Bakan Özhaseki, Saraçoğlu Mahallesi kentsel dönüşüm projesi tanıtım toplantısına katıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara’daki Saraçoğlu Mahallesi kentsel dönüşüm projesinin tanıtım toplantısına katıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla Maliye Bakanlığı’nda gerçekleşen Saraçoğlu Projesi tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, günümüzde tarihi alanlara bakış açısının geçmişle karşılaştırıldığında iyi bir yerde olduğunu söyledi. Önceki dönemlerde tarihi eserlerin basit bir kalıntı gibi görüldüğünü de belirten Özhaseki, “İftiharla şunu söyleyebilirim, eskiden tarihi eserleri basit bir kalıntı gibi görüp yok etmeye çalışan anlayış varken artık belediyeler bu eserlerin nasıl korunduğunu, nasıl yaşatıldığını anlatmaya başladı. Keşke bu 80 yıl öncesinde de devam eden bir anlayış olsaydı. Eskiden olsaydı bu eserler niye burada duruyor, bu kalıntıları yok edip yerine bir şey yapalım mantığı devam edecekti. Şimdi oradaki tüm binaların korunduğu etraftaki ağaçların anıt ağaç olarak tescil edildiği bir proje ile karşı karşıyayız. Bir şeyi korumak restore etmek yetmiyor bu esere bir fonksiyon yüklemeyi başlı başına ayrı bir iş olarak görmek gerekiyor. Eğer bir bina nefes alıp veriyorsa o bina yaşar. İçinde nefes yoksa o da yok olur. Bu bölgeye doğru bir fonksiyon yükleniyor, Ankara için yeni bir yaşam merkezi ortaya çıkıyor” diye konuştu.
 
“DEĞİŞİMİN HIZLI YAŞANDIĞI BİR DÜNYADAYIZ” 
Anadolu’nun tarihiyle dikkat çektiğini belirten Bakan Özhaseki, bir dönem görev yapan belediye başkanlarının tarihe ve tarihi eserlere yeterince sahip çıkmadığını dile getirdi. Uzun süre Tarihi Kentler Birliği başkanlığı görevini de üstlendiğini kaydeden Özhaseki, “Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi. Eski olduğu kadar onlarca medeniyetin de kurulduğu bir coğrafya. Ne kadar mutluluk duysak övünsek azdır diye düşünüyorum.  2000’li yılların başına kadar gördüğümüz pek çok tarihi eserin kıymetini bilememişiz, koruyamamışız. 1990’ların sonunda ya yol açabilmek için ya da ticaretimize mani oluyor diye pek çok güzel esere zarar verilmiş. Zamanında bir belediye başkanı “şu kötü taşları kaldırın” diyerek tarihi bir kalenin kapısını kaldırtacak kadar tarihe karşı sorumsuz davranabilmişti. Mimar Sinan’ın hamamını yol açacağız diye zamanında belediyelerimiz yıkmışlar. Uzun yıllar süren belediye başkanlığımın yanında 7 yıl da Tarihi Kentler Birliği başkanlığı yaptım. Bu birlik, tarihi kültürel varlıkların korunması, bunların yaşatılması ve fonksiyonlar yüklenmesinin yanı sıra yüzlerce belediyenin binlerce elemanının eğitimi için çalıştı. Birliğimize üye olan tarihi eser sahibi belediyelerin gönderdiği ekipleri uzman hocalarımızla eğitmeye çalıştık. Hızlı bir değişimin yaşandığı dünyadayız. Günümüze damga vuran en önemli olgu değişim olgusu. Değişimi doğru anlamamız, zamanında yakalamamız lazım. Bunu yapamazsak durumumuz kötüleşir” açıklamalarında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181