Bursa'nın ilk uydu kenti Karacabey yakınlarında kurulacak!
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin merkezinde çok katlı dikey yapılar yerine, kentten kopuk, 200-250 bin nüfusun yaşayabileceği uydukentler oluşturacak. Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilk uydu kentin Karacabey yakınlarında kurulacağını açıkladı.

Kentsel dönüşümde sancılı bir geçiş süreci yaşayan Bursa, alman kararla yatay mimariyle ada ve mahalle bazında kentsel dönüşümlerle yeniden inşa edilecek. Kent içinde dönüşümler devam ederken kent merkezi dışında belirlenecek olan noktalarda oluşturulacak uydu kentlerle de nüfus yoğunluğu dengeli bir şekilde merkez dışına dağıtılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile bu konudaki projesini paylaşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Artık merkezi bırakıp Bursa'yı dışa doğru açmamız gerekiyor" dedi.

Bursa merkezde yoğunluğun ve yüksek katlı dikey binaların artış gösterdiğine işaret eden Başkan Aktaş, "Artık merkezi bırakıp Bursa'yı dışa doğru açmamız gerekiyor. Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de düşüncemizi destekliyor. Merkezde çok katlı dikey yapılar yerine, kentten kopuk, 200-250 bin nüfusun yaşayabileceği uydukentler oluşturacağız. Kent merkezinde 25-30 kilometre mesafede olacak. Önceliğimiz, kentin gelişim yönü olan batı. Biraz da kuzeydeki alanlar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. İlk uydukentin Karacabey yakınlarına kurulacağını belirten Aktaş, "Karacabey yakınlarında bir alan belirledik. Başta TEKNOSAB olmak üzere yakın çevredeki sanayi bölgeleriyle birlikte düşünüyoruz" açıklamasını yaptı. Bu konuda planlamaların devam ettiğini ifade eden Aktaş, uydu kentlerin merkezden bağımsız olacağım ancak bünyesindeki sosyal, ticari ve kültürel alanlarla 200-250 bin kişilik nüfusun tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek alanlar olacağını söyledi. Uydu kentler kurularak kent merkezinde yaşanan trafik yoğunluğunun da önüne geçilmesi planlanıyor.

Nilüfer'in Eko-Kent projesi 4 kez Büyükşehir'den dönmüştü
Nilüfer Belediyesi de 2010'da sivil toplum kuruluşları ile Eko-Kent projesi hazırlamış, 2012'de plan ihalesi yapılmıştı. Ancak proje önceki dönemde Büyükşehir Belediye Meclisinden geri çevrilmişti. En son 2016'da Nilüfer Belediyesi, yaklaşık 600 hektarlık alam kapsayan ve 80 bin kişinin yaşaması öngörülen 1/1000 ölçekli Nilüfer Batı Bölgesi Uygulama İmar Planı ve ekolojik kentsel tasarım rehberini Belediye Meclisi'nde kabul etmişti. Nilüfer Eko-Kent Planı'nm daha önce dört kez Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedildiğini hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Yaptığımız plan yaklaşık 200 bin civarında kişiyi barındırabilecek, içinde sağlık, ticaret, eğitim olanaklarının olacağı, demiryolubağlantısı olanbir bölgeyi kapsıyordu. Ama şimdi parçalanarak yapılmış bir plan başladı. Kentyoğunluğunu azaltmanın yolu, belirli bölgelere alt merkezler oluşturulmasından geçiyor. Nilüfer Belediyesi olarak projenin bir kısmını yapıyoruz. Amacımız büyük inşaat şirketlerinin en az 2 bin dairelik yaşam alanı hazırlamasıydı" dedi.

KENTİN BATISINDA SANAYİ GELİŞİYOR
Kentin batısında Deri OSB, Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, KOTİYAK gibi sanayi bölgeleri yer alıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından projelendirilen ve ileri teknoloji üretim ve katma değerli ihracata yönelik firmaların yer alacağı Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi(TEKNOSAB) de aynı bölgede bulunuyor. Yılsonuna kadar ilk fabrika binalarının teslim edilmeye başlanacağı bölgenin yakınında planlanan bir diğer proje de KOBİ OSB. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen proje için 2 bin 500'e yakın başvuru ve 12 milyon metrekarelik alan talebi bulunuyor.

'ADA BAZLI DÖNÜŞÜMLERE ONAY VERECEĞİZ'
Başkan Aktaş, kent merkezinde lokal bazda yüksek katlı yapılarla kendisini gösteren 0.50 emsal uygulamasıyla ilgili de değerlendirme yaptı. Aktaş, uygulamada mantık değişikliğine gideceklerini, nüfusa göre sosyal donatı alanlarının da hesaba alındığı ada bazlı dönüşümlere onay vereceklerini açıkladı.

Aktaş, "Bursa bir deprem bölgesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarını kesin gerçekleştirmeliyiz. Fakat bu eskisi gibi olmamalı. 0.50 emsal vererek, yüksek katlı yapılaşmanın önü açılmamalı. Bunun yerine yatay, nüfus artışıyla uyumlu sosyal donatı alanlarının hesaba alındığı şık çalışmaların içerisinde olmalıyız" dedi.

​Esra Özarfat / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181