Sükna hakkı nedir?
Vatandaşlar tarafından merak edilen sükna hakkı nedir sorusunun yanıtını sizler için araştırıp derledik. İşte merak edilen sükna hakkı ne demek sorusunun yanıtı;

Sükna hakkı nedir ?

Oturum hakkı olarakta bilinen sükna hakkı kişinin bir evin tamamında yada bir bölümünde ikamet etme hakkına denir. Bir gayrimenkul üzerinde bulunan sükna hakkı asla başkasına devredilmez. Miras yolu ile de 3. kişilere intikal edilemeyen sükna hakkının süresi vardır. Eğer ki taşınmaz kamulaştırılırsa, yok olursa yada ölüm ve kararlaştırılan süre dolarsa sükna hakkının süresi sona erer.

Sükna hakkı tesisinde tapu müdürlüklerinde resmi senet düzenlenir. Ayrıca mahkeme kararı ile oluşan sükna hakkında mahkeme kararı ile birlikte tescil belgesi düzenlemelidir. Peki sükna hakkı ile kira arasındaki farklar nedir ? İşte yanıtı ...

Öncelikle sükna hakkı sadece konutlarda kullanılıyor. Muhtelif tapulu taşınmazlar yani tarla bahçe gibi yerler kira hakkı ile kiraya verilebiliyor. Sükna hakkı aynı bir haktır, kira hakkı ise şahsi bir haktır. Sükna hakkı irtifak hakları sütununa tescil edilir, kira hakkı ise tapu kütüğü şerhler sütununa şerh edilir. Yukarıda değindiğimiz gibi sükna hakkı tesisinde tapuda senet şartı aranırken, kira için taraflar arasında yada noterde düzenlenmiş adi yazılı belge yeterlidir. 

Sükna hakkı nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181