İşte dünyanın farklı ülkelerinden 11 kentsel dönüşüm projesi!
Dünya hızla kentleşiyor. Birleşmiş Milletler, kentlerde yaşayan insan sayısının 2050 yılına kadar iki katına çıkarak 6,5 milyara ulaşabileceğini öngörüyor.

Artan nüfusu barındıracak şekilde, Paris, New York ve Tokyo gibi şehirler, kentsel dönüşüm planlarının bir parçası olarak parklar, okullar ve metrolar da dâhil olmak üzere daha fazla konut ve kamu kaynağı inşa ediyor. Önümüzdeki yıllarda mega şehirler büyük olasılıkla şimdiki halinden çok farklı görünüyor olacak. İşte yapım aşamasındaki en büyük kentsel dönüşüm projeleri;

1. ŞANGHAY, ÇİN – TODTOWN
2020 yılına kadar tamamlanması beklenen Todtown, Şanghay'ın Minhang Bölgesi'nde yer alıyor. InHabitat'a göre, bu projede 1000 daire birimi, 1.3 milyon metrekare alışveriş merkezi, 580.000 metre kare perakende, 1.5 milyon metrekare ofis alanı ve 53.000 metrekarelik bir kültür merkezi yer alacak. Todtown ayrıca, yeşil çatılardan, dağınık mini parklara kadar birçok yeşilliği bir araya getirecek.
1,5 milyar dolarlık projeye inşaat 2014'te başladı.

2. KAHİRE, MISIR - YENİ KAHİRE BAŞKENTİ
Kahire şehir merkezinin doğusunda, Yeni Kahire Başkenti 21 yeni yerleşim bölgesi olan 270 milyon kilometre uzunluğunda bir merkez olacak; beş milyon insana yetecek kadar konut yapılacak. Proje büyük ölçüde Çinli geliştiriciler tarafından finanse ediliyor.

Yeni Kahire Başkenti ayrıca 1,250 cami ve kilise, 5,000 kişilik bir konferans merkezi, yaklaşık 2000 okul ve kolej, 600'den fazla tıbbi tesis ve dünyanın en büyük park yeri olacağı öngörülüyor. Mısır Konut Bakanı Mostafa Madbouly BBC'ye, projenin 45 milyar dolara mal olacağını ve 2022 yılına kadar tamamlanacağını söyledi. İnşaat 2015'te başladı.

3. PARİS, FRANSA - EUROPA ŞEHRİ
2016 yılında Paris, şehir merkezinin kuzeyinde, Europa City adında 8,6 milyon metrekarelik karma kullanımlı bir merkezi inşa etmeye başladı. Tasarlanan projede konut, mağaza ve restoranlar vaat ediliyor. Bu gelişmede ayrıca plazalar, suni kayak pistleri, açık yürüyüş yolları, golf sistemi ve yeni bir transit sistemi de yer alacak. Triangle de Gonesse, yerleşim bölgesi hâlâ büyük ölçüde kırsal. Ancak Europa City'in proje yöneticilerine göre, 3.4 milyar dolarlık projenin amacı, bölgeyi Paris'teki şehirle bağlantılandırarak ve şehir merkezindeki tıkanıklığı azaltmak. İnşaat 2016 yılında başladı ve 2024 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

4.BERLİN, ALMANYA — EUROPA ŞEHRİ
Berlin, Europacity adlı yeni bir mahalleyi inşa ediyor. Yaklaşık 100 dönümlük bir alana yayılmış olan Berlin Merkez İstasyonu yakınlarındaki karışık kullanım alanı, yeni bir ticari ve konut merkezi haline getirmeyi planlıyor. 2025 yılına kadar tamamlanacak olan masterplan, 2.000 daire birimi, 4.3 milyon metrekare ofis ve perakende alanı, gezi yolu, okul, yollar, köprüler ve halka açık bir alandan oluşacak. İnşaat, 2014 yılının başında başladı, ancak projenin kesin maliyeti açıklanmadı.

5. İSTANBUL, TÜRKİYE — YENİ ŞEHİR İSTANBUL
Yeni Şehir İstanbul, 8.000 yıllık nehir şehrini yeniden hayal eden bir proje. The Daily Sabah gazetesinin haberine göre, Nisan 2016'da Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul merkezinin yakınlarında kalan birkaç arsada yaklaşık 50.000 konut inşa etmeyi planlıyor. 93.6 milyon metrekarelik alan bir zamanlar askeri bir bölge idi. Projede aynı zamanda bir alışveriş merkezi, 6.200 boşluğa sahip bir yeraltı otoparkı, 26,9 milyon metrekare park, sinema salonu, buz pateni pisti ve dünyanın en büyüğü olarak tanımlanan havaalanı olacak. Projenin kesin zaman çizelgesi ve maliyeti henüz açıklanmadı, ancak inşaat 2016 yılının sonlarında başladı. 2018 yılında açılması planlanan havaalanı sadece 6 milyar doları aştı.

