İşte inşaat firmalarının 2017 planları!
Geride bırakmakta olduğumuz 2016 yılında içte ve dışta pek çok zorluğa goğus geren inşaat sektörü, 2017 yılına sıkı hazırlanıyor. 2017 yılından umutlu olan inşaatçılar, devam eden projelerinin yanı sıra yeni projeler üretmek için de hummalı çalışmalar yürütüyor.

Toplam 10 şantiyesinde 4.300 konut üretimi yapan DKY İnşaat yeni projeler geliştirme konusunda iştahlı bir şirket olarak faaliyetlerine devam ediyor. Önümüzdeki beş yıl içinde 9.600 konut ve işyeri inşa etmeyi hedeflediklerini belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, inşaatı süren 10 adet projeye yaklaşık 1,8 milyar Dolar yatınm yapılacağını söylüyor. Şirket toplam 4.300 konut ve işyeri inşa edecek.

Halen devam eden üç projede 600 bağımsız bölüm bulunduğunu belirten Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, Eylül-Ekim aylamda başlayan üç proje ile toplam yatırım tutarının 600 milyon Dolar ı bulacağını söylüyor. Öncelikli hedeflerinin şehir merkezinde nitelikli, modem ve prim yapan projeler geliştirmek olduğunu belirten Kabadayı, "Geliştirmekte olduğumuz Kağıthane, Çekmeköy, Yedikule, Hasköy, Ataşehir ve İstinye projelerimiz var. Bunun dışında ilgilendiğimiz gayrimenkuller ile el sıkışmamız durumunda proje sayımızı artıracağız" diye konuşuyor.

Kent merkezine odaklanan Propa ise toplu konut yerine A sınıfı projeler geliştiriyor. Propa İnşaatYönetim Kurulu Üyesi Can Reşit Özçiçek, önümüzdeki beş yıl içinde A sınıf bir yaşam sunacak 10 proje yapmayı planladıklarını söylüyor.

Proje yarışında iddialı olan bir diğer şirket ise Sur Yapı. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Attan Elmas, önümüzdeki beş yıllık dönemde her yıl yüzde 20'lik büyüme ile üretimlerine devam etmeyi hedeflediklerini söylüyor. 

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur da "Yurtdışındaki ilk projemiz olan Nef New York projesinin lansmanını yapıp Amerika ve Almanya'daki projelerimizin de detaylarım netleştirmeyi hedefliyoruz. Global marka olma yolunda önümüzdeki dönemde yurtdışı ve yurtiçinde toplam 4,1 milyar TL'lik proje üreteceğiz. Ayrıca İstanbul dışında Anadolu'nun gelişmiş illerinde projeler geliştirmek için çalışmalarımıza başladık." dedi. Yeni yılın gelmesine günler kala, inşaat sektörünün önde gelen oyuncuları 2016 yılını değerlenirdi ve 2017 yılına ilişkin beklentilerini aktardı.

Öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

TEKNİK YAPI YKB NAZMİ DURBAKAYIM
"İnşaat sektörü geride bırakacağımız yılda tarihi sınavı büyük bir başarıyla geçti. Emlak Konut GYO'nun başlattığı tarihi kampanya ile son 3 ayda sektör üzerinde dolaşan kara bulutlar dağıldı. Devletin faiz konusundaki tulumu sayesinde oranlar, son 10 yılın en düşük seviyelerine doğru gelmeye başladı. Bundan 3-4 yıl önce 24 -36 ay vadedeki sıfır faiz avantajlan bugün 100 aya kadar çıktı. Sonuç olarak birçok kişinin şüpheyle baktığı 2016'nın son çeyreği konut almak için çok uygun bir ortama girdi. Ekim 2016 itibariyle 1 milyon adetlik sının aştık ve yıl sonunda 1 milyon 250 bin adetlik konut satışını aşarak yeni bir rekor kıracağımızı ümit ediyorum."

ÇUKUROVA GAYRİMENKUL YKB TAMER SON
Sektördeki büyümenin sürdürülebilmesi ve yatırımların hız kesmeden devam etmesi ancak ekonomik ve siyasi normalleşmenin sağlanmasıyla mümkün olabilir. Bu konuda atılan adımların inşaat sektörünü rahatlatacağını düşünüyoruz. 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi yönündeki uygulamanın 31 Mart 2017'ye kadar sürecek olması 2017 yılının ilk çeyreğinde konut sektörünün hareketli olmasına katkı sağlayacak. Bu KDV indiriminin sürekli olması ve 150 metrekarenin altındaki konutlarda da KDV indirimine gidilmesi söz konusu olursa o zaman sektörümüz çok daha hızlı bir ivme kazanır. Şirket olarak İstanbul'daki projelerin yanı sıra konut sektörünün hızla geliştiği Adana'daki projelere de ağrılık verdik. 2017 yılında kentsel dönüşüm projelerine odaklanacağız Adana'da yeni projeler geliştirmek için satılık veya kat karşılığı arsa arayışındayız.

2017'DE 2 MİLYAR TL'LİK SATIŞ HEDEFLİYOR 
Metal Yapı Konut, 2017yılıhedeflerini büyüttü. Yeni yıla 2 milyar TL'lik satış ve yüzde 40 büyüme hedefiyle giren şirket, ertelenen alımların 2017'de gerçekleşmesiyle gayrimenkul sektöründe daha yüksek satış rakamları bekliyor. Metal Yapı Konut, 2017 senesine yüzde 40 büyüme hedefiyle giriyor. Yıllık 3 milyar TL ciro ve 2500 kişilik istihdamla, ekonomiye aylık 25 milyon TL'lik katkı sağlayan Metal Yapı Konut, 2017 yılı için 2 milyar TL'lik bir satış hedefliyor. Şirket 2017'de yaklaşık 500 milyon TL yatırım yapacak. 

Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karalı; "Böyle zor bir yılın ardından 2017 yılına dair beklentilerimiz daha olumlu. Bu yıl içinde ertelenen alımların gelecek yıl hayata geçmesiyle 2017'de daha yüksek satış rakamları bekliyoruz. 2017 yılında bu yılki hedeflerimizin de üzerine koyarak yüzde 40'lık büyüme ve 2 milyar TL'lik satış hedefliyoruz" diye konuştu.

'YURT DIŞINDA DAHA FAZLA LOBİ FAALİYETİ YAPACAĞIZ'
Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlatmak için yurt dışında yoğun bir şekilde lobi faaliyeti yürüttüklerini belirten Karalı, önümüzdeki dönemde bu konuda daha fazla çaba sarf edeceklerini söyledi 

Yeni Birlik Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181