İşte Antalya'ya değer katacak vizyon projeleri!
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçayı, Kruvaziyer Limanı, Konyaaltı Sahil, Kepez Santral Kentsel Dönüşüm ve Tünektepe Projeleri'nin çok önemli olduğunu belirtti. Antalya'nın bir marka şehir olduğunu söyleyen Türel, ancak bugüne kadar deniziyle, kumuyla, güneşiyle, tarihiyle markalaşmış bir şehir olduğunu, artık bunun ötesine geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bizde fazlası var
Deniz, kum, güneş ile ortalama 600-700 dolar harcayan bir turist profili ile en yüksek daire satış metrekaresinin 2 bin lira civarında olduğu bir şehirle artık yetinemeyeceğimizi söyleyen Başkan Türel, "Biz bunu kafi göremeyiz. Tabi ben ucuz turist sözünü hiçbir zaman doğru bulmuyorum. Ama daha kaliteli turisti getireceğiz demek, doğru bir yaklaşım olur. Monaco'daki Cannes'deki, Cöte d'Azur'daki kaliteyi gördüğümüzde o zaman da hayıflanıyoruz. Biz onlardan daha çok vara sahibiz. Ama Monaco'da daire satış fiyatları metrekarede 65 bin dolarları bulmuş. Yine Paris'te 50 bin dolar, New York'ta 90 bin dolar Antalya'da 1000 dolar, en fazla 1500 dolar. Bu şehirlerin bizden ne fazlası var Yok. Fazlası yok eksiği var. Bizim bu kaliteyi tutturabilmemiz ıçm bu projelere ihtiyacımız var. Tabi bu projeler, gerçekten yapılması kolay olmayan zor projeler. İşin doğrusu kolay olsaydı zaten, bugüne kadar yapılırdı" dedi.

Han dediğimiz yere hamam yapılıyor
Bu dönemde Antalya'nın çok önemli bir şans yakaladığını belirten Başkan Türel, "Bu şans hepimizin şansı. Bunu çok iyi değerlendirelim. Kazanan Antalya olacak. Üst düzey bürokrasiyle çok iyi bir uyumumuz var. Siyası otorite, Sayın Başbakanımızdan, Bakanlarımıza hakikaten han dediğimiz yere hamam yaptırıyorlar. En büyük şansımız kıymetli Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Antalya konusunda hassasiyeti herkesin malumu. Bu dönemde bakıyorum sivil toplum örgütlerinden de ciddi şekilde yararlanıyoruz. O 'istemezük' zihniyeti bu dönemde daha az karşımıza çıkıyor. Bir ortamda en azından makuliyeti arayabilecek nezaket ve tartışma ortamını bulabiliyoruz. Valimiz, Antalya bürokrasisi hepsi adeta seferber, Antalyalılar artık her şeyin çok iyi farkında, bu hizmetleri bu dönemde ne kadar yapabilirsek kardır noktasında bir yaklaşım gösteriyorlar. Bize de çalışmak düşüyor açıkçası" ifadelerini kullandı.

Vatandaş güveni tam
Vizyon projeler hakkında bilgi veren Başkan Türel, "Ne Büyükşehir'in ne Menderes Türel'in bu projeleri yapmaya gücü yetmez. Antalyalılar desteklemezse hiçbir şey yapamayız. Halka rağmen hiçbir şey yapamayız. Halkın desteği olursa aşarız. Kepezaltı Santral Projesi, Türkiye'nin en büyük dönüşüm projesidir. 2 milyon karelik bir inşaattan bahsediyoruz. Orada 3 bin 200 tapu tahsis belgesi almış hak sahibi var. Aslında tek tapu Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Ve vatandaş tabi hakkını Büyükşehir Belediyesi'ne kentsel dönüşüm için devretmek durumunda. Arkadaşlar da o protokollerle ilgili çeşitli alternatifler düşünüyorlar. Ben dedim ki vatandaşın hakkım en sert şekilde, neredeyse her türlü hakkını belediye verecek şekilde bir sert ön protokol hazırlayın. Arkadaşlar itiraz ettiler biraz elastiki yazalım biraz diplomatik yazalım dediler. Hayır dedim en sertini yazın, ben inanıyorum ki bu vatandaş onu imzalayacak. Bu vatandaş bunu imzalamıyorsa zaten uğraşmayalım. Ve bu sert protokolü 15 günde 3 bin 200 hak sahibinin 3 bini imzaladı. 200'ü de varisleri yurt dışında olması gibi imza eksikliği nedeniyle imzalayamadı. Ama imzalayacaklar. Vatandaşın bize karşı güveni fevkalade yüksek seviyede" dedi.

