Küçük evlerde geniş yaşamlar yaratmak mümkün!
Şehirler her geçen gün büyüyor. Artan nüfusun yaşam alanları ise bu durumun aksine her zaman istenen genişlikte olmayabiliyor. Zira daha az alanda daha çok insan için yaşam alanı sağlamak yüzyılın sıradan gereksinimleri haline gelmiş durumda. Gündelik hayatın vazgeçilmezleri haline gelen buzdolabı, televizyon, oturma takımı, dolaplar ve benzeri pek çok eşya ise küçük evlerin daha da daralmasına neden oluyor. Oysa uygulanacak küçük ayrıntılarla en küçük evler bile çocuklu ailelerin ferah ve rahat bir yaşam alanına kavuşmasını sağlayabilir. Bunu başarmak içinse sadece biraz düşünmek, iyi bir planlama yapmak ve en doğru şekilde uygulamayı gerçekleştirmek gerekiyor.

ÖNCE PLANLAMA
Yaşam alanları insanların en mahrem bölgeleridir. Çalışma hayatları ve dış alanlarda geçirdikleri vakitleri dışında, evler herkesin en rahat ettiği mekanlardır. İçeriye adım atıldığı an her şey farklılaşır. Rahatlamak, eğlenmek, yemek yemek veya evde çalışmak için yapılan tüm düzenlemeler her insan için farklı olur. Ancak elbette bu istekleri gerçekleştirmek için uygun bir hareket alanına da sahip olmak gerekir. Bu nedenle Önce hangi eşyalara sahip olunduğu ve bunların en uygun şekilde nasıl ve nereye yerleştirileceğine karar verilmeli. Kalem ve kağıt ise planlama yapmak için en uygun çözüm yolu. Çizilecek kuş bakışı bir ev planı, en uygun alanların görülmesine yardım edecektir.

VERİMLİ YERLEŞTİRME
Küçük evlerde rahat bir alan ortaya çıkarabilmek için her boşluğun en uygun şekilde değerlendirilmesi gerekir. Zira uzayda yer kaplayan her yer değerlidir ve değerlendirilmesi gerekir. Elbette her eşyayı sığdırabilmek için az eşyaya da sahip olmak gerekiyor. Bunun çözümü ise sadece ihtiyaç duyulan ve sık sık kullanılanları elde tutmaktır. Yığılmanın bel altında tutulması ve göz hizasının boşta bırakılması genişlik hissini artıracaktır. Boşluklara evlerin duvarları da dahildir. Buralara yerleştirilecek raflar, kitaplar haricinde de farklı eşyalar için uygun bir yer olabilir. Dikey bir alana sahip olan kapı arkaları bile bir ayna veya elbise asmak için kullanılabilir. Evlerde daha fazla boş alan açmak için duvara monte edilen esnek ayaklı katlanabilir masalar veya duvarların içine gömülü dolaplar da iyi birer çözüm olabilir.

RENKLERİN ETKİSİ
İşlevsellik küçük evlerde önemlidir. Birden fazla amaçla kullanılan alanlar ise oldukça işlevseldir. Örneğin oturma odası, aynı zamanda çalışma mekanı olarak da kullanılabilir. Kullanılmadığında dolap görünümünde dik konumda duran, ihtiyaç halinde zemine oturtulan yataklar, odada kullanışlı boşluklar yaratabilir. Yine de özel alanlara ihtiyaç duyulması halinde ise portatif duvarlarla ek odalar oluşturulabilir. Tabii fiziksel yerleşimler ne kadar iyi yapılırsa yapılsın yeterli olmayabiliyor. Boşluk hissini daha da etkili kılmak için en etkili çözümlerden biri ise büyük pencereler aracılığı ile doğal ışığı evin içine almaktır. Bu etkiyi arttırmak için de farklı açılarda yerleştirilecek aynalar ve özellikle beyaz renge boyanan duvarlar yardımcı olacaktır. Tüm planlar uygulandığında, geriye sadece küçük evde ortaya çıkan büyük yaşam alanının keyfini çıkarmak kalıyor.

TOKİ Haber Dergi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181