Yabancının Türkiye'de gayrimenkul yatırımı iştahı artarak devam ediyor!
Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı iştahı artarak devam ediyor. 2018’de tüm zamanların rekorunu kıran yabancıya konut satışında, 2019 ilk çeyreği de bugüne kadar yapılan satışlar arasında en yüksek orana ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) konut satışına ilişkin son verisi olan mart ayı istatistiklerine göre, yabancıya konut satışı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.3 artarak 3 bin 129 oldu. Mart ayıyla birlikte yabancıların yılın ilk çeyreğinde satın aldığı 9 bin 618 adet konut, yabancıya satışta tarihin en iyi birinci çeyrek rakamı olarak da kayıtlara geçti. Geçen yılın ocak-mart döneminde 5 bin 298 adet konut yabancıya satılırken, 2019 ilk çeyreğinde 10 bine varan satış adedi yüzde 81.5’lik artışa işaret etti.

Yabancı ülke vatandaşlarına yapılan satışta İstanbul yine birinciliğini korurken, aynı dönemde İstanbul’u Antalya, Bursa, Ankara ve Yalova takip etti.

Tapu yurt dışına açıldı
Yabancıya konut satışını artıran etkenlere ve yabancıların en çok gayrimenkul yatırımı yaptığı şehirlerdeki mevcut fiyat durumunu arıştırdık. Liderliğini koruyan İstanbul’un yanı sıra Antalya, Bursa ve Yalova üst sıralardaki yerlerini kolay kolay bırakmıyor. Yabancı alıcı, turizm potansiyeli de yüksek olan şehirlere yatırıma devam ediyor. Yabancılara konut satışından elde edilen gelir, özellikle 2013’te yürürlüğe giren Mütekabiliyet Yasası sonrası hızla artış gösterdi. 2018’de özellikle artan döviz kurundan yararlanmaya başlayan yabancılar, Türkiye’de vatandaşlık için yapılacak gayrimenkul yatırımında sınırın 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesiyle ise asıl yükselişini gösterdi. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve yabancı yatırımcıların bulundukları ülkelerden işlem yapabilmelerinin sağlanması amacıyla Tapu ve Kadastro Yurtdışı Teşkilatlarının açılması hamlesi de olumlu dönüş getirdi. 

Bursa’nın cazibesi 
Yabancıların konut yatırımı yaptığı şehirlerde önemli değer artışları birbirini izliyor. Buna göre, Bursa’da yüzde 12.89 değer artışı görüldü. Endeksa.com’un verilerine göre, sanayisi ve ulaşım seçenekleriyle dikkat çeken Bursa’da konut fiyatları son 4 yılda ortalama yüzde 72, son 1 yılda ise yüzde 16 oranında artış gösterdi. Ortalama konut metrekare satış fiyatının 1.885 lira olduğu Bursa’da ortalama konut fiyatı 248 bin 820 lira. 

Bursa’da son 1 yılda en fazla değer artışı yüzde 33 ile Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de olduğu görülüyor. Fiyatta en fazla artış görülen ilçeler sırasıyla yüzde 26 ile Yenişehir, yüzde 25 ile İnegöl, yüzde 20 ile Kestel, yüzde 18 ile Gemlik, yüzde 16 ile Nilüfer ve Gürsu, yüzde 15 ile İznik ve yüzde 14 ile Mudanya.

Başkent atak yaptı
Ankara‘da konut fiyatları son 1 yılda yüzde 4.35 oranında artış gösterdi. Şehrin gördüğü ilgiyle gelecek dönemde de değer artışının devam etmesi öngörülüyor. Ankara genelinde ortalama değerlerle konut metrekare fiyatı 1.833 lira, konut fiyatı 230 bin lira, geri dönüş süresi ise 17 yıl seviyesinde bulunuyor.

Ankara’da konutların en fazla değer kazandığı ilçeler sırasıyla Şereflikoçhisar, Çankaya, Çubuk, Kahramankazan ve Altındağ. Geri dönüş süreleri dikkate alındığında ise en hızlı kazandıran ilçelerin sırasıyla Kızılcahamam, Altındağ, Etimesgut ve Mamak olduğu görülüyor.

Yalova sürprizi...
Termal turizm ile öne çıkan Yalova’da yabancı yatırımcı sayısı her gün artıyor. Şehirde mevcut ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin 100 lira seviyesinde bulunuyor. 
Osmangazi Köprüsü ile de değer artışı görülen Yalova’da son 5 yılda konut fiyatlarında yüzde 101 oranında sürpriz bir artış var. 
Yalova’da ortalama konut fiyatı 277 bin lira, yatırımın geri dönüş süresi 21 yıl. Şehrin getirisi yüksek ilçeleri ise; Merkez, Çiftlikköy, Çınarcık, Armutlu, Altınova.

Antalya’nın değeri sürekli yükselişte
Türkiye‘nin turizm başkenti Antalya’da konut fiyatları son 4 yılda ortalama yüzde 65.41, son 1 yılda yüzde 25.12 oranında artış gösterdi. Antalya genelinde ortalama değerlerle konut metrekare fiyatı 2.016 TL seviyesinde bulunuyor. Konut fiyatı ise ortalama 241 bin lira seviyesinde.

Yıllık ortalamalara bakıldığında Antalya’da konutların en fazla değer kazandığı ilçelerin sırasıyla Alanya, Kaş, Elmalı, Aksu ve Döşemealtı olduğu görülüyor. Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Manavgat da kazandıran ilçelerden. Sur Yapı Antalya ile şehrin ve Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Sur Yapı Başkanı Altan Elmas, yabancıya konut satışında Antalya’nın Ocak-Şubat-Mart aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47’lik artış yaşadığını söyledi.

Elmas, “Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri olan Antalya, pek çok özelliğiyle Türkiye’nin doğrudan dünyaya açılan penceresi olarak görülüyor. Londra ve Paris’in ardından dünyanın en çok turist alan üçüncü kenti olan Antalya’nın bu yüksek potansiyelinin yatırıma da olumlu etkisi oluyor. Yurt içinden ve yurt dışından Antalya’da gayrimenkul almak isteyen yatırımcılar, ciddi bir potansiyel oluşturuyor” dedi.

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181