Türel, Boğaçayı ile ilgili yapılan anketlere göre yüzde 98-99 kamuoyu desteği aldıklarım söyledi. Vizyon projeler bittiğinde Antalya değil Türkiye'nin katma değerine değer katacaklarını ifade eden Başkan Türel, "Bunlar ülke ekonomisine de tabi ciddi katma değer sağlayacak, bir proje dizisi olacak. Dediğim gibi o zaman inşallah bunlar bittiğinde Antalya'da, bugün nasıl İstanbul'da 15 bin liralar, dolarlar belki metrekare satış fiyatı olarak gayrımenkulde telaffuz edilebiliyorsa Antalya'da da inşallah 10-15 bin dolarları, ortalama 1500-2 bin dolar harcayan turistleri bu projeler bittiğinde görebiliriz" diye konuştu.

Proje bölgeyi selden koruyacak
Boğaçayı Projesi'nin ilk döneminden biriktire biriktire bu hale geldiğini belirten Başkan Menderes Türel, "Artık yüzdük kuyruğuna geldik. Bunu başardığımızda inşallah çok farklı bir Antalya profilini ben ufukta görüyorum. İnşallah hep birlikte yaşarız. Sivil toplum örgütlerimizden de katılımcı bir anlayışı görüyoruz. İnşaat Mühendisleri Odamız projeyle ilgili zaman zaman eleştiriler getiriyorlar. Dediğim gibi müthiş bir proje. Tabi birçok bileşeni var. En önemlisi taşkın korumaya yönelik çalışmalar. Bir örnek vereyim. Daha önce bir sel felaketi yaşanmış, sahildeki köprü denize uçup gitmişti. O sel felaketindeki suyun debisi 2600 metreküptür. Şu anda bizim DSİ ile birlikte yürüttüğümüz taşkın önlemeye yönelik proje 500 senelik ortalamaya göre hesaplanarak 4600 metreküp debiye göre bir tedbirle yapılan bir proje. Yani ben Boğaçayı Projesi'ne hiçbir şey yapmasan dahi bugün bu taşkın önleme projesini yapmazsak eğer yine 2600'lük bir sel felaketinde sadece Boğaçayı değil, simülasyonlarını hep bize gösterdiler, neredeyse Büyük Lıman'dan Boğaçayı'nın doğusuna kadar olan alanın hepsi su altında kalacak" şeklinde konuştu.

Toplamda bir havza planı, Boğaçayı planı, 927 kilometrekarelik bir alan içerisinde Boğaçayı'nı etap etap yapılacağını belirten Başkan Türel, 1'nci etabının bu dönemde bitirmek istediklerini belirtti. Başkan Türel, "Bu etap sahildeki marmalar ve sinema platosunu içeriyor. Dediğim gibi 6 etabı olacak hemen kanal kenarı projesi, dere manzarası projesi, yukarıda bir tarım kasabası yapacağız. Yine bir dere kenarı manzarası ve film platolarının olduğu yerle Boğaçayı Projesı'ni tamamlamış olacağız. Yine dere manzarası projesinde çatalın üstünde bir gezi ve yürüyüş yolu planlıyoruz. Dere kenarı köyü projemiz var" dedi. Başkan Türel, Boğaçayı Projesi'yle ilgili sene sonu ihaleye çıkmayı hedeflediklerini, tahsisleri tamamladıklarım, bu senenin sonunda Boğaçayı Projesi'nin ilk etabının ihalesini yapacaklarını söyledi. Başkan Türel, Kurvaziyer Limanı ihalesinin de bu yıl içinde tamamlanacağını açıkladı.

