İkinci el konuta faiz freni!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz 2021 dönemi konut satış verileri gayrimenkul sektörünü memnun etmedi. Özellikle ikinci el konut satışlarında yaşanan düşüşün ana sebebi olarak konut kredi faizlerinin yüksek olması gösteriliyor.

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,5 azalış göstererek 75 bin 113 olurken ilk el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 azalarak 32 bin 672 oldu.

KONUT SATIŞLARININ ARTMASI İÇİN FAİZ İNDİRİMİ ŞART

Son dönemlerde yükselişe geçen konut fiyatlarının yanı sıra konut kredi faizlerindeki oranlar nedeniyle gerek ev sahibi olmak isteyenler gerekse de konut yatırımı yapmak isteyenler için oldukça zor bir dönem yaşanıyor. Emlak sektörünün en önemli dinamikleri arasında yer alan konut satışlarında yaşanan bu düşüş sektörün yıl sonu hedeflerine ulaşmasını zorlaştırıyor.

Konut satışlarında yaşanan düşüşü ve bu düşüşe neden olan faktörleri değerlendiren Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, “Bankaların konut kredisi faiz oranlarındaki yüksek seyir, konut satışlarında özellikle Temmuz ayında yüzde 53 oranında daralmaya neden oldu. Faizlerdeki bu yüksek oranlarda nedeniyle konut kredisiyle satılan ve birinci el konutlar üzerinde etkisini gösterdi. Konut sektöründe; satışları artırmak, tüketiciye destek sunmak ve ekonomiye katkı vermek amacıyla yeni bir planlamaya ve kampanyaya ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA UMUT VEREN TABLO

Dünya genelinde yaşanan pandemi ile birlikte neredeyse durma noktasına gelen yabancılara konut satışında umut veren gelişmeler yaşanıyor. Ocak-Temmuz döneminde yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,9 artarak 24 bin 983 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışlarının artışa geçmesinin gayrimenkul sektörüne sıcak para girişi anlamında katkı sağladığını belirten Özkan Aydemir, döviz kurlarındaki artışın Türkiye’de ev almak isteyen yabancılar için fırsata çevrildiğini ve bu talebin yılın ikinci yarısından itibaren artarak devam edeceğinin altını çizdi.

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %64,0 artarak 4 bin 495 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Temmuz ayında ilk sırayı bin 951 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 931 konut satışı ile Antalya, 312 konut satışı ile Ankara, 217 konut satışı ile Mersin ve 158 konut satışı ile Bursa izledi.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181