'Yabancıya konutta sınır 300 bin dolar olsun'!
Türkiye'ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak için atılan adımlar meyvesini vermeye başladı.

Aralarında yabancılara vatandaşlık hakkı vermek için uygulanan 1 milyon dolarlık konut alım şartını cazip bulanların da bulunduğu farklı ülkelerin vatandaşları yurt genelinde 22 bin 234 konutu satın aldı. Toplamda ise 4.7 milyar dolar gelir elde edildi. Piyasayı canlandırmak için yapılan kampanyalarda iç talebe cevap veren sektör temsilcileri seçimden sonra kalıcı istikrar için atılacak adımların yabancılara tekrar güven vereceğini, bunun da kısa zamanda gayrimenkul alımlarına yansıyabileceğini tahmin ediyor.

YABANCILAR DA İSTİYOR
layan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Bu gelişme hem Türkiye ekonomisine hem de emlak sektörüne çok ciddi bir katkı yapacaktır. Geçen yıl yaptığımız araştırmalarda yabancı yatırımcılar 100-300 bin dolar aralığında konutlara yoğunlaşıyor. Döviz kuru üzerinden konutun ucuzlaması, 25 Haziran'dan itibaren siyasi istikrara dönük atılacak adımlar ve ekonomiyle ilgili olumlu gelişmeleri dikkate aldığımızda, siyasi otorite bu konuyu da gündemine almalı ve beklentileri fırsata dönüştürmelidir" dedi.

CARİ AÇIĞA İLAÇ OLUR
Böyle bir adım atılmasının sektöre büyük bir moral vereceğini kaydeden Yetgin, "Hükümetimiz, bugüne kadar sektörü temsil eden çatı örgütleri tarafından talep edilen mütekabiliyet ve yabancıların ikamet süreleri gibi konularda önemli kararlara imza attı. Sektör oyuncularının merakla beklediği bu gelişme Türkiye ekonomisinin cari açığının aşağı çekilmesinde ilaç olacaktır. Bu yolla geçen yabancı yatırımcılardan gelen 4,6 milyar dolarlık kaynağı rahatlıkla 10 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz, içeride kampanyalar yoluyla tabana yaydığımız talebi, 300 bin dolarlık sınır sayesinde yabancılar için de sağlamış oluruz" dedi.

Yabancılara mülk satışında tapu işlemlerinin de hızlanması gerektiğini kaydeden Yetgin, uygulanan kampanyalara ek olarak bu alanda yapılacak düzenlemelerle yılsonunda toplam konut satışında 1 milyon 500 bin sınırının rahatlıkla aşılabileceği mesajını verdi.

DOLAR BOZDURUP EV ALIYORLAR
Doların TL karşısında geçtiğimiz günlerde ulaştığı en yüksek seviyeden tekrar TL'ye dönenlerin gayrimenkule yönelmeye başladığını söyleyen Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, sadece oturumcularm değil yatırımcıların da doların gerileme sürecini hissettiği anda gayrimenkule dönmeye başlayacaklarını kaydetti. 30 Haziran'a kadar devam edecek olan "Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak" kampanyasına da değinen Yetgin, 45 günün sonunda ilgili herkesin bu kampanyayı pozitif bir enerjiyle hatırlayacağını sözlerine ekledi.
 
UYGULAMA NASIL?
12 Ocak 2017de Resmi Gazete'de yayımlanan ve "Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapan" yönetmeliğe göre, en az 2 milyon dolar sabit sermaye yatırımı yapan ve bu durumu Ekonomi Bakanlığı'nca tespit edilen veya en az 1 milyon dolarıyla taşınmaz alan ve bunun 3 yıl satılmayacağını taahhüt eden şahıslar. Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Türk vatandaşı olabiliyor.

Yeni Akit Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181