Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli kentsel dönüşümü için yeni imar planları kabul edildi!
Uzun süredir Mersin halkının beklediği, Toroslar, Yenişehir, Akdeniz ve Mezitli ilçelerinin, bölgesel nüfus yoğunluk kararlarını, ana ulaşım kararlarını, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme ve yön büyüklükleri ve nüfusa hizmet edecek kentsel donatı kararlarını kapsayan 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planı Mersin’i değiştirecek ve dönüştürecek.

Özel proje alanları ile modern bir kent inşa edilecek
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında çalışmaları başlatılan ve 06.02.2018 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edilen 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı’nda yer alan özel proje alanları sayesinde Mersin modern bir kent yapısına kavuşacak.

Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli İlçeleri’ni kapsayan planda oluşturulan özel proje alanlarında ana hedef; daha yaşanabilir, yaşam standartları yüksek kentsel alanlar oluştururken, eskimiş dokunun olduğu bölgelerde dönüşümü teşvik etmek. Mersin’i daha modern bir kent yapısına kavuşturmayı amaçlayan plan doğrultusunda projelendirilen özel alanlarla sağlıklı bir çevre oluşturulacak ve özellikle dere yatakları nedeniyle risk oluşturan bölgelerde yer alan binaların yerini jeolojik şartlara uygun yapılar alacak.

Oluşturulan özel proje alanları kapsamında alan bütününde projeler yapılacak ve uygulamalar istenirse etaplar halinde yapılabilecek. Plan notlarında da belirtildiği gibi özel proje alanında gösterilen donatı alanları ve açık yeşil alanların kesin yerleri yapılacak alt ölçekli projelerle belirlenecek.

Özel proje alanları sayesinde afet riski en az inecek
Eskimiş dokunun olduğu alanları kapsayan özel proje sayesinde, afet riski ve kentleşme baskısı nedeniyle zaman içerisinde oluşan yeşil alan ve donatı alanı eksikliği sorunu ortadan kalkacak. Özel proje alanına dâhil edilen bölgelerde sosyal ve kültürel toplumsal koşullara uygun yerleşim alanları oluşturulacak.

Sel tehlikesi nedeniyle can ve mal kaybına neden olma riski taşıyan binaların, yıkılarak yerine jeolojik şartlara uygun ve can ve mal kaybı riskini minimize eden yapıların yapılması da özel proje alanlarının hedeflerinden biri.
Bunun yanı sıra özel proje alanlarında başlayacak dönüşüm çalışmaları ile birlikte, yaşam alanları ile entegre ticari çalışma alanlarının kentte kazandırılması ve kent merkezlerinin günümüz yaşamına uyum sağlayabilecek niteliğe kavuşması sağlanacak.

Özel proje alanlarının başlıca amaçları arasında, ekonomik yaşamı canlandırmak, kentsel fiziksel yapıyı yenilemek, tarihi dokunun ve tarihi çevrenin korunmasını sağlamak, yaşam kalitesini arttırmak, etkin bir kentsel arazi kullanım dağılımını sağlamak ve kentsel alanlarda toplumun nefes almasını sağlayacak, sosyal ve kültürel mekânların yaratılması yer alıyor.

Yapılacak çalışmalar vatandaşları mağdur etmeyecek
Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planında düzenlenen kentsel dönüşüm ve özel proje alanlarında yapılacak projeler, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe Belediyeleri tarafından vatandaşların onayı ve rızası alınarak yapılacak.

1/5.000’lik planda donatı ve yeşil alan olarak görünen parsellerde vatandaşlar mağdur edilmeyecek ve yapılacak proje sonunda her vatandaş hissesi oranında hakkını alacak. Özel proje alanında yer alan parsellerin tamamı, donatı alanında, yeşil alanda veya konut alanında kalsa dahi aynı hakka sahip olacak. Yine bu alanlarda, yakın çevresine göre %25 ilave inşaat hakkı da getirilerek,  dönüşümün hızlandırılması amaçlandı.

Planın sınırları ilçe belediyeleri ile birlikte kesinleştirildi
Özel Proje Alanları belirlenirken; doğal afete (dere taşkınına) maruz kalabilecek, kalitesiz yapılaşmaların yer aldığı, donatı standardı düşük, ulaşımı yetersiz, dönüşüme gerçekten ihtiyaç duyan bölgeler seçildi ve sınırları, ilçe belediye başkanları ve teknik kadroların katıldığı toplantılarda kesinleştirildi.

Özel Proje Alanı ilan ederek, hızla dönüşümün yapılması; donatı alanlarının kamuya bedelsiz kazandırılmasını ve dere aksları üzerinde yer alan ve her zaman taşkın riski bulunan parsellerin proje içerisinde değerlendirilerek dere yataklarının açılmasını sağlayacak. 

Modern ve yaşanabilir bir kentin oluşmasını sağlayacak plan ile vatandaşları mağdur etmeden kaliteli yaşam alanları oluşturulacak. Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli İlçeleri’ni kapsayan 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 06.02.2018 tarihli ve 91 sayılı kararıyla oybirliği ile kabul edildi. Plan,  09.02.2018 –09.03.2018 tarihleri arasında ve bu tarihlerde dâhil olmak üzere 1 (Bir) ay süre ile Büyükşehir Belediyesi ilan panosunda ve internet sitesinde eşzamanlı olarak askıya çıkarıldı.

Mersin Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181