Zilyetlik nedir?
Zilyetlik nedir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; bir kimsenin bir eşyanın üzerinde fiili hakimiyet durumunda olması diyebiliriz.

Zilyetlik nedir?
Taşınır veya taşınamaz bir mal üzerinde kişinin fiili hakimiyeti olasına zilyetlik denir. Zilyetlik, hanhangi bir malı elinde bulundurmayı ve o mal üzerindeki hakları tanımlamaktadır. Zilyetliğin 2 adet unsuru vardır. Bunlar maddi var manevi unsurlardır. Maddi ve manevi unsurları birer örnekle açıklamak gerekirse şöyle diyebiliriz.

Bir kimsenin elindeki telefonu, garajdaki arabası, kolundaki saati ve kiraya verdiği evi gibi mallar maddi unsurlu ziyetidir. Diğer bir yandan manevi unsurlu zityetlik olması için eşya üzerinde fiili hakimiyete sahip olma iradesi yani zilyetlik iradesinin bulunması gerekmektedir. Manevi unsura da şu şekilde örnek verebiliriz; Evinin önüne posta kutusu koyan bir kimse kutuya atılan tüm mektuplarında zilyeti olur.

Ziyetliğin dört adet türü vardır. Bunlar asli- feri, vasıtalı-vasıtasız, tek-birlikte ve zilyet yardımcılığıdır. Bu türler eşyayı elinde bulunduran kişinin malik olması ya da fiili hakimiyetini kullanma yöntemleri bakımından farklılık göstermektedir. Ziyetliğin gasp edilmesi durumunda gasba uğrayan kişinin iade davası açma hakkı bulunmaktadır. Gasba uğrayan kişi zilyetliğinin kendisine ait olduğunu ve iradesi dışında elinden alındığını ispatlamak zorundadır. 

Zilyetlik nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181