleşmeyi fesih ederek kiracının tahliyesi talep edilmek isteniyorsa fesih bildirimi için bu 3 aylık sürenin esas alınması ve son olarak bahsi geçen uzama süresi olan 10 yıl içerisinde yeni kira sözleşmesinin taraflar arasında imzalanmamış olması gerekmektedir.  

Kiracının tahliyesi nasıl yapılır sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181