Küçük daireler hızlı satılıyor, daha çok kazandırıyor!
Büyük şehirlerde küçük daireler çok kazandırıyor. Amorti süresi ortalama 10 yıl olan 1+1 daireler hem daha hızlı satılıyor, hem de yüzde 50 kar ettiriyor. Konut tercihini bu yönde kullanmak isteyen yatırımcıların lokasyonu iyi seçmesi gerekiyor.

1+0 yasaklanınca 1+1 kıymete bindi
Ekim ayının başında yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliğiyle konutta dönüşüm fırtınası başladı. Metrekare ölçülerinde revizyonlar yapan ve daireleri yeniden şekillendiren yeni imar yönetmeliği, stüdyo olarak tanımlanan 1+0 daireleri hayatımızdan çıkarırken yeni tip konut projelerinde artık en küçük daire unvanını, minimum 28,50 metrekare olacak şekilde tasarlanacak 1+1 dairelere bıraktı. Ancak bu değişim yeni projelerde konut almak isteyenlerin de taleplerini değiştirdi.

FİYATI YÜZDE 5 YÜKSELDİ
Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, ilk değişim işaretlerini nisan ayında veren yeni yönetmeliğin son 5 ayda talepleri ve fiyatları artırdığına dikkat çekti. 1 +0 dairelerin imar projelerinden kaldırılmasıyla küçük dairelere yatırım yapmak isteyenlerin 1+1 dairelere yöneldiğini belirten Özlü, bu durumun son 5 ayda fiyatları yüzde 3 ile yüzde 5 oranında yükselttiğinin gözlendiğini söyledi.

Daire tipleri (1+1,2+1 ve 3+1) değişmese de metrekareler gün geçtikçe küçülüyor. 1990'lı yıllarda net 130 metrekareden küçük 3+1 daire yokken, bugün 90 metrekare 3+1 dairelere rastlamak mümkün.. Konut sahibi olmak isteyenler de artık tercihlerini hesaplı ve kazançlı olduğu için 1+1 dairelerden kullanıyor.

EN KISA SÜREDE AMORTİ
Gayrimenkul veri analizi platformu Endeksa'nın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da en kârlı daire tipleri arasında 18 yıllık ortalamayla 1+1'ler başı çekiyor Uzun süre 2+1'lerde 19,3+1 ve 4+1 daire tiplerinde ise 23 yıla çıkıyor. Öğüt, İstanbul'da konut yatırımları incelendiğinde 1+1 konutların en kısa geri dönüş süresine sahip olduğunu söyledi.

KİRALARI DA YÜKSEK
Öğüt "Bunun temel sebebi, 1+1 konutların genellikle kısa süreli kiralamalarda tercih edilmeleri. Özellikle öğrencilerin ve şirketlerin kiralamalarında 1+1 konutları tercih etmeleri bu alanda bir talep artışına sebep oluyor. Bu talebi karşılayacak arzın yüksek olmaması 1+1 konut tipinde satış fiyatına kıyasla kira bedellerinin artmasına neden oluyor" dedi.

SULTANGAZİ LİDER
İstanbul genelindeki 1+1'ler ilçe bazında değerlendirildiğinde ise ortaya daha çarpıcı veriler çıkıyor. Bu alanda 1+1'lerin en hızlı dönüşünün olduğu ilçe 11 yıl ile Sultangazi olarak göze çarpıyor. Bu ilçede 1+1 konutların metrekare satış fiyatları 2 bin 275 TL, kiraları 1200 TL şeklinde. Sultangazi'den sonra 1+1 konut yatırımlarının en kısa sürede geri dönüş sağladığı ilçeler 13 yıl ile Bahçelievler, 14 yıl ile Esenler ve Güngören şeklinde sıralanıyor. Şehir genelinde konut amortisman süresi en yüksek olan ilçe 32 yıl ile Bakırköy oldu.

Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181