'Türkiye için kentsel dönüşüm tercih değil zorunluluk'!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Türkiye için kentsel dönüşümün tercih değil zorunluluk olduğunu belirterek tüm tarafları konuya sağduyulu bakmaya çağırdı. Özçelik, herkesin kazanmak istediği bir anlayışla şehirlerin dönüştürülemeyeceğini söyledi. Bu yıl "Kentsel Strateji Doğrultusunda Akıllı Şehirler ve Binalar" temasıyla, İstanbul'da düzenlenen "5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi"nde konuşan Özçelik, "Deprem riski, nüfus artışı ile kentleşme hepimizin üzerinde baskı yaratıyor. İstanbul başta olmak üzere nüfusumuzun yüzde 71'i, topraklarımızın da yüzde 66'sı birinci ve ikinci derece deprem kuşağında yer alıyor" dedi.

'ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜ BÜYÜK'
Kentsel dönüşümün kapsam ve aciliyeti düşünüldüğünde kamunun yanı sıra özel sektörün rolünün de büyük önem taşıdığını vurgulayan Özçelik şöyle konuştu: "Tüm paydaşlara düşen sorumluluklar var. Arsa sahipleri, yüklenici kuruluşlar ve kamu idareleri konuya daha sağduyulu, başta ülke, şehir, mahalle ve insani menfaatler boyutunda bakmamız gerek. Dönüşüm mantığıyla uyuşmayan ve herkesin kazanmak istediği bir anlayışla şehirlerimizi dönüştürenleyiz, yenileyenleyiz." 

Kentsel dönüşümçalışmalarının, yarının şehir idarelerinin oluşmasına önemli katkı vereceğini belirten Özçelik, bu açıdan kentsel dönüşüme sadece fiziksel bir değişim olarak yaklaşılmaması gerektiğini söyledi.

'HIZLANMAK İÇİN YASA TASARISI HAZIRLADIK'
Kongrede konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, riskli 7.5 milyon konutun, her yıl en az 500 binini dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti. Ceylan "Bakanlık olarak kentsel dönüşümün hızlanması adına bir yasa tasarısı hazırlayıp Başbakanlığa sunduk" dedi. TOKİ Kentsel Dönüşüm ve imar Planlama Daire Başkanı Uğur inan da kentsel dönüşümün bir seferberlik, ülkenin dönüşümü şeklinde düşünülerek kartların yeniden karılması gerektiğini savundu, inan, "Dönüşüm zenginleşme aracı değil kalkınma hakkıdır" dedi.

'METREKARESİ 3 BİNE PİLOT ŞEHİR KURALIM'
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım da konut sektöründeki darboğazın aşılması için metrekaresi 3 bin liradan pilot şehir kurulmasını önerdi. Bu şehirlerde müteahhitler için arsa bedelinin metrekareye 500-600 TL aralığında olması gerektiğini savunan Durbakayım, inşaatların yarıda kalmasını önlemek için müteahhitlerin piramit sisteme girmesi gerektiğini kaydetti. Durbakayım, Torba kanunla kentsel dönüşümde ikinci perdenin başlayacağını kaydetti. 

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181