6. NEW YORK ŞEHRİ, ABD — DÜNYA TİCARET MERKEZİ SAHASI
2001'deki 11 Eylül saldırıları sonrasında, New York şehri, İkiz Kuleler ve çevredeki binaların bulunduğu 16 dönümlük Manhattan bölgesinin yeniden yapılandırılması için çalışıyor. Temmuz 2017 itibariyle, birçoğu tamamlanan projede 1 Dünya Ticaret Merkezi (aynı zamanda Freedom Kulesi olarak şehirdeki en yüksek gökdelen olarak da bilinir), 4 Dünya Ticaret Merkezi, 7 Dünya Ticaret Merkezi, yeni bir transit merkezi, 9/11 anıt ve müze, bir alışveriş merkezi ve bir park mevcuttur. Ek olarak üç tane kule, küçük bir kilise ve bir gösteri sanat merkezi hala yapım aşamasındadır.
İnşaat 2020 yılına kadar tamamlanacak.

7. LOS ANGELES, KALİFORNİYA— NEWHALL RANCH
Santa Clarita Vadisi'ndeki Newhall Ranch bölgesinde, 2035 yılına kadar 21.500 konut birimini Los Angeles’a katılacak. Tek ailelik konutlar, apartman daireleri dâhil olmak üzere, piyasa oranlarının altında fiyatlandırılmış yaklaşık yüzde 10 içeren bir konut karışımı yer alacak. Newhall Ranch ilk olarak 1994 yılında önerildi, ancak proje yöneticileri, 14 milyar dolarlık projenin yerel ekosistemi ciddi şekilde aksatacağını söyleyen çevresel gruplardan kaynaklanan yasal sorunlar yüzünden proje uzun süre ertelendi.

8. SAO PAULO, BREZİLYA — THE CİTY'S NEW MASTER PLAN
2014 yılında Sao Paulo, önümüzdeki 20 yıl içinde kenti dramatik bir şekilde değiştirecek olan yeni ana planını açıkladı. Plan, yeni konut, bisiklet şeritleri, özel otobüs şeritleri ve mevcut park yerlerinin sayısının azaltılması da dâhil olmak üzere daha insana yönelik kalkınma çağrısı yapıyor. Next City'nin belirttiğine göre, bu şehir hâlihazırda 500.000 üniteye kadar bir konut sıkıntısı ile karşı karşıya. Yaklaşık 1,2 milyon Sao Paulo sakini, beton ve demir mahallelerinde yaşıyor - ya da korteks diye adlandırılan şehir merkezindeki terk edilmiş binalarda yaşamlarını sürdürüyor.

9. TOKYO, JAPONYA — SHİBUYA STATİON KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI
Tokyo, şehirde bir dizi yeniden geliştirme projesine hız veren 2020 Yaz Olimpiyatları için hazırlanıyor. Bloomberg'e göre, şehir genelinde, 2020 yılına kadar en az 45 yeni gökdelen inşa edilecek - önümüzdeki üç yıl içinde yüzde 50 oranında bir artış gösterecek. Tam milyar dolarlık projenin tamamlanması 2027 yılına kadar sürecek.

10. LONDRA, İNGİLTERE — THE BATTERSEA ELEKTRİK SANTRALI ALANI
Pink Floyd'un 1977 tarihli "Animals" albümünün kapağında yer alan ikonik yapı olan Battersea Power Station'un yenilenmesi, Londra'nın Nine Elms semtinde büyük gelişmelerin merkezi konumunda olmasını sağlayacak gibi.

Tahmini 16,5 milyar dolarlık proje, daireler, oteller ve ofisler de dâhil olmak üzere yeni konut ve ticaret komplekslerini içerecek. İnşaatın yedi aşamaya geçmesi planlanıyor - ilk aşama 2014 yılında başlandı ve sonuncusunun 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.

11. MADRİD, İSPANYA — CASTELLANA NORTE KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI
Ağustos başında, Madrid kenti, şehir merkezinin kuzeyinde bir bölge olan Castellana Norte için 7,1 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projesini onayladı. Şu anda, bu bölge belediye otobüs istasyonuna, birkaç eve ve yarı terk edilmiş sanayi binaları ve depolarına ev sahipliği yapmaktadır. Kentsel dönüşüm, 2035 yılına kadar Castellana Norte'yi gökdelenler, parklar, yollar, köprüler ve daireler ile yaklaşık 17.000 kişi için yeni bir mahalleye dönüştürecek.

Business

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181