Varyantın önünü açıyoruz
Konyaaltı Kentsel Sahil Düzenleme Projesi'nin tamamlandığım, ihalesinin Temmuz ayı içinde yapılacağını belirten Başkan Türel, "Bu proje alanına Minicity ile ilgili alanı da dahil ettik. Gerçekten Konyaaltı'na yakışır bir şey olacak. Bunun da Temmuz ayı içerisinde ihalesini yapabilirsek en geç Ağustosta yer teslimim Ekim'de yaparak inşaatı başlatıp en azından sahil kısmını önümüzdeki yaz sezonunda kullanılabilir hale getirme düşüncesindeyiz. Bu arada Varyantın önünü açıyoruz. Varyantın önü kördü, tıkalıydı. Varyant Antalya'nın nostaljik bir yoluydu. Bu projenin devamında araç trafiğine açarak ama kontrollü trafik dediğimiz tek gidiş-tek gelişlik bir yaşam trafiğini de sağlayacak şekilde bu nostaljiyi de bu projenin içerisinde koruyacağız" dedi.

Tünektepe Projesi'nin Antalya'nın yeni simgesi ve sembolü olacağını söyleyen Başkan Türel, "Projede yuvarlak küreyi tutan Akdeniz foklarıdır. 3 tane Akdeniz Fokunun ortasında turuncu küre. Tünektepe'deki otel aynı şekilde 80 odalı bir otel olarak korunuyor. Portakal kozası hemen lobinin üzerinde yer alacak. Üst taraf günü birlik halkın seyir terası ve gezi alanları. Bu projeyi Antalyalı bir mimar çizdi. Üst tarafta teleferiğimiz birkaç aya bitiyor. Tellen artık gerildi. Teleferikte çıkışlarımızda çay kahve sunabileceğimiz bir şekilde mevcut yapıyı rehabılıte ederek hizmet sunulabilir hale getireceğiz" dedi.

Toplu ulaşım ile ilgili 3. Etap Raylı Sistem projesinin tamamlandığını fizibilitesinin Bakanlığa sunulacağını söyleyen Başkan Türel, "Güzergah Varsak Eski Belediyesinin önünden, Kepez Belediyesi istikametine inerek, Sakarya Bulvarı'na dönecek. Otogar'm oradan üniversite istikametinden Uygulama Hastanesi'nde bitecek. Nostalji tramvayımızda Işıklar'dan bugün son durağından Uygulama Hastanesi'ne uzatarak bu sisteme bağlıyoruz. Dolayısı ile Antalyamızda tam bir ring oluşmuş oluyor. 3'ncü etap 23 kilometre olacak. Expo hatlımız 18 kilometre, 11 kilometre önceden yaptık, 5 kilometre nostalji tramvayı, toplamda 60 kilometreye yakın raylı sistem hatlımız olacak" diye konuştu.

Türkiye'ye örnek kentsel dönüşüm
Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Türkiye'nin en sorunsuz en büyük kentsel dönüşüm projesi olduğunu, tapu probleminin olmadığını belirten Başkan Türel, "Hak sahiplerinin yüzde 99'u tüm haklarını Büyükşehir Belediyesi'ne devretti. Bayramdan sonra sözleşmeleri imzalıyoruz ve kira yardımlarına ve alanı boşaltmaya başlıyoruz. Kira yardımı sanırım 36 ay yapılabiliyor kanun gereği 36 ay içerisinde zaten projeyi tamamlayıp eski yerlerine dönecek vatandaşlarımız. 1 milyon 200 bin metrekare konut, yaklaşık 500 bin metrekare ticari alanın olduğu bir kentsel dönüşüm projesi.

Hukuki bir problemi yok" dedi. Başkan Türel, projeyle ilgili şu bilgileri verdi "Bir ticari cadde yapacağız. Buranın içerisine de raylı sistem hattı koyduk. Bu raylı sistem hattı bir görsel kirlilik yaratmasın diye direksiz olacak. Kepezaltı Santral, Antalya'nın en nezih mahallesi olacak. Bir hastane alanı var burada başka bir proje de var yaşlı yaşam merkezi yapmaya çalışıyorlar. Çünkü Avrupa sigorta şirketleri yaşlılar ile ilgili çok ciddi pazarı hazır bir potansiyeli olduğu belirtiliyor" dedi.

Akdeniz Beyaz Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181