Konut satışları yıl içinde artacak!
Türkiye genelinde konut satışları ocakta geçen yılın aynı ayma göre yüzde 1.9 azalışla 84 bin 556 oldu. Konut satışları son üç yıldır yeni yılın ilk aylarında düşük seyrini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıla düşüşle başlayan satışları değerlendiren İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, konut alıcısının yılın ilk üç ayında temkinli davranarak piyasa hareketlerini izlediğini ifade etti. Bu nedenle düşüşün normal olduğunu ve olumsuz bir gösterge olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirten Tanes, "Birkaç yıldır yıla böyle başlıyoruz. Ocak-şubat arasında hatta ilk üç ay sürebiliyor. Geçici bir durum olarak değerlendiriyorum. İnsanların hem yeni yıla başladıkları için öncelikli ödemeleri oluyor, hem de kredi faizlerini, piyasa gidişatını görmek için bekliyorlar" dedi.

Faiz oranları etkisi
Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 19.9 azalış göstererek 26 bin 584'e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31.4 oldu. Diğer konut satışları, ocakta 2015'in aynı ayma göre yüzde 9.4 artarak 57 bin 972'ye yükseldi.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faizlerinin yüksek seyrinin alıcıyı tedirgin ettiğini belirterek, talebin azalmasında etkili olduğunu söyledi.

Durbakayım, "Ancak konut kredilerinin satışların ayrılmaz bir parçası olmadığını, orta vadede tekrar etkili olacağını düşünüyorum. İpotekli satış oranlarının durgunluk içindeki piyasada durgun sürece girmesi, daralmanın yüzde 20 gibi sevi yelerde olmasına neden oldu. Piyasanın kendine gelmesiyle birlikte bu oranın tekrar yükselişe geçmesiyle birlikte artış oranının da benzer şekilde yüksek oranlı çıkacağını düşünüyorum" dedi. 

Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya  ise, faiz oranlarının l'in üzerinde seyretmesini her zaman riskli olarak gördüklerini belirterek, "Şu anda 1.15 civarında. Önümüzdeki günlerde de düşme eğilimi görülmüyor. Bu da alıcıyı uzaklaştıran bir etken" diye konuştu. Nazmi Durbakayım ise doların yüksek seyrinin yabancı alıcıyı desteklediğini ve konut alımına yönlendirdiğini ifade etti. 

'Yeterli değil ama yükselmesi olumlu'
Yabancıya konut satışında istediği rakamları yakalayamayan Türk konut sektöründe satışları artırmak için yapılan çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda amaç, yıllık 20-25 bin olan satış sayısını 50 bine kadar çıkarabilmek. Turgay Tanes, yabancıya konut 
satışının hala istenilen düzeyde olmadığını ancak Türkiye'nin komşularıyla ve dönemsel olarak içeride yaşanan sorunlara rağmen yabancının ülkeden vazgeçmediğini kaydetti. Tanes, "Bu çok güzel bir gösterge. Rakamın yüzdesinden önemli olan yukarıya olan ivmenin kırılmadan devam ediyor olması. Türkiye'den alım iştahları artarak devam ediyor" dedi.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181