Konutta yıllık bazda en çok değer kazanan bölge Sancaktepe - Sultanbeyli!
İstanbul'da son 1 yıl ortalama fiyat artışı yüzde 4.5 oldu. Yıllık değeri en çok artan bölge Sancaktepe-Sultanbeyli. Yatırımda en kısa dönüş alınan bölge Esenyurt-Beylikdüzü hattı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin 'Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası - 6 Aylık ve Yıllık Değerlendirme' raporu yayınlandı. Buna göre İstanbul'da ortalama geri dönüş süresi 25.8 yıl oldu. İstanbul ortalama fiyat artış oranı ise yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. Yıllık değeri en çok artan bölge Sancaktepe - Sultanbeyli -Samandıra olurken, yıl içinde en çok azalış ise yüzde -4.8 ile İstinye-Tarabya bölgesinde gerçekleşti.

Ayazağa'ya kayıyor
6 aylık değerlendirmelerde ise en çok Mahmutbey-Gaziosmanpaşa TEM aksında değer artışı görüldü. Bu 6 ayda değeri en çok azalan bölge ise Fikirtepe oldu. Yatırımın geri dönüş süresinde en kısa bölge ise 20.3 yıl ile Esenyurt-Beylikdüzü olurken, geri dönüşü en uzun olan bölge Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağ olarak kaydedildi. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstinye-Tarabya bölgesininin Ayazağa'dan önemli bir darbe aldığını dile getirdi. Ayazağa bölgesinde son yıllarda yükselen konut projelerine dikkat çeken Yönel Maya, yeni konut alımının ya da taşınmaların bu bölgeye doğru olduğunu, bu nedenle istinye-Tarabya'nm değer kaybettiğini söyledi.

Artış durakladı
Raporda, İstanbul'daki ortalama fiyat artışları ise 2011 yılından bu yana en düşük artış olarak kaydedildi. Makbule Yönel Maya, konut değer artışı trendinin geçen yıllar gibi olmadığını belirtirken, "Ocak 2018 verilerine baktığımızda, yeni konut fiyat endeksi artış oranının 2011'den beri en düşük seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. 2017 yılı yüzde 13 artışla başlayıp yüzde 11'e gerileyerek kapanmıştı. Bu yıl ise yeni konut fiyat endeksinde artış yüzde 10 seviyesine gerileyerek başladı. Bu da yatırım amaçlı alımlarda istatistiksel veri olarak bir 'duraklama dönemi' olarak yorumlanabilir" dedi.

Doğru fiyat sattırıyor
2018 yılının 2017'ye göre daha hızlı başladığını anlatan Yönel Maya, özellikle yabancı alıcıların sık sık yatırım fırsatlarını danıştıklarını dile getirdi. Yönel Maya, bölgelerdeki potansiyelin yansıtılamamasında temel unsurun 'stok fazlası' olduğuna vurgu yaparken, "Ancak görüyoruz ki, ne olursa olsun doğru noktada ve doğru fiyatlandırması yapılan gayrimenkulun her zaman alıcısı var" dedi.

Kredi etkiledi
Özellikle konut kredili satışların faiz oranları nedeniyle düşme trendinde olduğunu belirten Yönel Maya, "Konut kredili satışlar, faiz oranları nedeniyle düşme trendinde... Bundan 10 yıl önce daha yüksek konut kredisi faiz oranıyla konut alıyorduk. Ancak konut kredisi faiz yüküyle konutun değer artış primini kıyaslayınca terazinin değer artış kısmı daha yüksek geliyordu. Bugün konutun değer artışının geçtiğimiz 10 yıl gibi olmayacağı biliniyor" dedi.

Duygu Erdoğan / Milliyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181