Eskişehir 'Süper Kent' maketi Expo 2016'da!
AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı da olan Günay, özellikle son dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Süper Kent Projesi"nin ilgi gördüğünü kaydetti. Günay, "Süper Kent, 'Sürdürülebilir Performanslı Kentleşme'nin kısaltılmışı ve Türkiye genelinde uygulanacak bir proje. Kentsel dönüşüm artık çok farklı bir yapıda. Sosyal, kültürel, çevresel, ekonomik verimliliğe dayanan bu bileşenler üzerine oluşturulmuş bir proje. İlk pilot proje de Eskişehir'den başlıyor. Bu da Eskişehirliler için, bizler için büyük bir gurur kaynağı" dedi.

4 etaptan oluşacak
Günay, proje kapsamında ilk "Süper Kent'in Eskişehir'in merkez Odunpazarı ilçesi Kocakır mevkisinde 838 hektar alan üzerine yapılacağını belirterek, "Bu 'Süper Kent', 4 etaptan oluşacak ve 75 bin kişilik bir nüfusa sahip olacak. Burada bizim stratejimiz '5+1' diyoruz. Bu projenin oluştuğu bileşenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından '5+1' diye tanımlanmış. Birinci strateji arazi kullanımı ve kentsel tasarım. İkincisi, enerji verimliliği üzerine oluşturulmuş bir proje. Üçüncü stratejimiz su verimliliği, dördüncü strateji ulaşım verimliliği, beşinci strateji malzeme ve kaynak tüketimi" diye konuştu.

Maketleri fuarda olacak
Günay, Antalya'da gerçekleştirilecek EXPO 2016 fuarında projenin maketlerinin sergileneceğini ve orada tanıtımının yapılacağını anlattı. Fuarın ardından projeyle ilgili Eskişehir'de çalıştay şeklinde bir tanıtım toplantısının da gerçekleştirileceğini belirten Günay, "Burada tüm detaylı bilgileri verilecek. Projenin ne zaman başlanılıp, biteceğini Sayın Bakanımız Fatma Güldemet Sarı burada kendisi açıklayacak. Diğer ilgili bakanlıklarımız burada destek verecek. İnşallah Eskişehir'de çok güzel bir lansmanı bakanlarımız düzeyinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ev sahipliğinde yapacağı." diye konuştu.

Büyük kazanç sağlanacak
Projenin ilk olarak Eskişehir'e, ardından da yapılacak diğer illere büyük kazanç sağlayacağını ifade eden Günay, "Bir kere 'kentsel dönüşüm' diyoruz ama kentsel dönüşümle özdeşleştirilmiş çok farklı bir algı var toplumda. Ne yazık ki, gerçekten bir geçiş dönemi olarak bunu kabul edelim. Burada sadece bina yapmak değil, yaşanılabilir alanlar, kentler yapmamız gerekiyor. Buna önemli bir basamak olacak. Yalnız Eskişehir değil, Türkiye için hatta bu. Eskişehir'den başlaması önemli. Eskişehir'de yaşanılabilir kent evet var ama bu enerji verimliliği, çevreye duyarlılık, kültürel, sosyal faaliyetlerin optimum da kullanılabilir olması en önemlisi de kendi kendine yeten kent ve kentsel alanlar yaratılması anlamında bu çok önemli bir kazanım olacak. Yani sadece kentsel dönüşüm afet riski olan alanlarda bazı binaların yıkılıp yerine belli standartlarda binaların yapılması değil, artık bu olgu tamamen değişmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Eskişehir Sakarya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181