Devlet konut desteği ile konutlar ucuzlar mı?
Kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan "Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik" Resmi Gazetede yayımlandı. Konuta verilecek devlet desteğini ve sektöre etkisini sektörün patronları değerlendirdi.

DKY İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ DUMANKAYA
“Konuta Devlet Desteği” Devletin konut talebini artırmak suretiyle inşaat sektörüne, konut alımlarında peşinat yükünü hafifletmek suretiyle yeni evlilere ve daha düşük gelirli vatandaşlara vereceği teşvik olacak. Planlanan devlet desteği, konut sahibi olmakta talebi artırıcı bir etki yapacak ve bu çerçevede düşük gelirliler için daha kolay konut sahibi olma imkânı tanıyacak. Bu karar kentsel dönüşümü hızlandıracak, dar ve orta gelirli için konut alma fırsatı oluşturacaktır. Konut alıcısında önemli bir farkındalık oluşturacağını ve bugüne kadar konut alımını düşünmeyen bir kitleyi harekete geçireceğini düşünüyoruz. Ev almak isteyenlerin konut alma amaçlı açacağı hesapta 3 yıl boyunca para biriktirmeleri gerekiyor, buda tasarrufları artıracak. Sektörü kayıt altına almada da kolaylık sağlayacaktır. Devlet desteği 3 yıllık birikim neticesinde konut alımını mümkün kılmaktadır. Arz talep dengesinde ancak 3 yıl sonra bir değişime sebep olacaktır. Fiyat artışı ile ilgili ancak 3 yıl sonrasında bir yorum yapılabilir. 

ONS İNŞAAT GRUP BAŞKANI TUNA ATALAY
Bu sistem özellikle büyükşehirlerdeki ilk konutunu almayı planlayan düşük gelirli aileler açısından avantajlı olacaktır. Faiz oranlarının yükselmesiyle kredili satışların son dönemde düşük olduğunu gözlemliyoruz. 2015 yılının son çeyreğinde gerçekleşen konut satışlarının en büyük kaynağı firmaların kendi bünyesinde geliştirdiği finansal modeller. Bu modellerdeki esnek ödeme koşulları sayesinde konut alıcıları zaten nitelikli konut projelerinden rahatlıkla ev sahibi olabiliyor. Sektördeki bir çok proje azami bedel olarak kabul edilen 15.000 TL lik konutta devlet desteğinin çok üzerinde indirim veya kolaylık zaten sağlıyor. Konut almayı planlayanların içerisinde, ilk evini almayacak olanların payının %20 seviyelerinde olduğunun da farkındayız. Dolayısıyla devlet destekli bu tasarruf modeli konut almayı planlayan geniş bir kesime hitap edecek. Bu da özellikle şehir merkezine uzak projelerdeki stokların erimesine katkı sağlayacaktır. Türk insanının en sadık olduğu ödemesinin konut taksidi olduğunu çok iyi biliyoruz. Takipteki krediler, kredi kartları, araç kredisi vs. gibi kalemlerden ayrıştırıldığında konut kredisinin Türk insanı için çok önemli olduğunu görüyoruz. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı üzere konutta devlet desteği modelinin esas amacı olan tasarruf modelinin alt gelir grubu açısından hareket kazanacağını düşünüyorum. 2015 yılı içerisinde konut sektöründe bu alanda büyük bir pazar talebine şahit olunmadı. Uzun zamandır inşaat sektörü malzemelerindeki artışların fiyatlara yansıtılmadığını görüyoruz. Bu rekabetçi ortamda projeler fiyat artışı uygulamadığı gibi geliştirdiği finansal modeller vasıtasıyla talebin düşmesini engellemeye çalışıyorlar. Sektörün önemli oyuncuları, ilk gündeme geldiği andan itibaren konutta devlet desteği modelini özel sektör olarak uygulamaya başladı.

