Konut metrekare hesaplama!
Konut alacak olan vatandaşlar tarafından merak edilen konut metrekare hesaplama nasıl yapılır sorusunun yanıtını sizler için araştırıp derledik.

Ev alacakların yanı sıra ev satacak kişilerinde bilmesi gereken konutların başında gelen konut metrekare hesaplama nasıl yapılır sorusunun yanıtı belli oldu. İşte merak edilen konut metrekaresi nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı ...

Öncelikle bir evin net ve brüt olarak metrekaresini bilmemiz gerekmektedir. Net metrekare hesaplaması sonucunda bir evin yaşanılacak alanın metrekaresi ortaya çıkar. Yani brüt metrekare hesaplaması yaparken duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi yaşam alanı olarak kullanılmaya elverişli olmayan ölçüler de hesaplamaya katılır. Bu yüzden net metrekare hesaplaması yaparken duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları gibi ölçüler dahil edilmez.

Evin yaşam alanını net olarak hesaplamak istiyorsanız her odayı ayrı ayrı hesaplamanız daha doğru bir sonuç çıkarır. Evin çıkan net metrekare sonucuna göre evinizin mobilyasını, tüm dizaynını daha rahat şekilde yapabilirsiniz. Peki her oda için metrekare hesaplamasını nasıl yapacağız. İşte yanıtı...

Öncelikle odamız dikdörtgen ise metrekare hesaplamamız daha basit olacaktır. Odanın iki kenarının uzunluklarını birbiri ile çarptığınız zaman oda için metrekare cinsinden alan hesaplamasını bulmuş olacaksınız. Eğer ki kare bir odaya sahipseniz odanın imar planı ile ölçümleme yapılması daha doğru olacaktır. Bombeli ya da yuvarlak yapıda köşelere sahip bir odayı ölçmek isterken, odanın bombeli kısımlarını dik üçgenlere ayırmanız, en yakın sonucu elde etmenizi kolaylaştıracaktır.  Bir dik üçgenin alanı, birbirine dik olan iki kenarın çarpımının yarısına eşit olacağından, çıkan sonuçlar birbiri ile toplandığında alanınızın metrekaresini bulmuş olursunuz.

Dikdörtgen metrekare hesaplama örneği
Örneğin, iki farklı kenar uzunluğu olan bir odanın alan hesabını yapalım. Duvarlardan biri 300 cm, diğeri ise 200 cm ise, bu iki değeri birbiri ile cm ya da metre cinsinden çarpmanız gerekir.

300 cm x 200 cm = 6 m²

Örnekteki odanın yaşam alanı 6 metrekare olarak belirlendi. Bu hesaplama sonucunda net metrekare ortaya çıktı yani odanın yaşam alanınız için kullanılabilir kısmı. Ev alacaklara tavsiye vermek gerekirse, satın alacağınız konutun net alan bilgisini mutlaka satıcıdan öğrenin.

Konut metrekare hesaplama nasıl yapılır sorusunun yanıtını sizler için derledik. Konut metrekare hesaplamaları ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181