Demirde gümrük vergisi oranı sıfırlandı!
İnşaat demiri ithalatına uygulanan gümrük vergisi oranı, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle sıfırlandı. Gümrük vergisinin sıfırlanmasında, inşaat sektörü temsilcilerinin fiyatlardaki yükselişin devam etmesine yönelik şikayetlerinin etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca yeni düzenleme kapsamında, demir entegre tesisleri sahiplerine tanınan ithal hurdadaki gümrük vergisi ve KDV avantajı, demir haddane üreticilerine de tanınarak bu konudaki çifte standart da ortadan kaldırılmış oldu.

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Necip Nasır, geçtiğimiz aralık ayında konuyla ilgili düzenledikleri basın toplantısında inşaat sektörünün, demir fiyatlarındaki artışlar sonucunda ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını ve hükümetin kendi takdir enstrümanlarıyla demir fiyatlarını muhakkak düşürmesi gerektiğini belirtmiş, aksi takdirde inşaat sektörünün krize sürükleneceği uyarısinda bulunmuştu. Nasır toplantıda ayrıca; inşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması, kentsel dönüşümün sekteye uğramaması, istihdamda daralma oluşmaması, zaman süreli işlerin aksamaması ve sektördekilerin mağdur edilmemesi için; hükümetten demir ve çelik üreticilerini de zarara uğratma dan demir fiyatlarını düşürmesini ve yeterli demir üretimi nin sağlanmasına yönelik tedbirleri almasını talep etmiş ve 5 maddelik bir çağrı yapmıştı.

OLUMLU BİR GELİŞME
İnşaat demiri ithalatına uygulanan gümrük vergisi oranının 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle sıfırlanması ve demir entegre tesisleri sahiplerine tanınan ithal hurdadaki gümrük vergisi ve KDV avantajının, demir haddane üreticilerine de tanınmasının olumlu gelişmeler olduğunu ve hükümetin çağrılarına kulak vermesinden dolayı son derece mutlu olduklarını belirten Nasır, bu adımların sektöre bir nebze olsun nefes aldıracağını kaydetti. 2016 yılının başında 1.180 TL, 2017 yılının başında 1.600 1.700 TL olan inşaal demirinin kilogramının, bugün itibarı ile yaklaşık 2.740 TL'ye ulaştığını hatırlatan Necip Nasır, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye dünya demir - çelik üretiminde ilk 8 ülkeden birisi olduğu halde, 2017 yılının başından itibaren ekonomik koşullara uymayan bir şekilde demir fiyatları da yükselmeye başladı. Gelinen noktada atılan bu adımlara ek olarak, demirdeki KDV'nin yüzde 18'den geçici de olsa yüzde 8'e indirilmesi, kamu müteahhitlerinin demirdeki aşırı fiyat artışından dolayı oluşan zararlarının fiyat farkı ödenerek giderilmesi ve iç tüketim talebi doğrultusunda ihracata kota konulması yönündeki haklı taleplerimizi de buradan bir kez daha yineliyoruz."

İlkses Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181