Deniz Karataş'tan demir fiyatları ile ilgili açıklama!
Dünyada demir cevheri ve hurda fiyatları düşerken, bizim ülkemizde demir fiyatları son 8 ayda yaklaşık %35 zamlanmaktadır.  Yükselen demir fiyatları sadece inşaat sektörünün değil, ekonominin ve istihdam artışının da önünü tıkamaktadır.

Antalya Demir Piyasası’nda şu an için 8’lik, 10’luk v.b. inşaat demiri tedarikinde sıkıntısı bulunmamaktadır. Antalya’da malzeme temini yapan firma ve depoların birçoğu aynı zamanda derneğimize kayıtlı üyelerimizdir. Müteahhitler taleplerini geçtikleri andan itibaren demir şantiyelerine veya inşaat alanlarına bu depolama firmaları tarafından indirilmektedir. Diğer bir deyişle;  Antalya’da malzeme temini açısından; müteahhit için hiçbir sıkıntı söz konusu değildir. Asıl sıkıntıyı fabrikalardan malzeme alıp, depolama yapan tedarikçiler çekmektedir. Bunun da sebebi, malzeme olduğu halde; fiyat yükseltme politikası nedeniyle fabrikaların depolarındaki eski malzemeyi yeni fiyattan satmak istedikleri için bekletmeleridir. Müteahhitin de, malzeme tedarikçisinin de en büyük sıkıntısı demir fiyatlarındaki hızlı yükseliştir.
 
Gelelim rakamlara: Bugün itibariyle Antalya’mız için; kalın demirin ton başına birim fiyatı Payas-İskenderun: 2.340 TL , İzmir: 2.280 TL dir oysaki Yılbaşında yani Ocak ayında ise; kalın demirin ton başına birimi fiyatı Payas-İskenderun: 1.770 TL,  İzmir: 1.800 TL’ idi. İnşaat mevsiminin yurt genelinde hareketlenmeye başladığı Mayıs ayında ise;  kalın demirin ton başına birim fiyatı Payas-İskenderun: 1.930.-TL, İzmir :1.880.-TL’dir. Aradan geçen sekiz ayda doların düşmesine rağmen demirde yaklaşık % 35 ’lik fiyat artışını görmekteyiz.  Bu rakamlar da bize yine ülkemiz üzerinde oynanan oyunları hatırlatıyor. Ekonomimize en büyük katkı sağlayan inşaat sektörünü temsil eden STK yöneticileri olarak; o gün de yaptığımız gibi; bugün de gelişmelere bakıp, kalkınmanın yolunun birlik ve beraberlikten geçtiğinin altını bir kez daha çizmek, bu oyunları oynayanlara fırsat vermemek zorundayız. 
 
Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak; Cumhurbaşkanımız önderliğinde başlatılan, dövizi bozdurma kampanyasının akabinde; istihdam seferberliğine gönülden destek verdik ve dernek olarak biz de seferberlik başlattık. Ülke çapında “YERLİ MALIM, YERLİ PARAM” adıyla, tüm İnşaatlarımızda yerli üretim malzemeler kullanılmasını teşvik eden bir kampanya başlattık. Daha çok ürettik, daha çok çalıştık.

“İstihdam Seferliği” kampanyasına istinaden Antalya Valimiz, İşkur, SGK ve STK’lar ile yaptığımız toplantıların arkasından şantiyelerimizde daha fazla istihdam yapmaya başladık.  Ama ne yazık ki;  yükselen demir fiyatları; inşaat sektörünü, bu seferberliğimizi ve gayretlerimizi zora soktu. Şöyle ki; bugün inşaat sektöründe 2 milyon 200 bin kayıtlı işçi çalışmaktadır. 800 bin de mevsimlik ve diğer şehirlerden gelen kayıtsız işçilerin çalıştığını düşünür isek; inşaat sektöründe olası bir yavaşlamanın; % 10 seviyelerinde olması durumunda bile karşımıza, 300 bin işsiz insan çıkması demek olacaktır. Bu durumda ekonomide istihdam seferberliği ile çelişmektedir. Sektörümüze bağlı yaklaşık 250 iş kolunun düşeceği durumda sıkıntının başka boyutu.
Öte yandan; bu durum maliyet yönüyle de müteahhitlerimiz arasında haksız rekabete de sebep olmaktadır.

Bir yandan ekonomiyi ve istihdamı canlandırmak için teşvik paketleri açıklanırken; diğer taraftan yapılan zamlar tezat oluşturmakta. İnanıyoruz ki; hükümetin yetkili organları demir ve çimentoda ki anormal fiyat artışına kısa zamanda dur diyecektir. Sektör temsilcilerinin ve bizlerin de beklentisi zamların geri alınması ve piyasayı bunaltan stokçuluğun önüne geçilmesidir. Aksi halde genel merkezimizin alacağı inşaatları durdurma kararına Antalya olarak uymak durumundayız! 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181