Bursa'da imar barışından 650 bin bina yararlanacak!
Bursa'da 1 milyon 100 bin kayıtlı bina bulunuyor. Kaçak yapılaşmanın yüzde 53 olarak öngörüldüğü Bursa'da 650 bin binanın daha kayıt altına alınması gerekiyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana yapılan başvuru sayısı ise henüz 135 bin. Bir yandan yapıların kayıt altına alınması konuşulurken, diğer yandan deprem kuşağında olan Bursa'da kayıt altına alınacak binaların depreme dayanıklılığı da sorgulanıyor.

İmar barışı ile ilgili değerlendirmede bulunan Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemaleddin Başaran, Bursa'da 1 milyon 100 bin kayıtlı bina bulunduğunu belirterek, 650 bin binanın daha imar barışı kapsamında değerlendirileceğini kaydetti. Bursa'da kaçak yapılaşma oranının yüzde 53 olarak öngörüldüğünü ifade eden Başaran, yasanın yürürlüğe girmesinden bu güne Bursa'da yapılan başvuru sayısının 135 bine ulaştığını dile getirdi. Cemaleddin Başaran, "Bu bansın kapsamı çok geniş. Sit, mera nerede olursa olsun kayıt belgesi almaya muktedir yapılar. Mülkiyet hakkını belirleyen bir kanun değil. Başvuru maliklerden bir tanesi tarafından yapümalı, kanun bunu öngörüyor. Bakanlıktan gelen yetkililer sahada ilçelerde denetimlerini gerçekleştiriyor. Mevzuatı herkes okumuştur, gerçeğe aykırı beyanda bulunanların belgeleri iptal olunur ve suç duyurusunda bulunuluyor. Bunları hepsini işleteceğiz" dedi.

İmar barışına deprem eleştirisi
17 Ağustos depreminin üzerinden 19 yıl geçtiğini hatırlatan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak da şu değerlendirmeyi yaptı: "19 yıldan bu yana deprem hazırlıkları konusunda bir arpa boyu yol alamadık. Bugün de imarbarışını konuşuyoruz. Bu binaların depremsellik durumuna bakılmadan işlem yapılacak. Keşke deprem incelemesi de yapılsa ve kentsel dönüşüme girecekleriyle ilgili hüküm konulsaydı. İmar barışının ülkemiz için çok fazla yararlı olacağına inanmıyorum. Ancak belki hukuki anlamda bir takım sıkıntıları çözecek ve vatandaşı rahatlatacaktır." Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ömer Faruk Şahin, bu uygulamanın kentsel dönüşümün önünü kesmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Haritacılar uyardı
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak, kişilerin kat mülkiyetini düşünmeden ilk etapta kaçak olan yapüarı kayıt altına aldırmaları gerektiğine işaret etti. Çolak, "Yapıların kayda girmesi ilerleyen zamanlarda gündeme gelecek kentsel dönüşümlerde de işe yarayacak. Binaların zemini için harita mühendisleri, mimari projeler için de mimarlık, ofisleri yetkilendirildi. Üçüncü bir aracıya ihtiyaç yok. Gönderüen telefon mesajlarına vatandaşların itibar etmemesini istiyoruz" dedi.

Esra Özarfat / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181