İmar barışı ücret tarifesi belli oldu!
13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek imar barışında gözler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Mülkiyet ve imar sorunu olan, imar almadan yapılan yapılar veya daha sonra eklentiler yapılmış yapılar için getirilen barış, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştı. Şimdi bakanlık usul ve esaslar için yönetmelik hazırlıyor. 24 Haziran seçimleri öncesine yetişmesi hedeflenen yönetmelikte ilk adım ‘kayıt formu’ oldu. Bu formu dolduran vatandaş ilk adımı atacak. 

YAPININ ÖZELLİKLERİ YAZILACAK 
Yapısı imar ve iskana uygun olmayan vatandaşlar ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvurular e-devlet üzerinden ya da bakanlığın açıklayacağı lisanslı kuruluşlar aracılığı ile olacak. E-devlet üzerinden başvuru bedelsiz olurken, kurumlar cüzi rakamlar talep edebilecek. Formda kimlik bilgilerinin yanı sıra Yapı Kayıt Belgesi alınacak yapıyla ilgili bilgilerin girilmesi için bölümler olacak. Başvuran kişi önce sahibi olduğu yapının konut mu yoksa ticaret alanı olduğunu beyan edecek. Vatandaş, formda belirtilen yapı tipini seçerek arsa büyüklüğünü ve arsanın emlak vergisi rayiç değerini beyan edecek. Bu değer Maliye Bakanlığı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan öğrenilebilecek.

BEDEL NASIL BELİRLENECEK
Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak. 

Kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. 

KADEMELİ ÖDEME
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, vatandaşın ödeyeceği bedelin yapı tipine göre kademelendirildiğini söyledi. Gürgen barış için yapılacak ödemeyi şöyle anlattı: 

- Üzerinde çalıştığımız taslağa göre emlak vergi değeri ve bakanlığın belirlediği bedel toplanıp onun yüzde 3’ü alınacak. 

- Bir iki katlı yığma bir yapı varsa biz bunun metrekaresini 600 lira kabul ediyoruz. 100 metrekareden bakınca 60 bin lira. Diyelim ki emlak vergi değeri de 10 bin, toplamda 70 bin etti. Bunun yüzde 3’üne denk gelen 2100 lira ödenerek yapı kayıtlı hale gelecek. 

- Vatandaş müracaatı yapacak, konuttaki balon ödeme gibi parasını biriktirip 31 Aralık’a kadar tek seferde ödeyecek. Başvuru yaptığı an ödemek zorunda değil. 

- Fiyatlamada 7 kata kadar olan yapıda metrekare bedelini 1000 lira, 8 kat ve üzerindeki evler için de 1600 lira kabul ediyoruz. 

- Eğer karşımızda bir alışveriş merkezi ve otel varsa o zaman metrekaresi 2 bin liradan hesaplanacak. Buna emlak vergi değeri de eklendikten sonra konut için yüzde 3, ticari birim için yüzde 5 alınacak. 

BAŞVURULAR 30 EKİM’E KADAR 
Başvurular için son tarih 31.10.2018 olarak belirlenirken yapı sahipleri kayıt bedellerini 31.12.2018 tarihine kadar ödeyebilecek. Yasayla ilgili 81 ilin Çevre ve Şehircilik il müdürlerine Ankara’da bilgilendirme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda il müdürlerine imar barışı düzenlemesi detaylı şekilde anlatıldı.

YAPI KAYIT BELGESİ ADRESE GELECEK 
VEDAD Gürgen’in verdiği bilgilere göre vatandaş başvuru yapıp ödemeyi de yapınca idare inceleme yapacak. Onay verildikten sonra mülkü yasal hale getiren Yapı Kayıt Belgesi vatandaşın adresine gönderilecek. İsteyen vatandaş e-maille de belgesini alabilecek.

Gülistan Alagöz / Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsimsiz 6 yıl önce

İyiki yapmışsınız imar barışı parası olmayan nerden verecek bizim dairenin 13 bin tl çıkayo bu mu imar barışı geri dönüşüm evlerin paralarıdamı bizden çıkacak yazık çok yazık

Avatar
Bekirbüşlü 6 yıl önce

Avatar
Bekirbüşlü 6 yıl önce

Avatar
Bekirbüşlü 6 yıl önce

İstanbulsultanbeyli

Avatar
Bekirbüşlü 6 yıl önce

Avatar
Hami 6 yıl önce

Imar barında yalislik yapip sistemde fazla gozuken porclar ne olacak

Avatar
Hami 6 yıl önce

Imar barında yalislik yapip sistemde fazla gozuken porclar ne olacak

Avatar
Hami demirci 6 yıl önce

Imar barında yalislik yapip sistemde fazla gozuken porclar ne olacakok

banner182

banner181