Alman modeli finansman desteği konut satışlarını arttırır!
İnşaat sektörü, Alman modeli olarak bilinen ve ilk kez konut alacak vatandaşlara finansman desteği verilemesini öngören projeyi olumlu karşıladı. Sektörün önde gelen isimleri, bu modelin satışları yüzde 30 ila 40 oranında artırabileceğini ifade ederken, Artaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, evsiz barksız ailelere faiz desteği verilmesinin gayrimenkul piyasasına olumlu etki yapacağını söyledi.

2015'te başlatılan ve konut kredilerinde ilk yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba devletin yüzde 15, yüzde 20 katkıda bulunmasını esas alan model yerini yenisine bırakıyor. Almanya'da başarılı olan, konut alacaklara finansman desteği sunulmasına dayanan yeni modeli tanıtan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in "Burada vatandaşların belli bir süre tasarruf yapması, devletin bu tasarrufa katkıda bulunması esas. Bu birikimlere Almanya gibi ülkeler daha düşük stopaj uyguluyor, mortgage sistemiyle ilişkilendiriyor" açıklamaları inşaat sektörü temsilcilerini heyecanlandırdı.

FİNANSMAN YARDIMI YARARLI
İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik ve Rize'de hayata geçirdiği gayrimentkul projeleriyle bilinen Süleyman Ekşi İnşaafın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ekşi, Alman modeli olarak ifade edilen finansman desteği sayesinde dar ve orta gelirli ailelerin konut alabileceğini söyledi. Ekşi, yeni modelin inşaat şirketlerine yarayacağını; daire satışlarını yüzde 30 ila 40 oranında arttıracağının altını çizdi. Yüksek faiz oranlarından dert yanan Ekşi, "Aylık yüzde 1,15'e dayanan faiz, satışlara balta vurur. Onun için ailelerin gelir durumlarını ve ödeme güçlerini saptayıp, ona göre faiz oranları belirlemekte yarar var" uyarısı yaptı.

FİNANSMANA KOLAY ULAŞIM
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise faizin gerek ekonomi gerek inşaat sektörü için önemli bir yük olduğunu vurguladı. Sektörü bu yükten kurtaracak her adımın önemli olduğunu kaydeden Kabadayı, "Bu konuda Alman modeli de meyve verir. Faiz inı dirimleri ya da sübvansiyonları ile konu^ \m ta erişim kolaylaşır, şüphesiz daire satışları ciddi miktarda artar" dedi. Kabadayı, şu aşamada inşaat şirketlerinin sıfır faiz kampanyaları ile konut ahm satımmı arttırmaya odaklandığına dikkat çekerek, "Şirketlerin bu adımına devletin yardunları eklendiğinde dar ve orta gelirli aileler için ev almak hayal olmaktan çıkacaktır" şeklinde konuştu.

EVSİZ BARKSIZLARIN HAYRINA 
Avrupa Konutları markasıyla tanınan Artaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da, evsiz barksız ailelere faiz desteği verilmesi gerektiğini dile getirdi. Desteğin ilk kez konut alacakları mutlu edeceğini belirten Çetinsaya, "Şu anda faiz oranları aylık yüzde 1,15, senelik yüzde 14. Bu oranlar sırası ile yüzde 0,50'ye, yüzde 5'e çekilebilir. Faiz maliyetler karşılanırsa, böyle bir karar evsiz barksız ailelerin hayrına olur" diye konuştu. Faiz yardımı konusunda en önemli adımı Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) atabileceğini savunan Çetinsaya, "Arsa üretimi ve maliyeti gibi sorunları bulunmayan TOKİ 1+1 veya 2+1 konutları inşa edip uygun fiyatlarla maliklerine verebilir" tavsiyesinde bulundu. 

Buğra Kardan / Yeni Akit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181