Bingöl Kültür Mahallesi kentsel dönüşüm 2. etap temeli Kurban Bayramı'ndan sonra atılacak!
Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında ihale süreci tamamlanan 2 etabın yapımına bayramdan sonra başlanacağını söyledi. Barakazi, kamuoyunun yakından takip ettiği diğer projeler hakkında da etraflıca bilgi verdi.

Başkan Barakazi, Başkan Yardımcıları Ahmet Korkutata, Veysel Koç ve Orhan Bozgan’ın katılımıyla kentte görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi.

“Dört önemli görev yürütüyorum”
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Barakazi, Türkiye’de sayılı belediye başkanlarının yürüttüğü dört önemli görev üstlendiğini söyledi.

Bu görevlerden dolayı yerel bazda zaman zaman eleştirilere maruz kaldığını belirten Barakazi, “Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Üyeliği, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği  (CEMR) Siyasi Komitesi Üyeliği, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği  (CEMR) İzleme Komitesi Üyeliği ve TBB Encümeni Üyeliği görevlerinde bulunuyorum. Üstlendiğim görevler münasebetiyle belirli periyotlarda gerek il dışında gerekse yurtdışında düzenlenen toplantılara katılarak ülkemizi ve ilimizi temsil ediyorum. Bu görevlerim dolayısıyla yılda 3 aya yakın bir süre burada olmama durumum var. Ülke genelindeki 16 heyetin içinde benden Bingöl’ü temsilen bulunuyorum. Bingöl’ün hem ülke de hem de Avrupa’daki temsilcisi olmak sayıları belediyeler arasında olmak, Bingöl imajı açısından ciddi bir avantajdır” dedi.

- Belediye borcu
Belediyenin mali durumu hakkında gazetecilere bilgi veren Barakazi, 162 milyon 519 TL borçla görevi devraldığını söyledi.
Barakazi, “2014–2015 yılları arasında ihalesi gerçekleştirilen üstyapının tamamlanması için 30 milyon 402 TL daha borç alındı. Göreve geldiğimizde toplam borcumuz 192 milyon 921 TL’ye çıktı. Bu borcumuzdan 63 milyonunun geri ödedik. Şuanda 129 milyon 921 TL borcumuz bulunuyor. Bizim borcumuz yapılandırılmış borçtur, bu borçla ilgili Allah’a şükür ödeme sorunumuz da yoktur. İller Bankası payından borcumuz kesiliyor. Her ay ortalama yapılandırılmış borçlarımıza karşılık kaynağımızdan 1,5 milyon TL’ye yakın bir rakam kesiliyor” dedi.

Yıllara göre bütçe gerçekleşme oranlarına ilişkin de bilgi veren Barakazi, “2014 yılında bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 60.33 olarak görünüyor. Malum işçilerimizin 6 maaşı içerdeydi, esnafa borcumuz vardı yine tedarikçilerimizin büyük bir kısmı bizi haczetti. Ondan dolayı da ciddi bir borç birikmişti. O yüzden giderimiz çoktu, gelirimiz yoktu. Biz başladığımız zaman borçları ödeyerek alacakları tahsil ettik. Mali disiplin uyguladık ve bütçemize çeki düzen verdik. Bütçe gerçekleşme oranımız 2015’te yüzde 93.90, 2016’da yüzde 99.94, 2017’de yüzde 96.94 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 7 ayında gerçekleşme oranı ise yüzde 57.66. yıl sonuna kadar hedefimizi tutturmuş olacağız” diye konuştu.

- Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi
Kültür Mahallesi’nde uygulanan 2’inci etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ne ilişkin bilgi veren Barakazi, Kurban Bayram’ından sonra temel atılacağını müjdeledi.

Barakazi, “Kentsel dönüşüm projesinin ilk 3 etabı 12-13 Haziran’da ihale edilmişti. Birinci etap için en uygun fiyatı veren firma, güvenlik soruşturmasından geçmedi. Bu etap tekrar EKAP’a yüklendi. Yeniden ihale edilecek. Diğer iki etapla ilgili herhangi bir problem yok. Önümüzdeki hafta ilgili firmalarla sözleşme imzalanacak ve akabinde yer teslimi yapılacak. Allah nasip ederse bu iki etap için Kurban Bayram’ından sonra ilk kazmayı vuracağız. 4’üncü ve 5’inci etaplarda önümüzdeki süreçte ihale edilecek. 4’üncü etapta rezidanslar, 5’inci etapta ise sosyal donatı alanları yer alıyor. İlk önceliğimiz 4’üncü etabı ihale etmektir. OHAL kalktığı için güvenlik soruşturması çok daha hızlı bir şekilde tamamlanacak. Kentsel Dönüşüm alanındaki yatırım tutarı 400 milyon TL’yi aşıyor” ifadelerini kullandı.