DAĞ MÜHENDİSLİK YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI DOĞAN DAĞ
Bir çok noktada faydalı olacak, bunlardan kısaca bahsedecek olursak ülkemizde nüfusun hızla şehirlere yönelmesi ve eski yapıtların (yani kentsel dönüşüm alanları dahil) tekrar yapılacak olması markalı konut üretimini sağlayacak. Devletin vereceği destekte artı olarak beraberinde konforlu bir yaşamı getirecek. Hep söyleriz ve bir gerçektir aynı zamanda, konut sektörünün ülkemizde ilerlemesi, altında beslediği birçok (en az 550 ürün kalemi ) üreticiye de canlılık getirecek, iş istihdamından turun sanayi üretimine kadar. Devletin vatandaşa ve üreticiye sağlayacağı destek ile belki de çarpık yapılaşmanın önüne geçilmiş olacak, çünkü bulunduğumuz sektörde artık tüketici çok bilinçli seçimler yapabiliyor. Kullanılabilir mekan konforlu mekan ve en önemlisi sosyal donatılarla zenginleştirilmiş marka konutları tercih ediyorlar. Bu neyi getirecek, müteahhit ihtiyaca göre konut üreteceği için bütün bunları göz önünde bulundurup nitelikli, kimlikli, marka konut üretimi yapacak. Yanlış bir yapılanmanın da önüne geçip vatandaşın hak ettiği konutu üretecek. Hükümetin bu kararıyla müşteri karlı ve memnun, müteahhit ihtiyacı belirleyip doğru üretirse memnun, devlette bu uyumdan mutlu ve memnun kalacaktır. Taleple birlikte tabii ki de satışlar artar fakat fiyatların yanlış bir artış rotasında olacağını zannetmiyorum. Çünkü ülke geliştikçe zaten her doğru proje pirim yapmış olacaktır.

ANF PROJE ORTAKLIĞI İCRA KURULU BAŞKANI FARUK AYDIN
Konut alımı için devletin yapmayı planladığı destek ile düşük gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olabilmesi ve bu sayede de ekonomideki tasarruf miktarının arttırılması amaçlanmaktadır. Yapılması planlanan bu destek ile düşük gelirli vatandaşlarımızın konut satın alımı esnasında özellikle peşinatı tedarik etme veya peşinat tutarını arttırma noktasında önemli bir katkısı olacaktır. Ancak yönetmelik taslağından anlaşıldığı kadarı ile bu destekten yararlanacak olan kişilerin üç yıl boyunca bankada açılacak konut hesabında ortalama aylık 2 bin TL biriktirmesi durumunda biriktirilen tutarın %20’si ve azami olarak 15 bin TL konut desteğinden yararlanacağı anlaşılmaktadır. Konu ile ilgili yönetmelik taslağından anlaşıldığı üzere üç yıllık bir sürecin sonunda bu destek vatandaşa verilmiş olacağından kısa vadede yapılması planlanan bu destek sebebiyle konut satışlarında önemli bir değişiklik olmayacaktır. Ancak ön ödemeli ve teslim süresi 24 aydan fazla olacak alt gelir grubuna dönük projelerde geliştirilecek yöntemlerle satışlarda bir hareket yaşanabilir. Konut fiyatlarında değişim sadece bu desteğe bağlı olmaksızın maliyetlerdeki artışlar sebebiyle 2016 yılında artış gösterecektir. Ayrıca bu desteğin talebi canlandırması durumunda da az da olsa artış yaşanabilir.

KLK YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI ATAKAN KULAK
Konutta devlet desteği reformu ilk evini alacakları kapsamakta. Verilmesi düşünülen %15 lik desteğin dayanağı bankada konut hesabı adı altında açılacak hesapta kişi 5 yıl sonunda yatırdığı paranın %15’i kadarını devletten ek gelir olarak alacak. Sistemden erken çıkış destek oranını değiştirecek. Destek sisteminin halledilmesi gereken pürüzleri olduğunu düşünüyorum ama tüm bunlara rağmen düşük gelirli müşteri grubuna faydası büyük olacaktır. Olumlu yönde etkileyecektir. Özellikle düşük gelir grubuna hitap eden projelere girmeyi kolaylaştıracak biz gayrimenkul geliştiricilerini de bu müşteri grubuna proje üretmek konusunda cesaretlendirecektir. Desteğin amacı potansiyel alıcı kitlesini genişletmek ve alıcı sayısını arttırmak , tabanı olmayan fiyat artışı olursa bu gerçekleşemez. Desteğe bağlı yükselişler olmaması temennimiz olur. Reform paketinde tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın da kaldırılması bekleniyor. Tek bir konutu olan aile bu süreden önce evini satsa bile değer artış kazancından istisna tutulacak. Bu konut alım ve satımlarına canlılık getirecektir. Konut kredilerine ilişkin vergi istisna ve muafiyeti dar gelirli müşterileri ev sahibi olma konusunda teşvik edecek. Bu reform paketinin tüm avantajlarını kullanan aileler daha kolay evlerine sahip olacaklar.


Gazete Vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181