Tapu harcı nedir ? Nasıl hesaplanır? Nereye ödenir?
Tapu harcı; gayrimenkul alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeline karşılık gelen bedele denir.  Emlak ve gayrimenkul kapsamında kamu kuruluşlarından yapılan işlemlerde tahsil edilen tapu harcı,bazı durumlarda satıcı olan mülk sahibi alıcıyla anlaşma yaparak binde 30'luk oranı yalnız alıcıdan tahsil edilebiliyor.

Tapu harcı nasıl hesaplanır ?

Taşınmazın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. Ancak bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemektedir. Bunun sonucunda binde 40 oranında harç verilmektedir. Örneğin taşınmaz malın değerinin 300 bin ₺ olduğunu düşünelim. Buna göre alıcı 6 bin ₺, satıcı 6 bin ₺ olmak üzere toplamda 12 bin ₺ tapu harcı ödemesi yapmalıdır.

Tapu harcı nereye ödenir ?

Hem alıcı hem de satıcının sorumlu olduğu bir bedel olan tapu harcı, taşınmazın satış bedelinin binde 20'si kadardır. Mesela; 200 bin TL değerindeki bir ev satışı yapıldığında binde 20'si olan 4 bin TL, hem alıcı hem de satıcı tarafından tapu harcı olarak tapu dairesine ödenir. Bu devir işlemleri yapılırken ödenen masraflar arasında bulunan tapu döner sermeye bedeli ücreti, geçtiğimiz sene 90.5 TL olarak ödeniyordu.

Tapu döner sermaye bedeli 2018 yılında 103.5 TL, ilave hizmet bedeli ise 14 TL olarak belirlenmiştir. Döner sermaye hizmet bedeli, hizmet bedelinin yöresel katsayı ile çarpılması sonucu bulunur. Tapu harcı, tapu müdürlüklerine ödenir.

Tapu harcı nedir sorusunun yanı sıra tapu harcı ile ilgili tüm merak ettikleriniz için alt bölümdeki ilgili haberlerimizi inceleyebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
1 70.000 liralık gayrı menkule ne harç ödenir 5 yıl önce

banner182

banner181