Mesut Güleroğlu İzmir'de konut fiyatlarının düşmesi için çözüm önerilerinde bulundu!
Özel bir platform tarafından Ankara, İstanbul ve izmir'de yapılan araştırma sonucu kiralık ve satılık konut fiyatı oranı en çok artan il İzmir oldu. İstanbul'da kiralar artmadı; Ankara'da yüzde 5, İzmir'de ise 11'lik bir artış yaşandı. Satılık konut fiyatlarında ise İstanbul ve Ankara'da yüzde 8, İzmir'de ise yüzde 16 oranında artış yaşandığı ortaya çıktı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, fiyatların düşmesi için çözüm önerilerinde bulundu.

ÖZELLER ARTTI
Konut açığının bulunması ve arzın talebi karşılayamamasından kaynaklı olarak fiyatların yükseldiğini dile getiren Güleroğlu, "Katip Çelebi Üniversitesi, Buca Tınaztepe Kampüsü, Ege Üniversitesi çevresi, öğrenciler olduğu için aşırı talep görüyor. Buca'da boş stüdyo daireleri 800 liradan kiraya veriyoruz. Eşyalı olursa 1.100 - 1.200 lira arasında değişiyor. Katip Çelebi Üniversitesi kapasitesini arttırdı ve her geçen gün arttırmaya devam ediyor. Büyük bir kampüs oluşuyor. Çiğli'de bu nedenle kiralık ve satılık ev fiyatları giderek artıyor." ifadelerini kullandı.

YÜKSEK KAT ÖNERİSİ
Yeni binalar yapılmadığı için piyasada darlık yaşandığını ve bunun da fiyatlara yansıdığını söyleyen Güleroğlu, yüksek kat imar uygulanması önerdi. Güleroğlu şu ifadeleri kullandı: "Yeni konutların yapılması gerekiyor. Belediyelerin yeşil alanı bozmayacak şekilde yeni imar alanları üretmesi gerekiyor. İzmir'de Buca ve Yeşilyurt ilçelerinde depreme dayanıklı ilçeler olmasına rağmen, 4 kat imar veriliyor. Normal şartlarda 7 ya da 8 katı kaldırabilecek bölgeler. Kentsel dönüşüm yapıldığında bu tür bir düzenleme yapılırsa, bu sorunun çözümü noktasında büyük bir katkı sağlar. Sorun bu şekilde aşılabilir. 4 kat imarı olan yerleri kentsel dönüşüm haline getirerek emsallerinin artırılması daha mantıklı olacak. Bayraklı bölgesinde 48 kata kadar binalar görüyorsunuz ama zemini en sağlam olan yerleşim yerleri Buca, Yeşilyurt, Çiğli gibi ilçeler depreme dayanıklı olmasına rağmen 4 kat imar veriliyor. Bu bölgelerde yüksek kat imar uygulanması konut açığını yüzde 50 oranda düşürecektir. Hal böyle olunca konut ve kira fiyatlarında iyileşme olacağını düşünüyorum. Bakanlık ve belediyelerin kentsel dönüşüm alanlarını bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor."

Eda Ebru Naneci / Ege Telgraf Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181