“Kira yardımları devam ediyor” 
Proje kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle sağlanan kira yardımlarının devam ettiğini belirten Barakazi, “Proje tamamlanıncaya kadar kira yardımları devam edecek. Burada birden fazla hak sahibi durumu var. Bir yapıda birden fazla hak sahibi varsa bunlardan birinin kira desteğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veriyor. İki veya daha fazla hak sahibi varsa onlara kira desteğini biz vereceğiz. Taahhüt ettiğimiz gibi konutların satışları yapıldıktan sonra elde edilen gelirden kira yardımları yapılacak. Diğer taraftan kira yardımlarına ilişkin bir artış oldu ama Bingöl’deki rakam değişmedi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na aradaki farkın ödenmesi için de başvuru yaptık” diye konuştu.

- Yeni belediye hizmet binası
Milli Savunma Bakanlığı’nca belediyeye devri yapılan 35 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek yeni belediye binasına ilişkin bilgi veren Barakazi, ihale sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirtti.
Barakazi, “Belediye hizmet binasının ihale süreci tamamladı. Belediye binamızın yapılacağı alanda şuanda askeriyeye ait prefabrik yapılar var. Daha önce keşfi yapılan alanda bu prefabrik yapılar yapılacak. Alan tamamen hazır hale getirildikten sonra ilgili firmaya yer teslimi yapıp yeni belediye binamızın temelini atacağız” dedi.

- Kent Meydanı Projesi
Mevcut Hükümet Konağı ve Özel İdare hizmet binası alanında uygulanacak olan projeler hakkında bilgi veren Barakazi, “Yeni Hükümet Konağı’nın yapım ihalesi yapıldı. 1 Nolu Sağlık Ocağı alanında yapılacak yeni hükümet konağının ardından kent meydanı projesini hayata geçireceğiz. Alt kısmı otopark, üst kısmı da yeşil alan olarak düzenlenecek. Burayla birlikte İl Özel İdaresi binası alanını da devralacağız. Burayla ilgili de protokol hazır yakın zamanda imzalayacağız. Buranın da altını otopark üstünü de yeşil alan olacak şekilde düzenleyeceğiz. Çarşı merkezinde büyük bir alan yeşil alan olarak düzenlenecek” diye konuştu.

- Beşyol Katlı Otopark Projesi
Beşyol’da bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait köy garajı ile ön kısımdaki ticari alanları kapsayacak şekilde bir proje hazırlandığını belirten Barakazi, “Alt kısmı otopark üst kısmı ise han şeklinde bir proje uygulanacak. Buradaki ticari alanların boşaltılması için ihtarname yazıldı. Bu projemizle ilgili otopark hesabımızda para birikmiş. Buraya mahsus bir kaynağımız da var. İnönü Caddesi ve Gültepe Sokağı kısmına giden yollarda kaldırım genişletme çalışması yapıyoruz. Bu alanda yapılacak işyerlerinin de cephesi dışarı yani anayola bakmayacak. Bir han gibi yapılacak bu alan bu sayede o alanda araç ve yaya yolu da rahatlayacak” ifadelerini kullandı.

- DSİ Parkı’nın devralınması
DSİ parkının devralınmasına ilişkin protokol imzaladığını belirten Barakazi, “DSİ Bölge Müdürlüğü’ de imzaladıktan sonra devri gerçekleşecek. Bu parkımızda bu sene ciddi bir yatırım yapma imkânımız olmayacak ama biraz iyileştirme yapacağız. İleri zamanlarda da orayı mesire alanı olarak düzenleyecek şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

-  Gülbahar Barajı Mesire Alanı Projesi
Gülbahar Barajı çevresinde bulunan alanları değerlendirmek için proje hazırlığı içerisinde olduklarını vurgulayan Barakazi, “Önümüzdeki günlerde en fazla yoğunlaşacağımız projelerden birisi olacak. Baraj kenarında Özel İdare tasarrufunda bulunan bir alan var, önümüzdeki süreçte o alan belediyemize devredilecek. Biz bununla sınırlı kalmayacağız, diğer parsellerin de mülkiyetine bakarak mümkünse barajın etrafındaki çevrenin tümünün düzenleyecek şekilde bir proje hayata geçirmek istiyoruz. Bu projeyi hayata geçirmeyi başarabilirsek, bölgenin en büyük mesire alanına sahip olacağız. Türkiye’de de sayılı mesire alanları içerisinde yer alacak” diye konuştu.
Barakazi, yapımı tamamlanan ve devam eden projeler ile planlanan projeler hakkında etraflıca bilgi verdikten sonra gazetecilerden gelen soruları yanıtladı.

Bingöl Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181